napisał(a) Dziadek Maciek » 27.10.2009 19:57
Powiem Ci tak--temat chorwackich win w Polsce dosyć dokładnie rozpracowywałem, lubię wina, żona lubi wina. Można trafić gdzieś, w jakiś sklepach większych czy mniejszych, ale kupno dobrego graniczy z cudem. Miałem w mojej okolicy sklep, nie pamiętam gdzie się zaopatrywali (pisałem o tym na forum), w którym były takie wina. Postup, Dingać, Bol i kilka innych, ceny mało konkurencyjne, wysokie, od ok 60 zł wzwyż. Kilka razy coś u nich kupiłem, była uczta dla podniebienia. Niestety sklepu już nie ma. Jest inny, "markiet", mają chorwackie, kilka drogich, ale ...po tegorocznym urlopie i kilku degustacjach Dingaca, domowego, ale jakże wyśmienitego, boję się wydać 70 zł na coś czego nie znam, bo tylko takie wino wzbudza w tym sklepie moje zainteresowanie. Mają oczywiście kilka tańszych, ale to jakieś litrowe butelki typu Peljesac, Plavac, ew tylko na gilla. Nie ma litrowego dobrego wina
Całe szczęście mam trochę butelek przywiezionych z urlopu, Dingac i Postup leżakują w piwniczce i czekają spokojnie na nastrojową kolację.