Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawostka - austriacki Eurofighter nad CRO

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bwie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bwie » 19.11.2010 22:25

Witam, moja żona lecąc samolotem nad CRO kliknęła kilka fotek myśliwca wojskowego, który im przez pewien czas towarzyszył nad Istrią. Trochę poszukałem u wujka Google i znalazłem bestię - był to austriacki Eurofighter o oznaczeniu 7L-WO.

http://www.gotech.at/ef_7L-WO%28c%29Werner_P_7LWP.jpg

Takie drobne pytanie - przecież Chorwaci mają swoje lotnictwo wojskowe, więc co u licha robił tam ten myśliwiec? Ktoś się z tym już spotkał?

http://zapodaj.net/e410c157a708.jpg.html
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.11.2010 10:29

Brał udział w pokazach lub w ćwiczeniach NATO. Chorwacja udostępnia przetrzeń powietrzna dla potrzeb NATO. Zgłosiła akces wejścia do paktu. Pozdrawiam
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 20.11.2010 10:32

W zasadzie CRO posiada tylko kilkanaście Mig-ów 21(wg. Wikipedii 12) ,więc są to bardzo symboliczne siły powietrzne, natomiast SLO nie posiada nawet myśliwców tylko śmigłowe samoloty. Może mają jakiś układ bo Austria jest w sumie mała a taki samolot to musi się gdzieś "rozbujać" :lol:
Byłoby to zrozumiałe gdyby A była w NATO ale nie jest - ciekawostka.
Ostatnio edytowano 20.11.2010 10:38 przez muchador, łącznie edytowano 1 raz
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 20.11.2010 10:35

darek1 napisał(a):Brał udział w pokazach lub w ćwiczeniach NATO. Chorwacja udostępnia przetrzeń powietrzna dla potrzeb NATO. Zgłosiła akces wejścia do paktu. Pozdrawiam

CRO od 1 kwietnia 2009 jest w NATO
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.11.2010 10:46

muchador napisał(a):
darek1 napisał(a):Brał udział w pokazach lub w ćwiczeniach NATO. Chorwacja udostępnia przetrzeń powietrzna dla potrzeb NATO. Zgłosiła akces wejścia do paktu. Pozdrawiam

CRO od 1 kwietnia 2009 jest w NATO

Naturalnie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.11.2010 10:49

Może leciał z Aviano - bazy NATO we Włoszech....
Pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 26.11.2010 10:24

bwie napisał(a):Witam, moja żona lecąc samolotem nad CRO kliknęła kilka fotek myśliwca wojskowego, który im przez pewien czas towarzyszył nad Istrią. Trochę poszukałem u wujka Google i znalazłem bestię - był to austriacki Eurofighter o oznaczeniu 7L-WO.
[/url]

To był Eurofighter Typhoon z bazy Hinterstoisser w Austrii. Austrię i NATO łączą pewne umowy, m.in. takie, które zezwalają na przelot w określonej relacji w przestrzeni powietrznej NATO samolotom państw nie będących członkami sojuszu.
Austria członkiem NATO nie jest i nie obecnie ma poparcia społecznego ichnich obywateli dla wstąpienia do sojuszu. Co ciekawe, raz w historii powojennej w Austrii rozpoczęła się dyskusja nad ewentualnym członkostwem w NATO. Było to w 1991 roku, kiedy konflikt jugosłowiański rozgorzał na dobre.

Pzdr.
Rafał

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone