Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cichy Hvar i Dubrownika gwar (2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.06.2014 21:14

Taka jazda z muzyczką ,sama przyjemność :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.06.2014 21:19

Ivan Dolac i cały Hvar - żywe wspomnienia :hearts:

Do Mlini musimy się kiedyś wybrać, chociaż plaża, którą pokazaliście, nie do końca zachęca ;)

Czekam na ciąg dalszy :)

P.S. Jesteście wpisani na pierwszą stronę KMWH. Pozdrav :papa:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 10.06.2014 08:11

Witam. Mam nadzieję, że w tym momencie wyczerpaliście już limit horroru wyjazdowego i mogę dalej spokojnie się relaksować czytając Waszą historię. :D :D Pozdrawiam.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 10.06.2014 11:32

Zabieram się z Wami. :)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 10.06.2014 19:22

Iza&Krzysiek napisał(a):Przygotowania

przed wyjazdem
- będziesz też kierować
- tak, jasne

a potem, podczas jazdy
- pojedziesz trochę?
- tutaj nie, może później
- pojedziesz teraz?
- nie, jedź Ty, dobrze Ci idzie, ja lubię jak Ty prowadzisz

A u mnie odwrotnie!

:::

Dasz poprowadzić?
.............

Jesteś już zmęczony!
.............

Daj spokój, teraz ja.
...............

Może się prześpij!
............

Ale jak tu spać jak ŻONKA prowadzi. :mrgreen:
:) :D :lol: :roll: :mrgreen: :smo: :oczko_usmiech: :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 10.06.2014 19:35

Darkos napisał(a):Ale jak tu spać jak ŻONKA prowadzi. :mrgreen:

:D :D no właśnie więc ja tez jadę do końca :lol: :papa:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 10.06.2014 21:34

Chętnie "posłucham" tej ciszy na Hvarze, a jeszcze chętniej bym ją poczuł..... 8)

Musisz mieć wyjątkową teściową skoro jeździcie wspólnie na wakacje 8O :wink:
Mój szwagier twierdzi że każda teściowa powinna mieć dwa zęby - jeden żeby ją ciągle bolał .......a drugi żeby w razie potrzeby było o co piwo otworzyć...... :oczko_usmiech:
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 10.06.2014 22:39

Ale się rozpisałem w poprzednim poście, przepraszam :smo: . Teraz będzie krócej.

Na początek druga część trasy

i już wracam do relacji

Dzień 1

Rano oczywiście - jak to na wyspie - słoneczko, więc decyzja - plażing na miejscu, auta odpoczywają (wszystko przez tą tacę Leny z poprzedniego odcinka :))))

Poplażowaliśmy, dzieci popływały-pobrykały, my również. Plaża na którą chodzimy w Ivanie to Paklina. Jest bardziej spokojna i mniejsza niż "główna miejska", a poza tym najbliżej od domu.

Zaskoczyła nas pogoda. Zawsze rozmawiając ze znajomymi podkreślaliśmy, że na wyspach pogoda jest super, słoneczko, bez chmurek, a tu ZONK... Rano jak pisałem słonko, a później chmurki ze słoneczkiem, chmurki bez słoneczka. Nad "hvarskim pasmem górskim" ciemne chmury. Jeszcze chwila i zacznie padać...

- jak to padać, na wyspie????
- niemożliwe

IMG_4415.jpg
będzie padać czy nie?

Na szczęście padać nie zaczęło, chmurki zniknęły i wyszło słoneczko - jak to na wyspach :)

Tu mała zagadka, czym różnią się te dwa zdjęcia. Dla ułatwienia, nie chodzi tu o sprawy techniczne :wink: . Pierwsze z 2011, drugie 2013 (niestety jakość słaba, bo z jadącego auta).

IMG_7039.jpg
2011

IMG_4405.jpg
2013

Po południu odwiedziliśmy lodziarnię (6kn za kugle, oczywiście kugle!!! a nie kugielki polskie). Za tym tęskniliśmy :D Brakuje nam teraz tego smaku.

Tu mała historyjka:
Spożywając nasze lody zauważyłem kilkuletnią dziewczynkę, z radością trzymającą w ręku swoją porcję. Naprawdę było widać radość z jaką "pożerała" tą ilość. Niestety nie trwało to długo, konstrukcja nie wytrzymała i jedna kugla po chwili była na ziemi. Rozpacz w oczach tego dziecka - nie do opisania, nawet to co jeszcze zostało w waflu nie potrafiło zrekompensować tej straty.

Lenistwo tak nam się udzieliło, że mieliśmy siłę tylko na skosztowanie lokalnych przysmaków. Wyprawy w dalsze regiony wyspy zostawiliśmy sobie na dni następne.

IMG_4447.jpg

"Wiatromierz" na wprost naszego balkonu. Po kilku dniach został związany (dosłownie) bo od wiatru dostawał kręćka, a my dostawaliśmy kręćka od niego. No i zagłuszał cykady :)

IMG_4434.jpg

Widok na dom "od tyłu". Z lewej strony taras przy apartmanie teściów, a na nim składowisko pływackich tworzyw sztucznych.

IMG_4423.jpg

Poniżej domu powstał parking, wcześniej go nie było. Przyjezdni mogli sobie tam postawić autko, a nawet łódkę i spokojnie udać się na plażę.
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 10.06.2014 23:12

CROberto napisał(a):Chętnie "posłucham" tej ciszy na Hvarze, a jeszcze chętniej bym ją poczuł..... 8)

Specjalnie dla Ciebie

CROberto napisał(a): Musisz mieć wyjątkową teściową skoro jeździcie wspólnie na wakacje 8O :wink:
Mój szwagier twierdzi że każda teściowa powinna mieć dwa zęby - jeden żeby ją ciągle bolał .......a drugi żeby w razie potrzeby było o co piwo otworzyć...... :oczko_usmiech:

Jest wyjątkowa to fakt. I ma zdecydowanie bogatsze uzębienie :) a co do piwa to radzimy sobie inaczej (teściowa jest fanką Harnasia w metalu)
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 10.06.2014 23:33

Zdjęcia (zagadka) -
w 2013 nie sprzedają Travaricy? ;)
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 10.06.2014 23:34

w jakim miesiącu byliście?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2014 08:22

Darkos napisał(a):

A u mnie odwrotnie!

:::

Dasz poprowadzić?
.............

Jesteś już zmęczony!
.............

Daj spokój, teraz ja.
...............

Może się prześpij!
............

Ale jak tu spać jak ŻONKA prowadzi. :mrgreen:

U mnie jest tak samo...ale po kilku razach stwierdziłam, jak się chcesz męczyć sam to się męcz, ja idę spać :D
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 11.06.2014 21:39

Kolejny dzień

Rano oczywiście - jak to na wyspie - słoneczko, więc wspólna :wink: wczorajsza wieczorna decyzja:

- Krzysiek, jedziemy rano na naszą ulubioną Dubovicę
- koniecznie jutro?
- ja chcę i już !! rano kupisz w pekarze kruh, zrobisz śniadanko i szybko wyruszymy
- tak kochanie (bo i tak nie wygrasz człowieku, więc po co sie opierać)

W miarę szybko się ogarnęliśmy, choć wstaliśmy troszkę później niż zakładaliśmy. Miejsce na "parkingu" na zakręcie jeszcze było (9.30). Zabraliśmy sprzęt i czerwoną dróżką w dół. Zaskoczenie, bo już sporo ludzi jest, ale że plaża szeroka, to i wolnego miejsca sporo. Zajęliśmy miejscówkę i szybko do wody. Niestety - porównując do poprzedniej wizyty dwa lata wstecz - woda z naniesionym brudem, a w nim namierzyłem:

- kubeczek plastikowy
- resztki karimaty
- cała karimata
- patyki
- worki foliowe
- i ogólnie jakieś frędzle

Pewnie to wszystko przyniosły dość duże fale (z Bałtyku czy co?), ale dziecko nasze i cudze i tak miały frajdę z samych fal. Co niektórzy dorośli zresztą też.
Oprócz tego - smażing :)

parę ujęć z plaży

IMG_4492-Edit-Edit.jpg

IMG_4494-Edit.jpg

IMG_4497-Edit.jpg

IMG_4515-Edit.jpg

IMG_4523-Edit.jpg

IMG_4524-Edit.jpg

IMG_4527-Edit.jpg

IMG_4529-Edit.jpg

Po południu wybraliśmy się do Jelsy sprawdzić, czy czasem ławeczka jest na swoim miejscu. Chwila niepewności, wychodzimy zza rogu ...

...i jest :)

IMG_4552-Edit.jpg
"miejscowa" ławeczka

Nasza lodziarnia EiscaffeRiva i "nasz lodziarz" również. Czyli wszystko po staremu, o prawie wszystko. Jest więcej dostępnych darmowych punktów WiFi i w Rivie również. Niestety jak dla mnie :(

- (I) włącz mi wifi
- (K) już się robi
- ale u mnie nie działa
- poczekaj chwilę
- mówię, że ten głupi telefon nie działa, nie działa mi fb
- grrrr, poczekaj, bądź cierpliwa (znacie jakąś cierpliwą kobietę)
- zaraz go wyrzucę do morza!!!!

Ale nie wyrzuciła. Na szczęście lody ;) ochłodziły trochę gorącą głowę, a właściwie usta @#!!! jeszcze po cappuccino i spacer po deptaku w stronę campingu i z powrotem.

IMG_4559-Edit-2.jpg

IMG_4574.jpg

IMG_4588-Edit.jpg

Troszkę o "lodziarzu", ale to nie dotyczy tylko niego. Jestem pełen podziwu dla Chorwatów, którzy mają chyba jakiś dar, potrafią wychwycić naszą rozmowę i już z daleka zapraszają do swojej knajpy w naszym języku. I oczywiście inne narodowości również rozpoznają.

Jeszcze szybkie zakupy w Konzumie:

- Karlovacko, kawałek francuza, Ożujsko, mleko, Tomislav, dla Sary Neste, Ożujsko grejp, dla Sary Skittles, Ożujsko gorka naranca...

Jak wrócimy do domku to popróbuje co to za wynalazki, te Ożujsko z owocami.

(Popróbowałem i tak jak myślałem - orzeźwiające oranżadki z lekkim %, spoko da się wypić)
Wracamy do apartmana już w ciemnościach, kolacja złożona z tych produktów co wyżej i nie chodzi o Skittlesy ...

...i plany na kolejny dzień.
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 11.06.2014 21:40

szrek27 napisał(a):w jakim miesiącu byliście?

końcówka sierpnia
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 11.06.2014 22:04

Jakże bardzo niektóre ujęcia przypominają mi moje, przywożone z Hvaru :mrgreen: Nawet dubovicka urocza łódź w gorszki też u Was się załapała :wink:
Fotogeniczna to wyspa... Piękna.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Cichy Hvar i Dubrownika gwar (2013) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone