Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Trunki

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 06.05.2012 12:39

Generalnie w Chorwacji to tego winka wypija się sporo :-) Bo to i do posiłku, i do wieczornych pogawędek...
Ponieważ u mnie chętnych do picia jest 5 osób, to siłą rzeczy nie opłaca się kupować pojedynczych butelek, bo to i problem ze składowaniem oraz utylizacją opakowań. Toteż ja kupuję wina w opakowaniach hurtowych, czyli najmarniej po 3 litry, a najchętniej po 5 litrów. Rok temu trafiłem jakąś promocję w markecie Tommy, gdzie 5 litrowy baniaczek można było kupić za 54 kuny. Pamiętam, że wziąłem wtedy 3 takie baniaczki i starczyło na niecały tydzień.

Najlepiej sprawdzają się opakowania kartonowe bo... dobrze układają się w lodówce :-)
Chmurka73
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chmurka73 » 15.05.2012 11:55

A ma może ktoś doświadczenia z winami istrijskimi? No, winami, tudzież innymi lokalnymi "przysmakami" (w płynie :wink: ).
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 15.05.2012 19:36

Malvazija to krułowa Istre :D :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 16.05.2012 07:21

Josko Bulic napisał(a):Malvazija to krułowa Istre :D :D

Kwach taki, że gębę wykrzywia, a jak na stół kapnie to dziurę w drewnie wypala.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 17.05.2012 10:19

Moja żona lubi słodkie wina, ja bardziej skłaniam się do półwytrwanych lub półsłodkich. Oprócz słodkiego wina Prošek, jakie polecacie, które można kupić w sklepie np. w Konzumie? My będziemy w Primostein. Myślę o winach słodkich, półsłodkich i wytrawanych, chodzi mi o nazwy. W ub. roku jakoś nic specjalnie fajnego nie trafiliśmy :( w sklepach, oprócz fajnej winiarni na ryneczku. Z góry wielkie dzięki za info, pozdrawiam :papa:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 17.05.2012 15:58

[quote]Moja żona lubi słodkie wina, ja bardziej skłaniam się do półwytrwanych lub półsłodkich. Oprócz słodkiego wina Prošek, jakie polecacie, które można kupić w sklepie np. w Konzumie? My będziemy w Primostein. Myślę o winach słodkich, półsłodkich i wytrawanych, chodzi mi o nazwy. W ub. roku jakoś nic specjalnie fajnego nie trafiliśmy icon_sad.gif w sklepach, oprócz fajnej winiarni na ryneczku. Z góry wielkie dzięki za info, pozdrawiam[/quote]

To samo w temacie win słodkich i półsłodkich i mnie interesuje.
Tyle tylko, że my będziemy w Breli . Ktoś ma jakąś sprawdzoną winiarnię w Breli?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.05.2012 16:11

macvw napisał(a): które można kupić w sklepie np. w Konzumie? My będziemy w Primostein. Myślę o winach słodkich, półsłodkich i wytrawanych, chodzi mi o nazwy

Vranac. Co prawda jest, jak dla mnie, taki mocno wytrawny, więc trzeba go lubić. Ja gustuję w Matanie. Czerwony, wytrawny, trochę delikatniejszy i ma ogromną zaletę: sprzedają go w 5-litrowych dymionkach :-)
mm4m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mm4m » 17.05.2012 16:19

Moim zdaniem wina chorwackie są z definicji wytrawne, przynajmniej sprawdzone na Peljescu (u Matuski i innych w Potomje i Trpanju). Prosek to słodki wyjątek.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 17.05.2012 16:41

mm4m napisał(a):Moim zdaniem wina chorwackie są z definicji wytrawne, przynajmniej sprawdzone na Peljescu (u Matuski i innych w Potomje i Trpanju). Prosek to słodki wyjątek.

Jeśli tak, tośmy se winka popili.
Niestety wytrawnego nie trawimy.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 20.05.2012 22:37

A nam nie udało się trafić w Cro na wino, które moglibyśmy polecić. Z dwóch opcji:
1) za mało próbowaliśmy, lub
2) chorwackie wina są przereklamowane
prawdziwa jest zapewne ta pierwsza :wink: - trzeba będzie się podciągnąć 8)
Natomiast rakija kupiona spod lady od rozglądającej się konspiracyjnie na wszystkie strony babci na targu w Trogirze - znakomita. Podobnie jak travarica i śliwowica spożywana w paru innych miejscach.
Z piw wypróbowałem wszystkie chorwackie, które były dostępne w okolicznych sklepach (Okrug Gornji na wyspie Ciovo) i potwierdzam to, co wcześniej napisało już kilku forumowiczów:
PAN ZLATNI wielkim piwem jest 8) ale pozostałe chorwackie piwa też zacne, mi smakują znacznie lepiej niż polskie "piwa".
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 30.05.2012 14:46

Drodzy Państwo jak nazywa się wódka chorwacka przypominająca do złudzenia ouzo greckie a jak nazywają się normalne gorzałczyny bez tego dziwnego ziołowo - anyżowego smaku ? Wiem , że rakija ale one wszystkie tam raki :) a gatunków wiele .
Wspominacie o śliwowicy ( mniam :D ) i innych , co kupować ? Co znajdę dobrego w Breli ?
O piwko nie pytam bo ostatnio chyba wszystkie spróbowałem .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.05.2012 15:28

Jędrula napisał(a):Drodzy Państwo jak nazywa się wódka chorwacka przypominająca do złudzenia ouzo greckie a jak nazywają się normalne gorzałczyny bez tego dziwnego ziołowo - anyżowego smaku ? Wiem , że rakija ale one wszystkie tam raki :) a gatunków wiele .

forum/viewtopic.php?p=125022#125022
wojciiech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciiech » 30.05.2012 15:47

krispinus napisał(a):
mm4m napisał(a):Moim zdaniem wina chorwackie są z definicji wytrawne, przynajmniej sprawdzone na Peljescu (u Matuski i innych w Potomje i Trpanju). Prosek to słodki wyjątek.

Jeśli tak, tośmy se winka popili.
Niestety wytrawnego nie trawimy.

Nie odbieraj tego jako złośliwości, ale wytrawne wina są po prostu dla tych, których wino pasjonuje, interesuje, dla tych którzy się na winie znają.
Wina słodkie nie bez powodu zwane są deserowymi.

A wszelkie pół-słodkie napoje, które w większości piją Polacy - winko - to dobre określenie. Bo winem to to za bardzo nie jest;-)

Co do chorwackich win w ogóle - Chorwacja to mały i raczej biedny kraj - co i na producentów się przekłada. Owszem, prawie każdy Chorwat robi wino dla siebie.
Ale gdzie tu Chorwaci mają konkurować z Włochami, Hiszpanami czy Francuzami. Tradycja, technologia, warunki - po prostu Chorwacja nie może się równać z potęgami.

Natomiast są przykłady świetnych win z Chorwacji, tyle że rzadkie.

http://www.srodkowapolka.com/2011/11/ma ... .html#more

Pytanie do tych, którzy zwiedzali winiarnie w Potomje.
Czy któryś z producentów wyróżnia się na tle pozostałych i faktycznie jest wart większych zakupów?
Robią tylko na lokalnych szczepach czy międzynarodowe też sadzą?
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 31.05.2012 21:55

wojciiech napisał(a):
krispinus napisał(a):
mm4m napisał(a):
Co do chorwackich win w ogóle - Chorwacja to mały i raczej biedny kraj - co i na producentów się przekłada. Owszem, prawie każdy Chorwat robi wino dla siebie.
Ale gdzie tu Chorwaci mają konkurować z Włochami, Hiszpanami czy Francuzami. Tradycja, technologia, warunki - po prostu Chorwacja nie może się równać z potęgami.

Coś w tym jest, ale w takim razie jak wyjaśnić to, że biedniejsze od Chorwacji kraje, takie jak Mołdawia czy Gruzja mogą się szczycić naprawdę świetnymi winami?
Albo z innej, nomen omen :wink: beczki - dlaczego w Polsce, która ma wielowiekowe, dobre tradycje warzenia piwa robi się teraz przeważnie słodkawy, mocny ulep zwany "piwem", podczas gdy całkiem niezłe piwa produkuje się np. w Bułgarii albo Kazachstanie...
wojciiech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciiech » 31.05.2012 22:43

Chorwacja też może poszczycić się znakomitymi - np tymi z linku :-)

Tylko w przypadku takich małych krajów ciężko z dostępem do tych win(z Gruzją jest o niebo lepiej, np MineWine ma bogatą ofertę, ale to nie moja bajka, głównie deserowe)

Fajne wina powstają w całej Europie - np rumuńskie Tohani Wines, które można dostać w PL(nie mówię, że to światowa półka, ale jak najbardziej pijalne).

Z tej perspektywy szkoda, że w Polsce tak trudno o chorwackie wina(do Makro nie mam karty - a chętnie spróbowałbym czegoś z oferty winnicy Kutjevo)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Chorwackie Trunki - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone