Zostawiamy wybrzeże i jedziemy w stronę stolicy Czarnogóry Podgoricy
Mijamy jezioro Szkoderskie jego niewielki fragment
i powoli zbliżamy się do celu. Pierwszego w dniu dzisiejszym
krakusowa napisał(a):Abakus68 napisał(a):Grunt że powoli 11 września mija i się wypogadza:)
Dobrze, ale w Chorwacji tego 12-go też nie było wesoło
http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017 ... a-podroze/
Przeważnie zdjęcia robiła Ania ( siedziała przy oknie), wyszły całkiem, całkiem , mimo, że pstrykane były przez lekko zaciemnioną szybę.Abakus68 napisał(a):W kwestii zdjęć, które umieściliście dzisiaj - uwielbiam takie krajobrazy ....
Abakus68 napisał(a): Artykuł opisuje poniedziałkowy armagedon - a to było 11 września.
Abakus68 napisał(a):W kwestii zdjęć, które umieściliście dzisiaj - uwielbiam takie krajobrazy - czekam na wyjaśnienie - gdzie to Was poniosło...
piotrf napisał(a):Czekam na Waszą Podgoricę
piekara114 napisał(a):Nie wiem czy było, czy mi uleciało, ale co Was nakłoniło na wycieczkę zorganizowaną?
krakusowa napisał(a):Zostawiamy wybrzeże i jedziemy w stronę stolicy Czarnogóry Podgoricy
krakusowa napisał(a):i powoli zbliżamy się do celu. Pierwszego w dniu dzisiejszym
Katerina napisał(a):Pięknie się chmury odbijają w jeziorze...
A co tam unosi się na powierzchni? Czy to pomarszczona od wiatru tafla, czy też te nenufary (lub podobne kwiecie - Abakus powinien wiedzieć ), które widziałam w różnych relacjach o tym akwenie
travel napisał(a):krakusowa napisał(a):Zostawiamy wybrzeże i jedziemy w stronę stolicy Czarnogóry Podgoricy
Piękne te czarnogórskie góry
travel napisał(a):krakusowa napisał(a):i powoli zbliżamy się do celu. Pierwszego w dniu dzisiejszym
Ty to potrafisz budować napięcie
Katerina napisał(a):Pięknie się chmury odbijają w jeziorze...
Katerina napisał(a):A co tam unosi się na powierzchni? Czy to pomarszczona od wiatru tafla, czy też te nenufary (lub podobne kwiecie - Abakus powinien wiedzieć ), które widziałam w różnych relacjach o tym akwenie
Abakus68 napisał(a):Skoro pytasz mnie, co tam za zielenizna po tafli wody pływa odpowiadam w taki sposób:
Žuti lokvanj – po łacinie Nuphar lutea, a po naszemu – grążel żółty
Bijeli lokvanj - Nymphaea alba – grzybień biały, czyli to co nazywasz nenufarem, albo lilią wodną
Kasoranja – Trapa natans – czyli kotewka orzech wodny
Trska – Pragmites – czyli trzciny
Širokolisni rogoz - Typha latifolia- pałka szerokolistna
Ševar – Typha angustophila – pałka wąskolistna
Žuka – Spartium junceum – szczodrzenica sitowata
Za…
http://www.nparkovi.me/sajt/np-skadarsko-jezero/priroda/flora-i-vegetacija
Powrót do Nasze relacje z podróży