Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Wesele ....w Wiedniu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miguel06
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miguel06 » 03.02.2010 00:33

Witam,w wakacje miałem przyjemnosc byc w Wiedniu na weselu Chorwata z Bosniaczka,Wesele wlasciwie w niczym nie przypominala polskiego,muzyka jedynie Chorwacka(byl nawet jakis sławny piosenkarz Chorwacki,zapytam jak mial na imie mojej dziewczyny to wtedy dopisze)ludzie praktycznie wogole nie bawia sie w parach,tylko tancza,albo w kolku(wlasiwie w kilku kolkach przy takiej przyjemnej muzyce,bez slow)Faceci,bawili sie z panem mlodym,Pan mlody praktycznie tylko kilka razy byl przy pani mlodej)ludzie spiewali chorwackie piosenki wraz z plynaca z glosnikow muzyka,o polnocy podobnie jak w polsce byl ogromy tort,puzniej podchodzilo sie w kolejce do ustawionych z przodu panstwa mlodych wypijalo sie kieliszek Rakiji skladlo zyczenia,w zamian dostawalo sie buteleczke wina wraz z naklejonym zdjeciem panstwa mlodych.Wlasciwie byli sami Chorwaci i Bosniacy,niektorzy pierwszy raz w Wiedniu,przyjemnie bylo slyszec chorwacki jezyk.Jak pamietam,byla piosenka na melodie jednego z utworow Krzysztofa Krawczyka(moj przyjacielu) i melodia z jakiejs piosenki Kajah,gdy to uslyszalem poczulem sie tak..swojsko:)
miguel06
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miguel06 » 03.02.2010 00:47

oo wlasnie o to mi chodzilo...suuuper im to wychodzi w ogole na zywo,jestem zachwycony
nema
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nema » 03.02.2010 09:38

Z tego, co się orientuję, to taki taniec nazywa się kolo.

Piosenka "Mój przyjacielu" powstała przy współpracy Gorana Bregovića z Krawczykiem. Na płycie, którą stworzyli pojawiły się covery ex-jugosłowiańskich piosenek. Z kolei Kayah&Bregović to płyta z coverami piosenek zespołu Bijelo Dugme - zespołu, w którym Bregović grał na gitarze i komponował. Bijelo Dugme to w ogóle fenomen. Można nawet stwierdzić, że najbardziej znany i lubiany na tamtych terenach.
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 14.02.2010 13:03

Z opisu wynika, że byłeś raczej na bośniackim niż chorwackim weselu ;-)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.03.2010 21:34

No co ty Lela przecierz muzlimanie (Bosniaci) nie pija alkocholu :wink:

a to kolo z you tube naziwa sie drmež, prosze w Youtube poszukac tancow ludowich ansamba Lido

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone