Jeśli byście jechali od strony Plitvickich Jezior traficie niechybnie na Bihać, małe miasteczko mocno zrujnowane w czasie wojny, ale z najlepszą knajpą jaką spotkałem po 2 podróżach po Bałkanach. Mieści się ona na takiej głównej ulicy - deptaku; rynku tam w zasadzie nie ma. Po jednej stronie jest multum parasoli i to jest kawiarnia. Jak wejdziecie i powiecie, że chcecie zjeść objad kelner zaprowadzi was do sali z boku, dla ważniejszych gości.
Od strony ulicy tak to wygląda:
Niestety nie pamiętam nazwy, a szkoda: jeszcze ze środka:
W każdym razie 2 osoby zjadły pierwsze, drugie, deser, kawa, piwo, wino, ciasto - a wszystko za 45 zł, więc piątka się należała kelnerowi. Takiej rozpusty więcej nie zaznaliśmy. Tak więc Bihac.
Potem w Banja Luce nie mam zachwycających wspomnień, ale i źle też nie było, ale po takich porównaniach z Bihacem nic się nie utrwaliło.
Potem po drodze do Sarajeva za Jjajcami i przez Travnik tak gdzież koło niego właśnie. Jest taka nowa dosyć knajpa po prawej stronie też niestety nazwy nie pamiętam, ale dwa charakterystyczne widoki na lewą stroną drogi jakby patrząc od strony knajpy i z boku rożen z jagnięciem.
To właśnie widok z tarasu. Charakterystyczna jest ta skałka taki samotnik po drugiej stronie drogi.
Najlepsze oprócz barana mają wino domaće (domowe) czerwone - lepszego nie piłem w BiH.
I trzecie miejsce - prawdziwe zagłębie jagnięciny to rejon Jablanicy, zawsze przez nią jedziesz kierując się na południe. Gdzie nie staniesz obracają się na rożnach barany na kołach obracanych przez małe strumyki wodne:
A w Sarajevie nigdzie nie zrobisz błędu jedząc gdzie chcesz. Natomiast w Mostarze najlepsza jest chyba arabska knajpa tuż przy miejskim targowisku na starym mieście. Sąsiedztwo jest takie, że jedząc na tarasie siedzi się trochę wyżej od handlujących owocami i innym towarem.
Poproś żeby Ci coś zaproponował: najesz się niezależnie od pory, bo kelner wie co jest jeszcze świeże i zawsze zrobi jakąś nową kompozycję. Ja jadłem tam burka a żona właśnie propozycje szefa i była bardzo zadowolona.
Pozdrawiam i życzę smacznego!!!