napisał(a) wojciiech » 30.05.2012 15:47
krispinus napisał(a):mm4m napisał(a):Moim zdaniem wina chorwackie są z definicji wytrawne, przynajmniej sprawdzone na Peljescu (u Matuski i innych w Potomje i Trpanju). Prosek to słodki wyjątek.
Jeśli tak, tośmy se winka popili.
Niestety wytrawnego nie trawimy.
Nie odbieraj tego jako złośliwości, ale wytrawne wina są po prostu dla tych, których wino pasjonuje, interesuje, dla tych którzy się na winie znają.
Wina słodkie nie bez powodu zwane są deserowymi.
A wszelkie pół-słodkie napoje, które w większości piją Polacy - winko - to dobre określenie. Bo winem to to za bardzo nie jest;-)
Co do chorwackich win w ogóle - Chorwacja to mały i raczej biedny kraj - co i na producentów się przekłada. Owszem, prawie każdy Chorwat robi wino dla siebie.
Ale gdzie tu Chorwaci mają konkurować z Włochami, Hiszpanami czy Francuzami. Tradycja, technologia, warunki - po prostu Chorwacja nie może się równać z potęgami.
Natomiast są przykłady świetnych win z Chorwacji, tyle że rzadkie.
http://www.srodkowapolka.com/2011/11/ma ... .html#more
Pytanie do tych, którzy zwiedzali winiarnie w Potomje.
Czy któryś z producentów wyróżnia się na tle pozostałych i faktycznie jest wart większych zakupów?
Robią tylko na lokalnych szczepach czy międzynarodowe też sadzą?