Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwackie wino

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej.k
Cromaniak

Postnapisał(a) andrzej.k » 04.03.2011 16:31

rok temu na trogirskim rynku nie spotkalem dobrego wina :cry:

kilka probowalem ale niestety , bylo obrzydliwe, i dalem sobie spokoj.
mam nadzieje ze teraz w igrane znajde cos co bedzie mi i zonce smakowalo
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.03.2011 16:37

andrzej.k napisał(a):rok temu na trogirskim rynku nie spotkalem dobrego wina :cry:

kilka probowalem ale niestety , bylo obrzydliwe, i dalem sobie spokoj.
mam nadzieje ze teraz w igrane znajde cos co bedzie mi i zonce smakowalo

Powtórzę po raz kolejny: nie kupować na targowiskach itp. Zapytać właściciela kwatery, od kogo on kupuje i poprosić o to, by kupił i dla Was.

A co do jakości: pamiętajcie, że wino nawet u tego samego "producenta" nigdy nie smakuje dwa razy tak samo; co roku jest inne.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.03.2011 16:37

Masz takie prawo/tzn "takiego smaka", że Ci nie podeszło, ja chyba jestem mniej wymagający (chociaż pojęcie o winach mam niezłe), ale na wspomnianym rynku znalazłem wyśmienite wina od Matuski... tzn takie, które mi smakowały :wink: na byle stoisku nie śmiałem nawet spróbować
Czesiek63
Cromaniak

Postnapisał(a) Czesiek63 » 04.03.2011 16:54

Nr 1 wino chorwackie PLAVAC przynajmniej dla mnie ...opijam się przy każdej okazji i przywożę do kraju straszne ilości bo u nas nie do kupienia :)
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.03.2011 17:44

Plavac może smakować, to rozumiem i popieram (też lubię), ale nie jest to najwyższej, chorwackiej klasy wino. Są lepsze, niestety droższe :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.03.2011 17:48

Cena wina nie tylko od szczepu zależy, ale i od lokalizaji, na której winorośl rosła... podobnie rzecz się ma z jakością ...
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.03.2011 17:55

Bardzo słuszna i oczywista (dla mnie) uwaga :D

Zależy też czasami od wkładu pracy mojej żony :wink: ma mały udział w Dingacu z rocznika 2009
Josko Bulic
Cromaniak

Postnapisał(a) Josko Bulic » 04.03.2011 20:48

maciek1956 napisał(a):Bardzo słuszna i oczywista (dla mnie) uwaga :D

Zależy też czasami od wkładu pracy mojej żony :wink: ma mały udział w Dingacu z rocznika 2009
Dingać barzo dobri ale dla mnie i tak faworitem zostaje Postup donja banda :D :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.03.2011 10:56

Josko Bulic napisał(a):

Dingać barzo dobri ale dla mnie i tak faworitem zostaje Postup donja banda :D :D

Josko-będąc w Dinagacu popijałem oczywiście pyszne wino od Bobo, ,nawet domowe w cenie..., że ...hohohoo :wink:
Trochę "po kryjomu" przed gospodarzem kupiłem kilka butelek Postupa i ...masz całkowitą rację, to jest "faworit". Niby różnica niewielka, niewyczuwalna, ale jednak jest.
Do Polski przywiozłem oczywiście trochę win i tych, i tych, a także... i ...domowy Dingac, bardzo dobry, po paru tygodniach zaczął jakby kwaśnieć, bąbelkował..., a Postup ...do końca smaku ni zmienił. Wiem, że przyczyna nie jest tylko w winie.
Mam w domu jeszcze kilka flaszeczek Postupa i Dingaca "firmowych", mają już po kilka... lat, najstarsze z 1996 r. Aromat jaki rozchodzi się po pokoju po otwarciu jest niesamowity, nie spotkałem takiego w innych winach, a piłem już prawdziwe rarytasy.
bazi22
Podróżnik

Postnapisał(a) bazi22 » 05.03.2011 11:23

A może ktoś poradzić jakieś sprawdzone winiarnie (sklepy z winami) w okolicach Zadaru lub na wyspie Pag.
Josko Bulic
Cromaniak

Postnapisał(a) Josko Bulic » 05.03.2011 15:28

maciek1956 napisał(a):
Josko Bulic napisał(a):

Josko-będąc w Dinagacu popijałem oczywiście pyszne wino od Bobo, ,nawet domowe w cenie..., że ...hohohoo :wink:
Trochę "po kryjomu" przed gospodarzem kupiłem kilka butelek Postupa i ...masz całkowitą rację, to jest "faworit". Niby różnica niewielka, niewyczuwalna, ale jednak jest.
Do Polski przywiozłem oczywiście trochę win i tych, i tych, a także... i ...domowy Dingac, bardzo dobry, po paru tygodniach zaczął jakby kwaśnieć, bąbelkował..., a Postup ...do końca smaku ni zmienił. Wiem, że przyczyna nie jest tylko w winie.
Mam w domu jeszcze kilka flaszeczek Postupa i Dingaca "firmowych", mają już po kilka... lat, najstarsze z 1996 r. Aromat jaki rozchodzi się po pokoju po otwarciu jest niesamowity, nie spotkałem takiego w innych winach, a piłem już prawdziwe rarytasy.
Maciek domowe winko muszisz tszimat w plastikowich butelkach po corwackoj wodi Jamnica czy Jana i nie buj sie za wino domowe bo na pewno sie nie popsuje :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2011 16:08

Ehhhh z chęcią wielką napiłbym się teraz Korculanskiego białego wina, tylko że ...... w Polsce nie do zdobycia, a smakowało i pachniało winogronami i słońcem.... Ehhhhhh się rozmarzyłem.
Basiulinek
Cromaniak

Postnapisał(a) Basiulinek » 05.03.2011 23:11

Leszku - popieram! To tez moj faworyt.

U nas mozna kupic Dingac,ale cena zwala z nog... Ponad 10euro za 0,75l.
Josko Bulic
Cromaniak

Postnapisał(a) Josko Bulic » 05.03.2011 23:36

Basiulinek napisał(a):Leszku - popieram! To tez moj faworyt.

U nas mozna kupic Dingac,ale cena zwala z nog... Ponad 10euro za 0,75l.
Basiulinek nije to dużo jak na dobrego Dingaća :D :D
armar
Cromaniak

Postnapisał(a) armar » 06.03.2011 00:11

Basiulinek napisał(a):U nas mozna kupic Dingac,ale cena zwala z nog... Ponad 10euro za 0,75l.

Hmm to podejrzany ten Dingac , cena niższa niż w sklepie w Chorwacji 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies