Pozwolę sobie napisać kilka słów na temat kupowania wina w Chorwacji na podstawie własnych kilkuletnich doświadczeń, oraz tego, że siedzę trochę w branży.
Po pierwsze: w Chorwacji produkuje się wino zarówno w Dalmacji, na Istrii ale też w Slawonii, Baranji i Medzimurje i innych północno-wschodnich żupanjach.
Po drugie: Starajmy się raczej nie kupować wina, które stało np. na straganach, na słońcu, przy plaży itp - z reguły najlepiej kupować "u źródła" w winnicach (niekoniecznie takich dużych przemysłowych). Jakość i ceny są różne jak wszędzie, jednak nie jest jakoś przeraźliwie tanio, bo Chorwacja nie produkuje bardzo dużych ilości, w przeciwieństwie do Hiszpanii czy Włoch. Tym niemniej porządne wino stołowe da się bez problemu zakupić za 25-40 kun za litr, butelka szklana z korkiem i etykietą zawsze podroży nam zakup o te powiedzmy 30% co najmniej.
Po trzecie: Zanim kupimy - skosztujmy! W porządnych miejscach ZAWSZE jest możliwość degustacji przed kupnem.
Do tej pory kupowałem dobre wina na każdej z dalmatyńskich wysp, na których byłem (może na Braču było z tym gorzej). Zdecydowanie najlepiej prezentowała się pod tym względem Korčula (szczególnie winnice i winiarnie w Smokvicy i w miejscowości Čara). Dobry jakościowo i gatunkowy Pošip albo Grk to już wydatek rzędu 70-80 kun/butelka, ale warto. Na Visie czy też na Hvarze spokojnie znajdziemy też dobre wina, ale ze względu na popyt i ilość produkcji może być drożej. O Pelješcu jeszcze się nie wypowiem, bo nie byłem. Na Istrii byłem - polecam białą Malvaziję i czerwony Teran (na Istrii dobrze jest kupować nie w sklepach "pod turystów" ale np. na miejskich targach i oczywiście u źródła - w winnicach.)
Co do kupowania wina w sklepach i dyskontach to moje odczucia są mieszane - można trafić dobrze, można nie najlepiej - nie da się spróbować ale wybór jest spory.
Często też możemy kupić bardzo dobre wina "domowe" po prostu u gospodarzy - można się bardzo sympatycznie zaskoczyć zarówno jakością jak i ceną.
Warto też pomyśleć o zakupie w drodze powrotnej - są polecane i opisywane na forum winiarnie w regionie Medzimurje (np ta: http://www.seoskiturizam-turk.hr/vinogradarstvo.htm ), a już ogromny wybór i dobre ceny są w Slawonii czy w Baranji (słynna Graševina między innymi). Warto pogrzebać w internecie i znaleźć coś dla siebie (http://www.tzbaranje.hr/). Spędziłem w tym roku kilka dni w Baranji właśnie (w części węgierskiej i chorwackiej) i jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno win jak i ogólnie gastronomii w tamtych stronach - jest pysznie i bardzo korzystnie cenowo.