Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciągnięcie pontonu RIB ( przyczepa)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartek-ania
Globtroter
Ciągnięcie pontonu RIB ( przyczepa)

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 25.07.2010 15:38

Witam wszystkich

Mam pytanie - kupiłem ponton 5,5m + silnik 75KM , wszystko będzie ważyło z 400Kg , do tego przyczepa z DMC 750Kg.
Ponieważ mam auto o DMC 2805 czyli z przyczepą będzie :)) 3555 Kg , czytałem że według polskich przepisów masa całkowita zestawu może być 4250 w przypadku zastosowania ?? lekkiej przyczepy do 750Kg DMC
Nie wiecie czy podobnie jest na chorwacji,słowacji,węgrzech

http://www.motofakty.pl/artykul/kategoria_b.html

pozdrawiam

Bartek
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 25.07.2010 21:23

przyjmuje się, że obowiązują przepisy kraju rejestracji pojazdu.
Dotyczy uprawnień, wyposażenia, dodatkowego doposażenia itd.
Tak więc jeżeli w PL możesz na B ciągnąć zestaw z przyczepą lekką do
DMC 4250 Kg, to w krajach ościennych (UE)
ten przepis będzie respektowany
(Konwencja genewska).....

pzdr.Jarek / www.sportiwoda.pl
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 02.08.2010 16:22

Witam

Nie zauważyłem również informacji. Może orientujecie się jak wygląda kwestia opłat ( Słowacja , Węgry) za winiety w przypadku zestawu 4 tony DMC??
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 04.08.2010 19:53

To i ja się przyłączę do tematu.
Jak wyglądają opłaty promowe za taki zestaw?
W cenniku jest np:

- samochód 115 KN
- przyczepa 214 KN

Czy cena za przyczepę zawiera samochód z przyczepą?
Czy przyczepa jest droższa od samochodu?

Pozdrawiam
Robert
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 05.08.2010 05:43

cena zawiera już przyczepę , ogólnie jest to mniej więcej 2x osobówka jeśli auto ma poniżej 5m jeśli się nie mylę i jest niższe niż 2m. nie wiem czy nie ma jeszcze rograniczenia na długość przyczepy i ilość osi

pozdrawiam

Bartek
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 05.08.2010 13:51

Pytanie było czy cena przyczepy zawiera również samochód?

Czy za zestaw samochód + przyczepa zapłacę 214, czy 214 + 115?

Oczywiście nie piszemy o wymiarach.

Pozdrawiam
Robert
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 13.08.2010 08:43

Na stronie jadrolinii znalazłem z gwiazdka taki wpis , jeśli przyczepa jest dłuższa niż 5m to płaci się za nią jak za osobny samochód
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 13.08.2010 08:45

samart napisał(a):przyjmuje się, że obowiązują przepisy kraju rejestracji pojazdu.
Dotyczy uprawnień, wyposażenia, dodatkowego doposażenia itd.
Tak więc jeżeli w PL możesz na B ciągnąć zestaw z przyczepą lekką do
DMC 4250 Kg, to w krajach ościennych (UE)
ten przepis będzie respektowany
(Konwencja genewska).....

pzdr.Jarek / www.sportiwoda.pl

Dzięki Jarku , ale nadal pozostaje problem Chorwacji - nie mogę tam tego znaleźć - ogólnie to będzie tak DMC o 100Kg przekracza 3500 ale podejrzewam , że raczej nie przekroczę masą 3300Kg. Nie wiem które dane są wiążące w takim przypadku
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 13.08.2010 12:07

przecież jeśli przyczepka ma DMC 750 kg
to na to składa się masa własna + ładowność

jeśli ładownośc wg dokumentow jest np 450 kg to wszytko gra bo przewożony na niej ładunek mieści się w tej wadze
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 13.08.2010 17:31

to napisze tak ...

Auto ma DMC 2800 Kg przyczepa 750 Kg czyli razem 3550 Kg czyli w UE mogę jechać na B bo przyczepa jest lekka i zgodnie z tym co jest napisane powyżej jest to oki , ale Chorwacja chyba nie jest w UE i pytanie jest co na Chorwacji.

Drugie jest takie czy te przepisy mówią o DMC czy o faktycznej masie pojazdu + przyczepa jeśli chodzi o uprawnienia B i BE

Po trzecie jestem szczęśliwym posiadaczem Riba , który mam nadzieje przetestuje w okolicach wyspy BRAC :)) , dlatego tyle pytań nietypowych bo chciałbym tam dojechać i popływać i nie użerać się z jakimś służbistą :))

pozdrawiam

Bartek

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone