Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciao! Salve! Apulia! 10 dni na obcasie Włoch, 2019

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.01.2020 14:19

aga_stella napisał(a):I ostatnie zdjęcie z Otranto

Nasza plaża 8) .
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 26.01.2020 19:20

Małe posumowanie Otranto
ww (14).jpg

To że warto się tu wybrać potwierdza wpisanie Otranto na listę najpiękniejszych miasteczek Włoch I borghi più belli d’Italia. Ale sami wiecie jak to bywa z tymi listami i rankingami. W tym jednak przypadku podpisuję się dwoma łapkami.
Miasto jest takie akurat - nie za małe, nie za duże.
W tym mieście nie potrzeba mieć mapy.
Nawet jak się zgubicie wśród uroczych wąskich uliczek, to szybko się odnajdziecie.
Wszystko co najciekawsze jest w historycznym centrum.
Ma też ładne plaże. Co prawda sądząc po zdjęciach, które widziałam, w sezonie jest na nich bardzo tłoczno.
Z perspektywy października mogę jednak z czystym sumieniem zapewnić, że będzie to doskonała miejscówka na zwiedzanie południowej części obcasa.
Jest też dużo większych sklepów. Panowie, którzy najczęściej robili zakupy stwierdzili, że najniższe ceny są w sieci Euro Spin. Nie brakuje też mniejszych i większych knajpek. Są klimatyczne, zwłaszcza wieczorem, gdy stoliki i otocznie są podświetlone.
Zwykle znajdzie się coś, co nie do końca nam się podoba.
Naprawdę nie znalazłam nawet jednego punktu, by na coś ponarzekać.
To naprawdę bardzo ładne i klimatyczne miasto.
Co też ważne jest tam bardzo czysto.
Efekt jest tym większy, że chodniki, place, mała architektura wykonane są białego kamienia.
Widać też dbałość o detal i ładne akcenty np. kwiaty lub drobne ozdóbki.

Około godziny 13 opuszczamy apartament.
a (70).JPG

Tu widoczek szlabanu i bloków, gdzie spędziliśmy 4 noce, a 5 dni (niby to jest ostatnie zdjęcie z Otranto, ale nic nie nakłamałam, bo fotka został wykonana wcześniej, co widać bo niebo jest pochmurne :oczko_usmiech: )
Jak dziś pamiętam moje emocje, gdy wsiadałam do auta.
Cieszę się, bo czuję, że tam gdzieś będzie, to co jeszcze bardziej mi się spodoba. To po co przyjechałam na obcas buta przynajmniej w moich wyobrażeniach.
Lubię zaglądać za nieznany róg, bo nigdy nie wiem co tam zobaczę, co mnie tam spotka.
Czy to co nas czeka faktycznie mnie zadowoli? Czy wszystko mi się spodoba?
Zobaczymy.
Otranto pożegnało nas słoneczną pogodą.
Gdzieś w połowie drogi robimy małego stopa na rozprostowanie nóg. Pogoda jednak diametralnie się zmieniła. Nad nami szare niebo. Fotka robiona w kierunku skąd przyjechaliśmy.
20191005_141648_aaaaa.jpg

Zjedliśmy kanapki i dalej w drogę.
Ale coś nam się nudzi, więc postanawiamy zjechać z ekspresówki.
Odbijamy na miejscowość Villanova
20191005_145304_aaaa.jpg

20191005_145351_aaaaa.jpg

Najbardziej spodobał mi się kaktusik
20191005_145404_aaaaa.jpg

Przy porcie była też mapa wybrzeża. Zaintrygowała nas jego poszarpana linia.
Zjechaliśmy 2-3 kilometry na południe.
Wybrzeże, jest ciekawe (zaraz napiszę dlaczego), ale widokowo przy szarym niebie nie porywa.
tt (10).jpg
tt (19).jpg

Choć są też kolorowe miejsca
tt (17).jpg
tt (15).jpg

Ale.... są też dziury w ziemi, które wydają fajne odgłosy - gulgotania :wink:
A przy większych falach pewnie wytryskują z nich fontanny wody, więc może być ciekawie
tt (12).jpg
tt (13).jpg
Ostatnio edytowano 26.01.2020 19:46 przez aga_stella, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.01.2020 19:34

Villanova? Mimo 10 pobytów w Italii nie znam, nie da się zobaczyć wszystkiego ;/0
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 26.01.2020 19:42

tony montana napisał(a):Villanova? Mimo 10 pobytów w Italii nie znam, nie da się zobaczyć wszystkiego ;/0

Nas ciekawiło z jednego powodu - tam też szukałyśmy z koleżanką noclegów. I naprawdę nam się nudziło w aucie, a czas mieliśmy, więc uznaliśmy, że możemy coś zobaczyć po drodze. Tam nic ciekawego nie ma. Port jak port, kilka knajpek i większe lub mniejsze domy z ładnymi gródkami.
Za chwilę z tych samych powodów zjedziemy do kolejnej miejscowości.
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.01.2020 19:32

Tuż obok jest miejscowość Torre Canne, więc i do niej zaglądamy.
Tu podoba mi się zdecydowanie bardziej niż w Villanova. To oczywiście jest letniskowa miejscowość, ale całkiem spora. Jadąc widzieliśmy coś na kształt promenady ze sklepikami. Jest też sporo knajpek, część usytuowana malowniczo tuż nad brzegiem morza.
Na miejscówkę można się pokusić. Oczywiście, że są ładniejsze i bardziej klimatyczne miejscowości jak np. Monopoli, Polignano. Ale jak w dobrej cenie nic się nie znajdzie, to warto pomyśleć o Torre Canne.
My byliśmy tylko przy porcie, bo przypominam, że walizka jeździ na tylnym siedzeniu, więc dalsze spacery odpadały.
To jest właśnie miejscowość, której jednak fotka pokazana była w zajawce, a która spodobała się…
Jer napisał(a): Apulia - już kilka razy widziałem we wpisach. Widokowo fajnie, ale te miejskie przyciągnęły mnie tą fotką.

tt (39).jpg

tt (38).jpg
tt (36).jpg

tt (41).jpg
tt (23).jpg

Jest też fajna rzeźba przedstawiająca węża
tt (24).JPG
tt (45).jpg

tt (26).JPG
tt (48).jpg

tt (52).jpg

tt (32).JPG
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.01.2020 20:07

Torre Canne często jest polecane na wakacyjny pobyt z uwagi na szerokie piaszczyste plaże i właśnie stosunkowo niewygórowane ceny noclegów.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2020 20:33

Grafiti meduzy fajne, knajpka w łódce super

A tu myślałam, że to delfinowa ławka :lol:
Obrazek
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.01.2020 20:42

marze_na napisał(a):Torre Canne często jest polecane na wakacyjny pobyt z uwagi na szerokie piaszczyste plaże i właśnie stosunkowo niewygórowane ceny noclegów.

Nie dziwię się, bo całkiem przyjemna miejscowość.
piekara114 napisał(a):A tu myślałam, że to delfinowa ławka :lol:

Ławka może być. Dzieciak dłuższą chwilę miał fajną zabawę.
Ale gdzie Ty delfina widzisz :?: :lol:
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.01.2020 21:06

Teraz już jedziemy do naszego miejsca docelowego.
Mapka – ostatnie dwie miejscowości i miejsce naszego noclegu.
Mapa.png

Pisałam, że w trakcie jazdy trochę się nam nudziło.
No to już za chwilę atmosfera w aucie zrobi się gęsta, aż za bardzo. A nuda i spokój uleciały jak sen złoty.
Kierujemy się na Fasano. Aucie jeszcze spokój.
Gdy jednak zbliżamy się do drogi w pobliżu Zoosafari atmosfera gęstnieje.
Jest to trasa panoramiczna, a zakręty na tzw. ciasną agrafkę. My jedziemy pod górę.
Przy zakrętach trzeba bardzo zwolnić. Na dodatek jadący z góry niekiedy ścinają zakręty, mieliśmy jeden przypadek, a ruch nie był tam zbyt duży. Do krawędzi drogi też nie zawsze można zjechać, gdyż często przy zakrętach wystają spore kamienie.
Misiek zaczyna kląć na czym świat stoi.
- Ja pierdo…., k…..a itp.
Porzuciłam nawet dowcipy typu:
- No widzimy, że curva, jak to we Włoszech :smo:
Obrywa się też mnie i Iwonie, bo to przecież my wymyśliłyśmy noclegi w jakimś kretyńskim miejscu :roll: .
Iwona już otwierała usta, by się odezwać, ale strzeliłam jej kuksańca, nakazując milczenie.
Niech się chłop wygada po łacinie. Zwykle ten język przynosi ukojenie.
A nam może jednak uszy nie zwiędną, bo aż tak wrażliwe nie jesteśmy.
Droga jest bardzo fajna, ale faktycznie jest stromo i wąsko. A auto z wypożyczalni, więc nerwy były.
Chyba jednak lepiej zjeżdżać niż piąć się do góry. Jazdę nocną odradzam.
Uff…. jakoś pokonaliśmy zakrętasy-wywijasy i jedziemy, po wąskich ale w miarę prostych drogach.
Misiek zaczyna używać bardziej cenzuralnych słów, ale dalej marudzi na miejsce noclegowe.
Nareszcie bez marudzenia przemawia nawigacja – jesteś u celu :D . Jest kilka minut przed godz. 17.
Terrazza Sui Colli.
Wysiadamy. Brama zamknięta, nikogo nie widać oprócz zbliżającego się niewielkiego traktorka. Pan się zatrzymuje i pyta czy w czymś pomóc. Wstrzymuję się z dzwonieniem i mówię, że mamy tu rezerwację noclegów.
Pan staje na traktorku i gromkim krzykiem zawiadamia sąsiadkę, że goście przyjechali :D .
Jak za dotknięciem czarodziejskie różdżki brama się przesuwa.
Za chwilę przybiega też przesympatyczna gospodyni nadająca tylko po włosku.
Apartament jest taki jak na zdjęciach, a nawet jeszcze ładniejszy.
Humory się zdecydowanie poprawiają, bo zajmujemy się zachwytami.
- Che bello
- Bellissimo appartamento
Jest wszystko co potrzebne, apartament lśni czystością. Łazienka bardzo ładna. W kuchni dla każdej rodziny przygotowany prezent z ciasteczkami, elegancko zapakowany. No bajka.
Pani jeszcze tłumaczy co i jak oraz prosi w razie jakichkolwiek problemów o kontakt. Mieszka za płotem.
A jeszcze karty meldunkowe wypełnialiśmy.
1 (7).jpg

Za drzewkiem dom gospodarzy
1 (6).jpg
1 (8).jpg

W budynku jest jeszcze jeden apartament, ale nikogo w nim nie było, więc byliśmy sami.
W salonie możemy poloneza tańczyć.
1 (16).jpg
1 (4).jpg

Można się też ganiać, bo do dyspozycji mamy dwa duże tarasy.
1 (11).jpg
1 (10).jpg

Z trasów widoki też piękne.
1 (1).jpg
1 (9).jpg
1 (14).jpg

1 (15).jpg

Jest zajebiście.
Miśkowi też się podoba :lol: .
Ostatnio edytowano 28.01.2020 21:30 przez aga_stella, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.01.2020 21:17

Widzę, że Iwona dorwała jakieś okulary, coby jej słoneczko oczek nie oślepiło :oczko_usmiech: .

Apartament super, ale te okazy w ogródku wymiatają wszystko inne. To chyba jakiś rozmiar XXXXL.
aga_stella napisał(a):Obrazek
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 28.01.2020 21:40

megidh napisał(a):Widzę, że Iwona dorwała jakieś okulary, coby jej słoneczko oczek nie oślepiło :oczko_usmiech: .

Apartament super, ale te okazy w ogródku wymiatają wszystko inne. To chyba jakiś rozmiar XXXXL.

Ona zawsze bierze zapasowe, bo to nie pierwszy raz jak gubi okulary. Ja mam zwyczaj zakładania na głowę, więc nie gubię. Ona je zdejmuje i gdzieś kładzie. A efekty potem widać :smo:
Granaty były spore, ale nie jakieś wielgachne. Chyba dlatego, że jest ich mało robią takie wrażenie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2020 22:15

aga_stella napisał(a):
piekara114 napisał(a):A tu myślałam, że to delfinowa ławka :lol:
Ale gdzie Ty delfina widzisz :?: :lol:
no ta wystająca głowa na samym środku zdjęcia, choć i za delfina mogę ją uznać....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2020 22:20

Super ten app., z ciekawości jaka cena?
No i w fajnym domku mieszka właścicielka :D
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 29.01.2020 17:42

piekara114 napisał(a):Super ten app., z ciekawości jaka cena?
:D

Ceny za apartamenty, bilety lotnicze, wynajęcie auta - są na pierwszej stronie relacji.
Za ten co pytasz dla 4 osób 1529 zł
Za dwie osoby zapłaciłam 760 zł + po 5 euro od osoby płatne na miejscu (podatek turystyczny). 5 noclegów.
Cena super, ale wybrałam wersję bezzwrotną i jeszcze trafił mi się mały rabat od geniusza :smo:
Oczywiście dwie sypialnie, 1 łazienka.

piekara114 napisał(a):No i w fajnym domku mieszka właścicielka :D

Za płotem mieliśmy trulli :wink: . Pinakli tylko brakuje.
Na tym zdjęciu co jest grilla też widać trulle, na dalszym nieco planie. W okolicy jest ich sporo.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.01.2020 18:39

Też mi się ten apartament bardzo podoba 8) .
Cena rewelacyjna, niestety przy miejscówkach dla dwóch osób nieosiągalna. Wychodzi jakieś 35 euro za dobę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Ciao! Salve! Apulia! 10 dni na obcasie Włoch, 2019 - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone