Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chyżne-Zilina-Bratislava-Wien-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 19.08.2006 21:09

Czytam że wszyscy jeżdżą do Chorwacji (załóżmy do Splitu) przez Czechy (Cesky Tesin, Olomuc, Brno).
A ja myślę o trasie przez Chyżne przetłuc się trochę po Słowacji(przez Ruzomberok i Ziline) aż do miejsca gdzie zaczyna się (wg map) autostrada i tam tnę już do Bratysławy, a potem klasycznie.
Czy ktoś już tamtędy jechał? Warto? Czy lepiej jednak Czechy? Tak czy siak winietę na autostradę trzeba kupić i do Czech i na Słowację. Także chodzi mi bardziej o komfort jazdy i szybkość.
Czekam na info CROmaniacy :)
Pozdrawiam
Alek70
Croentuzjasta
Re: Chyżne-Zilina-Bratislava-Wien-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 19.08.2006 21:41

ZBuK napisał(a):Czytam że wszyscy jeżdżą do Chorwacji (załóżmy do Splitu) przez Czechy (Cesky Tesin, Olomuc, Brno).

Powiem tak... ja też czytam i stwierdzam że jednak nie wszyscy jeżdżą do CRO przez Czechy, wystarczy zagłębić się trochę w forum aby to stwierdzić jak i to że temat był przerabiany wielokrotnie.

ZBuK napisał(a):Czy ktoś już tamtędy jechał? Warto? Czy lepiej jednak Czechy?

Warto czy nie warto? każdy ma swoje zdanie na ten temat odpowiedź też jest na forum, ja np. preferuję trasę przez Bratysławę.

ZBuK napisał(a): a potem klasycznie

klasycznie czyli jak, na Wiener Neustadt czy na Wiedeń? dla mnie jak nie było S1 to "klasycznie" było na Wiener Neustadt a teraz na Wiedeń. Szybciej i większy komfort dla mnie to jazda przez Słowację.

Tak jak pisałem temat poruszny wielokrotnie, poszukaj dobrze na forum.
krakuscity
Koneser
Re: Chyżne-Zilina-Bratislava-Wien-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 19.08.2006 22:30

ZBuK napisał(a):A ja myślę o trasie przez Chyżne przetłuc się trochę po Słowacji(przez Ruzomberok i Ziline) aż do miejsca gdzie zaczyna się (wg map) autostrada i tam tnę już do Bratysławy,
Czekam na info CROmaniacy :)
Pozdrawiam

Z końcem czerwca zaraz za Chyżnym były roboty drogowe, jazda na przemian raz z jednej , raz z drugiej strony . Potem w okolicy Ziline. Straciłem tam z 30 -40 minut. Korki. Teraz nie wiem może już zrobili. Nad autostradą do Bratysławy non stop informacje o dozwolonej prędkości 130km/h więc nie wiem czy przypadkiem nie robią zdjęć ale to tylko moje przypuszczenie. Na zakopiance są teraz roboty drogowe więc możesz trafić na korki. Można jechać przez Cieszyn, kawałek Czech i znowu Słowacja, może będzie płynniej i szybciej. Zraesztą duzo tu na ten temat sie pisało więc poszukaj.
Pozdrawiam
ZBuK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZBuK » 19.08.2006 23:40

Z tym remontami to rzeczywiście utrudnienie, ale znowu łączenie trasy Słowacja-Czechy wiąże się z zakupem winiety x2 na oba kraje.
Myślę, że wyjazd na noc w środku tygodnia we wrześniu będzie OK i zaryzykuję tę trasę.
Dziękuję za info!
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 20.08.2006 07:01

Jedże tą trasą do Chorwacji od paru lat i spokojnie ją polecam dodatkowo winietę na autostrady słowackie i austryiackie możesz kupić na przejściu za złotówki
Zaglądnij na
forum/viewtopic.php?t=10433&highlight=
forum/viewtopic.php?t=10590&highlight=
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.08.2006 08:37

ZBuK napisał(a):Z tym remontami to rzeczywiście utrudnienie, ale znowu łączenie trasy Słowacja-Czechy wiąże się z zakupem winiety x2 na oba kraje.
Myślę, że wyjazd na noc w środku tygodnia we wrześniu będzie OK i zaryzykuję tę trasę.
Dziękuję za info!

Ja jechałem w czwartek i też trafiłem na korki , notamiast na ten krótki odcinek w Czechach nie obowiązuje Cię winieta. Drogomir podał Ci linki więc
poczytaj. Zaletą trasy przez Chyzne to piękne widoki w Słowacji.
Pozdrawiam
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 21.08.2006 13:06

My wróciliśmy (niestety :( ) w ubiegłym tygodniu.
Jechalismy z Krakowa trasą na Zwardoń - Żylininę - Bratysławę - potem na Petrzalkę - Kitsee - nie jechaliśmy na Wideń tylko na Parndorf, dalej na Eisenstadt i Wiener Neustadt, a potem do autostrady na Graz, Słowenia - Krapina.
Wyjazd w poniedziałek koło 16.00 z Krakowa (z 4-godzinną drzemką na parkingu za Grazem przed granicą słoweńską), w Plitvicach bylismy we wtorek ok. 10.00, zwiedzanie, nocleg za Plitvicami, wyjazd na Peljesac ok. 9 rano w środę, droga do autostrady pusta i spokojna, na autostradzie 0 korków, postój na pierwszą kapiel we Adriatyku w Omisiu (przy okazji zajrzeliśmy do znajomych) - i tu jedyny koreczek tak na 30 minut, potem wolno acz płynnie na sam Peljesacz.
Powrót także bez korków (nie licząc małego zapchania koło Żyliny i koreczków w Żywcu na każdej uliczce wyjazdowej z miasta... )
Wrażenia-uwagi:
1. Najgorszy odcinek drogi to Kraków-Zwardoń (prawie 3 godziny z Krakowa)
2. Do Żyliny/ z Żyliny też może być dość wolno - sporo ciężarówek, remonty (z powrotem mały zatorek, ale do przejechania)
3. Potem już płynnie - do samej Bratysławy autostrada, drogi w Austrii - wiadomka
4. Ominęliśmy Wiedeń (zresztą to sugestia z forum - i okazało się, że świetna) Droga się skraca (w porównaniu z tą na Wiedeń), a i widoczki małych miasteczek i wsi w Austrii warte obejrzenia. Uciązliwe moga być jedynie cięzarówki, które też omijaja autostradę, ale wjeżdzając do Austrii późnym wieczorem bardzo mało uciązliwe, wracając rano - nieco bardziej, ale bez wleczenia się 50/h)
5. W tamtym roku w dwie strony jechalismy orzez Czechy i jakoś trasa przez Słowację bardziej mi odpowiada - choć to zapewne kwestia gustu

pozdrawiam i zazdroszczę, że Wy tam a my - Tu
:cry:
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 21.08.2006 13:34

Ja w tym roku korzystalem z trasy Warszawa-Katowice-Zwardon-Zilina-Bratyslawa-Wieden (obwodnica)-Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej w kierunku Splitu. Jechalem w sobote rano - w Polsce pustki, na przejsciu w Zwardoniu zero kolejek, dalej troche w kolumnie Slowakow i Pepikow (tak 60km/h) ale od Povazskiej Bystrzycy do Bratyslawy miod malina i caly czas 130. Pozniej jakies wsie austraickie i wypad na obwodnice Wiednia do autostrady na Graz (wciaz niezbyt tloczno). W zasadzie tloku nie bylo az do samego miejsca docelowego (za Biogradem). Nie zaliczylem zadnego korka na trasie, jechalo sie plynnie i szybko. W Chrowacji zjechalem na wysokosci Senja na Jadranke i tu tez bylo pusto - az sie zdziwilem. Trasa piekna, w wiekszosci nowa nawierzchnia, rowniutko tylko masa zakretow. W druga strone stalem tylko przed granica Slowacja-Polska, byl jakis objazd i remont glownej drogi, wiec nie dziwne, ale i tak poszlo nadspodziewanie szybko. Generalnie trasa przez Slowacje nie jest zla, jedzie sie gladko i sprawnie. A w przyszlym roku wybiore wariant wegierski - tak dla poszerzenia horyzontow.

Pozdrawiam serdecznie
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.08.2006 11:57

wczoraj wracalem split- chyzne via bratyslava /wegry droga nr 86/ 12 godzin w dzien
przecinekgt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przecinekgt » 23.08.2006 13:30

Witam!
Ja po raz trzeci wybieram sie przez słowacje i wegry nigdy jeszcze nie stałem tam w korkach (wyjatek to zakopianka :D ).

Mam nadzieje ze i tym razem szybko dojade! :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone