Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chrvatska ??!!

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 10.07.2006 14:41

megi77 napisał(a):ja Słowaków nie rozumiem :D ostatnio telefonowałam do niejakiego
Mirka z Vlce Hrdle i on swoje a ja swoje :D i sie wkurzyłam i mu fax wysłałam :wink:

nie pamientam tej rozmowy???
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.07.2006 14:42

kasiafu napisał(a):Niemniej jednak baza (m.in. gramatyka) jest taka sama i nie ma się o co spierać.
Pozdrav :D

Gramatyka polska jest identyczna z czeską i słowacką... 90% słów ma tą samą bazę a różne końcówki i wymowę. Wystarczy spojrzeć na opis/instrukcję obsługi pierwszego-lepszego produktu z marketu np. szamponu. I co z tego? Polski to polski, słowacki to słowacki, serbski to serbski a chorwacki to chorwacki. Jedne języki są sobie bliższe inne dalsze, czytaj łatwiej lub trudniej zrozumiałe. Podobna sytuacja jak w dawnej YU jest też z Bułgarią i Macedonią i ich językami i w wielu innych krajach nie tylko Europy
megi77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) megi77 » 10.07.2006 17:32

To, że narody chcą mieć swoje państwa, flagi, godła i własne języki
jest jak najbardziej oczywiste. Narody tworzą własne języki właśnie po to żeby zaznaczyć swoją odrębność i to jest naturalna potrzeba ludzkości od wieków.
Po wojnie na Bałkanach jest to tym bardziej zrozumiałe, że Chorwaci nie chcą mówić tym samym językiem co ich najeźcy.
I też jestem po stronie Chorwatów, tylko generalnie interesuję się językami ich korzeniami, budową, różnicami.
Nie użyłam słowa "niby"jako objawu lekceważenia wagi tego języka, jakże bym mogła skoro się go postanowiłam nauczyć. Tylko rozmawiając z wieloma slawistami mam swój pogląd na tą sprawę...
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 11.07.2006 08:01

Flaga , godło itd. to jedna ustawa i to wystarczy natomiast język musi sie wyodrębnić i może to trwać setki lat. Austria prowadziła krwawe wojny z Prusami, państwa są oddzielne długi czas a język ciągle jest ten sam (są oczywiście różnice ale w gruncie rzeczy minimalne).
Ostatnio edytowano 11.07.2006 11:21 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.07.2006 09:33

megi77 napisał(a):m słowa "niby"jako objawu lekceważenia wagi tego języka, jakże bym mogła skoro się go postanowiłam nauczyć. Tylko rozmawiając z wieloma slawistami mam swój pogląd na tą sprawę...

I masz rację. Chorwacki i Serbski to języki bardzo, bardzo blisko spokrewnione ale o tym że są oddzielne decydują także sami zainteresowani i reprezentujący ich politycy. Póki co ta część Europy jeszcze lubi się dzielić.

A co do wzajemnego zrozumienia się np. Niemców czy Austriaków czy podobnież Serbów i Chorwatów to wcale nie jest to takie oczywiste. 2 lata mieszkałem w Wiedniu i nieraz był świadkiem gdy rodowici Austriacy mieli problem ze zrozumieniem TV niemieckiej, w której rozmówcy posługiwali się np. dialektem brandenburskim (z okolic Berlina). Serb zapewne zrozumie Chorwata w 100% jeśli będą się posługiwać językiem literackim ale jeśli obaj będą mówić językiem codziennym (dialektem) to myślę że spokojnie mogą się nie zrozumieć. Ja mojej babki Kaszubki z Pucka nie rozumiałem ani trochę gdy nawijała po kaszubsku a przecież to 2 dialekty tego samego języka z tą samą gramatyką
megi77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) megi77 » 12.07.2006 08:35

Masz rację słowacki i polski są bliskimi sobie językami słowiańskimi, ale różnymi. A srpski i hrvatski jest to jeden język różniący się dialektem (czyli wymową słów takich jak mljeko-mleko), niektórymi słowami które mają podkreślać odrębność narodową Serbów i Chorwatów (np.: areodrom - zracna luka), no i w Serbii króluje cyrylica (która też jest podkreśleniem głównie jak się wydaje prawosławnego wyznania Serbów, latinica w Serbii też jest przecież używana). Niemniej jednak baza (m.in. gramatyka) jest taka sama i nie ma się o co spierać.
Pozdrav :D[/quote]

krótki zarys historyczny...

Współczesne standardowe języki serbski i chorwacki powstał na bazie jednego dialektu (sztokawski), Język serbsko-chorwacki (srpsko-hrvatski, hrvatsko-srpski, srpski ili hrvatski, hrvatski ili srpski) powstał natomiast na fali iliryzmu, dla spajania południowej słowiańszczyzny, realizacji idei jugoslawistycznej.Formalna kodyfikacja j. s-ch zapoczątkowana Beckim dogovorem ustaliła chcarakterystyczną cechę tego języka a mianowicie jego dwoistość (wariant zachodni (zagrzebski, chorwacki) - łacinka, jekavstina i wschodni (belgradzki, serbski) - cyrylica, ekavstina).

W jęz. chorwackim wyraźne są teraz tendencje do coraz większego różnicowania tego języka od serbskiego, np. wyrazy obce, których bardzo dużo bylo w serbsko-chorwackim i obecnym serbskim zastępuje się tam, tzw. kovanicami, np. helikopter - zrakomlat, pilot - zrakoplovac itp.

Standardy ekawski, jekawski, ijekawski i ikawski maja związek ze wsółczesną realizacją dawnej głoski ĕ (ekawski: ĕ->e (np. mleko), jekawski: ĕ->je (mljeko), ijekawski: ĕ->ije (mlijeko), ikawski: ĕ->i (mliko))

Pozdrav :)
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 28.07.2006 19:25

Ha ha ha ha...pragnienie - sprite...dobre, krótko jasno i na temat, bravo za podsumowanie:)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.07.2006 19:32

http://www.muzeum.tarnow.pl/wydawnictwa ... roacja.htm

i w sumie to nie wiadomo kto z kim bardziej spokrewniony
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chrvatska ??!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone