Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacko-czarnogórska relacja krakusów. Powrót po latach

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak
Re: Chorwacko-czarnogórska relacja krakusów. Powrót po latac

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.12.2017 18:49

Jak widać wizerunek Bazylego nabyłam i teraz wszystko sobie u niego załatwiam :mrgreen:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.12.2017 18:51

O wielkości św, Bazyla świadczą doniesienia o cudownych uzdrowieniach zaistniałych za jego sprawą .
Najgłośniejszym z nich jest historia amerykańskiego senatora Williama Bara, który w zamachu na swoje życie w 1970 roku stracił nogę. Lekarze zdołali go uratować, jednak senator cierpiał na nieustające bóle i dolegliwości związane z amputowaną nogą, a lekarze nie byli w stanie mu pomóc. Pewnej nocy przyśnił mu się biały kościół wbudowany w skałę i starzec o siwych włosach, który chodził po komnatach pełnych klęczących ludzi i uzdrawiał ich przemawiając w dziwnym, niezrozumiałym języku. Senator nie wiedział, że takie miejsce istnieje naprawdę. Sen powtarzał się noc w noc. W końcu podzielił się jego treścią ze swoją żoną Dojną Galic, ale ona również nie zrozumiała jego treści. Pewnego razu William Bar spotkał się z producentem nowoczesnych protez pochodzącym z Jugosławii. Podczas wizyty w Jego gabinecie ujrzał wiszące na ścianie obrazki przedstawiające Klasztor Ostrog oraz św. Wasyla. Wypytał producenta o wszystkie szczegóły dotyczące klasztoru i zdecydował się sam odwiedzić to miejsce. W 1980 roku wraz z grupą innych osób, które straciły kończyny udał się do klasztoru, wcześniej nauczywszy się modlitwy w języku serbskim. Podczas pobytu w Czarnogórze każdego dnia, z wielkim bólem wspinał się do Górnego Klasztoru i klęczał przy szczątkach św. Wasyla, a jego ból z każdym dniem stawał się mniejszy. Do domu wrócił z całkowicie ukojonym bólem oraz wielką wiarą w sercu. Jak sam twierdził, nigdy wcześniej nie przeżył czegoś podobnego. Niedawno Jego żona wydała książkę zatytułowaną „Blue Pigeon” będącą opowieścią o wizycie Jej męża w klasztorze i cudownym uzdrowieniu.

Inna historia opowiada o maleńkim dziecku, które leżąc w wózeczku spadło ze szczytu klasztoru – choć wózek roztrzaskał się na dziesiątki kawałków, dziecku nie spadł z głowy nawet włos. Wielu duchownych przyznało, że gdy tracili wiarę, po wizycie w Klasztorze na nowo odnajdywali w sobie powołanie, ale najwięcej doniesień mówi o uzdrowieniach fizycznych dolegliwości, kalectwa, chorób i tym podobnych. Z tego powodu Klasztor Ostrog jest jednym z najczęściej odwiedzanych sanktuariów na Bałkanach, a jego wyjątkowość polega także na tym, że wyznawcy wszystkich trzech wielkich religii – zarówno katolicyzmu, prawosławia, jak i islamu, zgodnie wierzą w moc relikwii św. Wasyla.
znalezione w necie
My tymczasem jesteśmy przy zabudowaniach tzw. dolnego monasteru.
W klasztorze dolnym znajduje się wybudowana w 1824 roku kamienna cerkiew Świętej Trójcy (Sv. Trojice), w której wnętrzu znajdują się malowidła świętych (między innymi św. Wasyla, Savy oraz Eliasza). Obok cerkwi znajdują się dwa domy mieszkalne oraz sklep z dewocjonaliami. Ciekawymi eksponatami, które można zobaczyć w klasztorze dolnym są modlitewnik z 1732 roku oraz ozdobne świece pochodzące z tego samego okresu 8O

DSC01164.jpg

DSC01187.jpg

DSC01173.jpg

DSC01174.jpg

DSC01175.jpg

DSC01176.jpg

DSC01177.jpg

DSC01178.jpg

DSC01179.jpg

DSC01182.jpg

DSC01183.jpg

DSC01184.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.12.2017 19:19

travel napisał(a):Jak widać wizerunek Bazylego nabyłam i teraz wszystko sobie u niego załatwiam :mrgreen:

Po prostu masz znajomości :wink: :oczko_usmiech:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.12.2017 20:30

Jak sobie pomyślę jak wy wymodleni wróciliście, to normalnie jakieś aureolki nad głowami :lol: Zaczynam coś rozumieć... Gdyby porównać powierzchnię kuli ziemskiej z powierzchnią kuli o promieniu (ziemi + cała grubość nieba) to będzie to gigantyczny stosunek - to nic dziwnego, że tyle religii i tylu bogów, i każdy ma swoje miejsce tam u góry...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.12.2017 20:49

Abakus68 napisał(a):Jak sobie pomyślę jak wy wymodleni wróciliście, to normalnie jakieś aureolki nad głowami :lol: Zaczynam coś rozumieć... Gdyby porównać powierzchnię kuli ziemskiej z powierzchnią kuli o promieniu (ziemi + cała grubość nieba) to będzie to gigantyczny stosunek - to nic dziwnego, że tyle religii i tylu bogów, i każdy ma swoje miejsce tam u góry...

Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestii stosunków :mrgreen:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.12.2017 21:20

travel napisał(a):
Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestiistosunków :mrgreen:

Żeby potem nie było Pani doktor, że to ja myślałem o 4 literach gdy to Pani je rysuje :wink:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.12.2017 21:39

Abakus68 napisał(a):
travel napisał(a):
Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestiistosunków :mrgreen:

Żeby potem nie było Pani doktor, że to ja myślałem o 4 literach gdy to Pani je rysuje :wink:

:lool: :lool: :lool:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.12.2017 13:51

travel napisał(a):
Abakus68 napisał(a):Jak sobie pomyślę jak wy wymodleni wróciliście, to normalnie jakieś aureolki nad głowami :lol: Zaczynam coś rozumieć... Gdyby porównać powierzchnię kuli ziemskiej z powierzchnią kuli o promieniu (ziemi + cała grubość nieba) to będzie to gigantyczny stosunek - to nic dziwnego, że tyle religii i tylu bogów, i każdy ma swoje miejsce tam u góry...

Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestii stosunków :mrgreen:

Mój też nie :lool: :lool: :lool:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.12.2017 15:57

travel napisał(a):

Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestiistosunków

Bo do tego mózg nie jest szczególnie potrzebny - tak mówią :oczko_usmiech: (zwłaszcza facetom) :P
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 06.12.2017 16:32

Katerina napisał(a):
travel napisał(a):

Mój mózg tego nie obejmuje- szczególnie w kwestiistosunków

Bo do tego mózg nie jest szczególnie potrzebny - tak mówią :oczko_usmiech: (zwłaszcza facetom) :P

Oj chwila!!!! Jakoś dojrzałem te małe literki - będę się bronił - to nie jest do końca tak, że są jakieś tam zaraz duże różnice w funkcjonowaniu mózgów żeńskich i męskich - na potwierdzenie...
gh.jpg

gf.jpg

Też mi różnice :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.12.2017 19:12

Abakus68 napisał(a):Oj chwila!!!! Jakoś dojrzałem te małe literki - będę się bronił - to nie jest do końca tak, że są jakieś tam zaraz duże różnice w funkcjonowaniu mózgów żeńskich i męskich - na potwierdzenie...
gh.jpg

gf.jpg

Też mi różnice :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ciekawe porównanie :roll: rzeczywiście różnice są minimalne :nice:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.12.2017 19:19

Mnie rozwaliły "Centrum kontroli plotek" :oczko_usmiech: i "Strefa gapienia się na narządy intymne" - rozumiem,że swoje :mrgreen:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.12.2017 19:27

Czekając na odjazd autokaru idziemy do cukierni na ciastko 8O
DSC01190.jpg
coś jak nasz świąteczny makowiec, w smaku dobry, choć ja osobiście wolę mak z dużą ilością bakalii

oglądamy z bliska kapliczkę
DSC01195.jpg

zaglądam do środka kapliczki 8O
DSC01196.jpg

jescze ostatnie spojrzenie na klasztor
DSC01191.jpg

nasz autokar
DSC01198.jpg

i koleżanka z wycieczki :oczko_usmiech: :wink:
DSC01199.jpg

Zjeżdżamy...
DSC01200.jpg

DSC01205.jpg

Siedzimy na samym końcu, mogę robić zdjęcia przez tylne okno :lol:
DSC01206.jpg

DSC01207.jpg

Tu już trochę szerzej :D
DSC01208.jpg

DSC01209.jpg

DSC01213.jpg

DSC01220.jpg

DSC01226.jpg

W restauracji gdzie rano piliśmy kawę, jemy cevapy.
Najgorsze w moim "bałkańskim" życiu :wink:
Na sali taki oto kominek/grill/?
DSC01227.jpg
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.12.2017 19:29

Katerina napisał(a):Mnie rozwaliły... "Strefa gapienia się na narządy intymne" - rozumiem,że swoje :mrgreen:

A to już Zdzichu musi się wypowiedzieć :oczko_usmiech: :lool:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.12.2017 19:33

Nie wiem co lepsze - ten tunel czy serpentyny 8O 8O 8O Jak ten autokar tam zakręca??? 8O 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacko-czarnogórska relacja krakusów. Powrót po latach - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone