Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwacko-czarnogórskie wakacje :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 02.03.2013 17:24

:D Ja tez czekam ! :)
mariasez
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariasez » 02.03.2013 17:41

Dokładnie tak, Mostar :)

Przyglądam się zdjęciom z Makarskiej...te góry wyrastające nad miastem sprawiają niesamowite wrażenie...

Lecę wybierać zdjęcia do kolejnego odcinka ;) może dam radę wstawić go jeszcze dziś.

Pozdrav! :papa:
emok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emok » 03.03.2013 11:42

Witam Forumowiczów. Z wrześniowego wypadu do MN przesyłam kilka kolejnych fot. Pozdrawiam i jednocześnie zachęcam do wrześniowych wakacji. Luźniej, taniej, pogoda jak dzwon. Przez ostatnie trzy lata tak spędzaliśmy urlop i przy takich terminach zostaniemy. Zawsze w Breli z wieloma wypadami do Czarnogóry, Bośni ( czytaj Mostar, Medugorje) i pięknych miejsc Chorwacji.
Załączniki:
P1100821.JPG
P1100820.JPG
P1100719.JPG
P1100752.JPG
P1100735.JPG
P1100695.JPG
P1100665.JPG
P1100836.JPG
emok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emok » 03.03.2013 11:48

No może jeszcze kilka zdjątek z Jelsy i Bolu Pozdrawiam
:papa: :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.03.2013 18:59

Super przedsmak urlopu, byle do sierpnia...
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 03.03.2013 19:22

Witam Mariasez! Czekam na relację z Mostaru, no i oczywiście na zdjęcia (i nie przejmuj się krytyką, bo to nie konkurs dla fotografików tylko wspomnienia wakacyjne). Nie wiem jak Twoja wrażenia z Mostaru, ale ja byłam zauroczona...
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 03.03.2013 21:24

i ja ślad zostawię, fajna relacja, czekam na opowieść o Czarnogórze bo to chyba kierunek na najbliższe wakacje - niestety w sierpniu ... ale i tak będzie fajnie. Pisz prosze dalej.
mariasez
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariasez » 04.03.2013 00:29

Czarnogóra już niedługo...bo to niestety już ostatnie nasze dni w Chorwacji :(

14.08.2012
(ten dzień podzielę na dwa odcinki, żeby was nie zanudzić opisami i zdjęciami :D)
Jak już się domyśliliście tego dnia naszym celem był Mostar. To było jedno z miejsc, które koniecznie musieliśmy zobaczyć będąc w Marusici. Mostar, jak każdy pewnie wie, to przepiękne miasto położone na terytorium Bośni i Hercegowiny. Przepiękne, mimo ogromu śladów-pamiątek po całkiem niedawnej wojnie...A może właśnie dzięki tym wciąż widocznym zniszczeniom Mostar ma w sobie coś tak zachwycającego?
Nie wiem w czym tkwi ten urok, ale ja po prostu zakochałam się w tym mieście!
No dobrze, ale po kolei :D

Wiedzieliśmy, że droga do Mostaru zajmie nam sporo czasu, dlatego wyruszyliśmy dość wcześnie rano. Po drodze, na jakimś punkcie widokowym, zrobiliśmy sobie śniadanko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zapowiadał się baaardzo gorący dzień, a przed nam tyle zwiedzania...(o czym wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy).
Ruszamy w dalszą drogę. Na granicy oczywiście korek, a upał coraz większy :x
No nic, po niecałej godzinie czekania jesteśmy w Bośni! Kierunek Mostar :)
Jedziemy, jedziemy, aż tu nagle naszym oczom ukazuje się kierunkowskaz pokazujący drogę do Medjugorie.
Generalnie nie mieliśmy tego w planach, większość naszej wycieczki nie miała ochoty ani potrzeby zawitania do tej miejscowości. Ja oczywiście musiałam się wyłamać. Być tak blisko i nie zobaczyć miejsca, o którym tyle się słyszało? Na szczęście mogłam liczyć na wsparcie szwagra :twisted: także podjęliśmy szybką decyzję o lekkiej zmianie planów. Kierunek Medjugorie :D
Droga do...całkiem malownicza. Nie wiem dokładnie którędy my jechaliśmy, w każdym razie była to bardzo kręta droga pod górę. Za każdym zakrętem był kolejny zakręt, ogromna przepaść z boku...Na szczęscie nie było zbyt dużego ruchu (ciekawe co działo się dzień później, w końcu 15 sierpnia to święto kościelne).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i jesteśmy!!
Pierwsze co rzuca się w oczy to stragany z pamiątkami. Jezu ile tam tego było...masakra.
Wiadomo, turystów jest tam na pewno miliony i można na nich nieźle zarobić, ale czy to naprawdę odpowiednie miejsce na taki biznes??
Tysiące kolorowych różańców i wszystko co sobie tylko wymarzycie z wizerunkiem Matki Boskiej :-?
Dobra, my też zakupiliśmy różańce, wiadomo dla babci, dziadka - dla nich to będzie coś naprawdę niesamowitego, ale poduszka z Maryją?!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na początku zgubiliśmy się i trafiliśmy do jakiegoś domu pielgrzyma czy czegoś w tym rodzaju. Nie jestem pewna co to było, ale zajrzeliśmy do środka, była tam jakaś wystawa fotograficzna
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
był też teatr
Obrazek
Obrazek

może ktoś z Was wie dokładnie co to za miejsce?

A teraz czas na najważniejsze - Wzgórze Objawień.
Obrazek
Droga wygląda tak:
Obrazek
i wbrew pozorom, wcale nie jest ciężka (najgorszą rzeczą był prawie 40stopniowy upał ;/)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szczerze mówiąc, to miejsce zrobiło na mnie spore wrażenie, naprawdę się wzruszyłam tam na górze.

Było już strasznie gorąco, więc niestety nie udało nam się dojechać do kościoła, byliśmy już strasznie zmęczeni - ruszyliśmy więc od razu w drogę do Mostaru, głównego punktu programu ;)
Obrazek
Znaleźliśmy parking tuż przy starym mieście i poszliśmy zwiedzać.
Mostar widziany moim okiem w następnym odcinku, teraz tylko na początek kilka zdjęć zrobionych w okolicy parkingu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ok, tyle na dzisiaj
Czas iść spać :D
Pozdrav! :papa:
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.03.2013 16:05

Ten Mostar to muszę zobaczyć, a jeśli tylko się dobrze ułoży to we wrześniu też tam zajrzę...

:papa:
mariasez
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariasez » 06.03.2013 23:32

Mostar polecam z całego serca :)
Teraz miałam chwilową przerwę w relacji (nazbierało mi się pełno rzeczy do zrobienia) ale jutro postaram się wrzucić ciąg dalszy odcinka z Mostarem w roli głównej ;)
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 07.03.2013 08:51

Mostar też lubię. I byliśmy tam już 4 razy. Przy okazji Mostaru polecam odwiedzić Blagaj - cudowne miejsce :)
W Mostarze polecam restaurację DADO. Jedzonko bardzo dobre - porcje bardzo przyzwoite i ceny super.
Czekam na dalsze.... :D
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 07.03.2013 11:47

Coraz bardziej kusicie tym Mostarem.

:P
pawelg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelg » 07.03.2013 19:54

Polecam i ja odwiedzić Mostar, wrażenie piorunujące.
Kilka zdjęć jest w mojej relacji:
https://www.cro.pl/do-chorwacji-przez-czarnogore-t38743-90.html#p1015799
A Dino Merlin nuci:
http://www.youtube.com/watch?v=Cdr-FiRWlaQ

Pozdrav
robsonr39
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsonr39 » 10.03.2013 20:41

Witam i dołączam do czytania :D
W tym roku po raz 5 Chorwacja a konkretnie Mimice , miejscowość położona zaraz koło Marusici. Mostar zaliczony za każdym pobytem w Cro bo faktycznie warto , ale czytając relację nabieram coraz więcej ochoty na odwiedzenie Czarnogóry i przekonanie się osobiście o ewentualnych plusach lub minusach tego kraju. :smo:
Pozdrawiam
mariasez
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariasez » 11.03.2013 00:21

:evil: :evil: :evil:

Właśnie przed chwilą napisałam dla Was kolejny, dłuuuugi odcinek (2 część Mostaru).....i wszystko się usunęło.... :evil: :cry:
Ech...
Cóż, musicie mi wybaczyć opóźnienie.
Jutro już na 1000% dokończę opowieść o Mostarze :)

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

chorwacko-czarnogórskie wakacje :) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone