Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwackie wino

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.03.2011 10:19

Wczoraj z przyjaciółmi z okazji kupna stadniny koni :) wypiliśmy butelkę Dingaca wyprodukowanego przez rodzinę Danicic z Borka... Było bardzo smaczne. Koszt dla klienta w Borku to 100 kun.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2011 11:37

armar napisał(a):
Basiulinek napisał(a):U nas mozna kupic Dingac,ale cena zwala z nog... Ponad 10euro za 0,75l.

Hmm to podejrzany ten Dingac , cena niższa niż w sklepie w Chorwacji 8O

Sporo niższa 8O W ciemno biorę 10 butelek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2011 11:41

Josko Bulic napisał(a):

Maciek domowe winko muszisz tszimat w plastikowich butelkach po corwackoj wodi Jamnica czy Jana i nie buj sie za wino domowe bo na pewno sie nie popsuje :D

Z tym muszę się zgodzić, wszystkie wina przywiezione i trzymane w takim "opakowaniu" wytrzymały próbę czasu, gorzej było z domowym winem w prawdziwej, szklanej butelce :?: Wino było nadal pyszne, ale "nagazowane", a z plastiku cały klimat Dingaca wąchałem i piłem :D
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.03.2011 14:05

maciek1956 napisał(a):
armar napisał(a):
Basiulinek napisał(a):U nas mozna kupic Dingac,ale cena zwala z nog... Ponad 10euro za 0,75l.

Hmm to podejrzany ten Dingac , cena niższa niż w sklepie w Chorwacji 8O

Sporo niższa 8O W ciemno biorę 10 butelek

Taka cene widzialam w Metro (odpowiednik Makro).
Sprawdze dokladnie przy okazji :).
A cena wysoka,bo naprawde swietne wina kosztuja od 4-5 euro...
Wino-powiedzmy-stolowe,w wielkich 5l butelkach kosztuje ok. 6 euro(wloskie).
W Cro. widzialam podobne za 80 - 100kn.

Tez przy okazji pobytu w Opolu zauwazylam,ze ceny win sa znacznie wyzsze niz w Niemczech.

Chyba zajme sie jakims handelkiem... :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2011 15:49

Basiulinek--ja na poważnie, jeśli cena jest 10- euro za Dingaca, prawdziwego, w butelce szklanej... to pozostaje mi tylko zapytać o rocznik i zamówić. Wiem, problemem jest sposób przesłania do mnie, ale może jakoś da się go rozwiązać. Mamy czas :D
W Makro nie widziałem, ale też dawno nie byłem, może trzeba sprawdzić :?:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.03.2011 17:26

Macku,tak na szybko znalezione :
http://www.feinkost-aus-kroatien.de/com ... egory_id=3

:lol:

Pewnie,ze sa tez takie za 19,99euro...

I jeszcze tu:
http://www.ciao.de/Dingac_Rotwein_aus_Kroatien__1095187
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.03.2011 00:16

[quote="Basiulinek]

Pewnie,ze sa tez takie za 19,99euro...

[/quote]

To nadal sporo taniej niż w Cro czy u nas :D
Kotki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 07.12.2011 16:01

to wszystko fajnie, ale ja do Niemiec jeździć nie mam zamiaru, a pić się chce!
Że tylko przez grzeczność nie wspomnę o cytrynowej rakiji, która śni mi się po nocach.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 07.12.2011 18:19

Nie zapomnę wina kupionego od gospodyni w Starej Novalji w 2009 r. Nalewała to wielką chochlą z jeszcze większego gara do plastikowych i szklanych butelek po wodzie mineralnej.
Pamiętam, że kupiłem sobie chyba z 5-6 butelek co by w domu rodzicom dac popróbować i tyle popróbowali, że ostatnią butelkę w drodze powrotnej w Zadarze wywaliłem bopustych nie było sensu wieźć...;) Naprawdę dobre wina...;)
Kotki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kotki » 15.12.2011 15:10

ja pamiętam sytuację, gdzie kupowałem winko u chłopa, a cena była "za butelkę" (oczywiście butelka własna), ale nie było różnicy, ile ta butelka ma pojemności ;-)
ania.mor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.mor » 15.12.2011 17:10

Bocian napisał(a):Wczoraj z przyjaciółmi z okazji kupna stadniny koni :) wypiliśmy butelkę Dingaca wyprodukowanego przez rodzinę Danicic z Borka... Było bardzo smaczne. Koszt dla klienta w Borku to 100 kun.

o tak, wina Bozo są bardzo zacne :D
globtrotuar
Croentuzjasta
Re: chorwackie wino - SZOK!

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 22.07.2013 13:27

Mieszkamy sobie w Viganj i kupiliśmy wino w takim niskim warzywniaku, między drogą a morzem.
Zwykle domowe wina to taki stołowy "sikacz", więcej kwachu niż bukietu.
A tu, proszę Państwa SZOK. Za 16kun/litr baaaaardzo zacny napój.
Pierwsza próba i 3 osoby z 5-osobowej grupy (w tym ja) mówią - jak dla mnie to najbardziej przypomina Amarone!!
I, jak dla mnie nie to Altane z MAkro, ale raczej takie za 120 PLN/flaszkę.
Chyba rok jakiś mieli szczęśliwy, bo u kolegi co na kwaterze w Orebiczu, raczył nas bardzo podobnym w smaku.
P.S. Po dokładniejszej degustacji to raczej coś bliżej Primitivo, z wyraźną nutą wapiennej ziemi, skory i tytoniu. Wyraźnie wyczuwalny alkohol, co mi akurat nie przeszkadza.
P.S.2
W knajpie w Viganj uraczyli nas wyraźnie gorszym napojem za 70 kuna/litr
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 24.08.2013 13:01

Witam. Ja w tym roku w fazanie pilam pyszne biale wino lane do plastikowych butelek I nawet francuz , ktory byl z nami bardzo je zachwalal a nie jedno w swoim zyciu wypil . Te kupione w Basce nie bylo tak dobre .
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 24.08.2013 13:56

Zastanawiam się dlaczego tak zacny wątek od 2011 roku "jest martwy" ????? :roll:

Piszemy zazwyczaj w kółko Macieju o objazdach autostrady w Słowenii, o tych samych kwaterach, o umilaniu podróży itp.

Więc tak moje doświadczenia rok 2010 Primosten, nie pamiętam nazwy konoby, ale od rynku wchodząc główną bramą kierujemy się w prawo pod górkę i jakieś 50 metrów po lewej stronie widzimy stare krzesła i ławy. Wchodzimy do środka naszym oczom ukaże się ogromna beczka na moje oko parę tysięcy litrów :mrgreen: byłem w szoku, pod stropem wiszą olbrzymie szyneczki prszut.

Klimatu nadaje fakt spuszczania bezpośrednio z beczki wina i krojenie na naszych oczach plasterków szynki, pijesz wino zagryzając prszutem :mrgreen: i tak można siedzieć z dzieciakami do północy, wiadomo później dochodzi śpiew i taniec i tym podobne :mrgreen:

Kupiłem wtedy parę butelek w sklepie ale powiem szczerze wydawałem nawet 300 kn na flaszkę i nic nie dorównało temu winu z konoby, mimo iż różnica cenowa była dziesięciokrotnie niższa od sklepowego. Mimo iż dobre roczniki, mimo iż znałem wartości szczepów, mimo iż mam jakieś pojęcie o winach - doopa.

Butelkowane wina mają w sobie niestety siarczany i siarczyny co powoduje u mnie natychmiastową zgagę i niestrawność, a i ich wartość dla mnie spada wartość smaku, bukietu i koloru.

O doświadczeniach z 2011 roku napiszę w dalszej dyskusji jeśli takowa nastąpi, a jeszcze przede mną wyjazd w tym roku do Daria z Tribunj więc na pewno napiszę co odkryłem :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.08.2013 20:26

KDW napisał(a):
Piszemy zazwyczaj w kółko Macieju

Wypraszam sobie :wink: takie porównania :wink:

W Viganj kupowałem różne wina, najlepsze było w knajpce obok szkółki surfingowej. Wino jednak było nie z tych podawanych wszystkim, jako, że o winie coś tam wiem, gospodarz wyciągnął dla nas jakiś zapasik i ... było wspaniałe, niczym Dingać od Bobo
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies