napisał(a) christo1250 » 06.05.2012 10:40
Za stroną winomania.pl:
Wina chorwackie są klasyfikowane jako:
Stolno vino bez porijekla, czyli wino stołowe bez określenia pochodzenia
Stolno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino stołowe z określonego regionu
Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiej kategorii VDQS
Vrhunsko vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiemu AOC.
Na etykietach chorwackich win bardzo często pojawia się nazwa szczepu, z którego wino wyprodukowano oraz informacje dodatkowe, oparte na klasyfikacji niemieckiej np.:
Kasna berba - późny zbiór, odpowiednik niemieckiego spatlese
Zborna Berba - odpowiednik auslese
Izbor bobica - beerenauslese
Izbor suhih bobica - odpowiadające niemieckiemu trockenbeerenauslese
Ledeno vino - wino lodowe, analogiczne do niemieckiego eisweina
Zamiast francuskiego zdania -mis en bouteille au chateau, na etykietkach chorwackich win, tych butelkowanych bezpośrednio przez producenta znajdziemy napis "odnjegovano i punjeno u podrumu".