Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Trunki

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
funkyman3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) funkyman3 » 07.07.2011 14:02

Moim zdaniem te piwa są super, zimne Karlovacko wypite upalny chorwacki dzień rekompensuje wszystkie jego niedoskonałości.

Jędrula napisał(a):Te browarki które wymienił Janusz da się wytrzymać-nie są złe , Tomislav według mnie zajmuje pierwsze miejsce , to taki nasz porter w lżejszym wydaniu . Ogólnie Chorwaci mają cieniutkie te swoje piwka i ich wyroby nie umywają się do naszych .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2011 14:09

Marsallah napisał(a):Pan - z tych 3 zdecydowanie najbardziej mi podchodzi. Najmniej "cinkie" z tych 3, a jednak wciąż "wakacyjne".

W tym roku odkryłem coś, czego do tej pory nie widziałem w sklepach ni knajpach (nowość tegoroczna?), tj.: ......

Mam nadzieję, że ktoś się do powyższego odniesie, a w przyszłości będzie okazja do pogadania o mocniejszych trunkach 8)

"PAN Zlatni" wpadł mi w oko i posmakował już 2010 roku :P :lol:

Obrazek

Ww piwo jest w sprzedaży od jesieni 2009 roku. >>> http://www.pan.com.hr/
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.07.2011 14:19

A no widzisz, to ja jakoś do tej pory byłem ślepy na jego uroki :wink:

Dzięki, Janusz, za sprostowanie.
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 07.07.2011 22:27

z innej beczki ;) nie piwnej dla odmiany ;)

w 2003 roku piliśmy taki trunek o źarówiaście pomarańczowym kolorze - nie pamiętam nazwy ale "wchodził" elegancko i wszyscy przeżyli :lol:
czy ktoś może wie co to za alkohol?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2011 22:34

gosiulek napisał(a):z innej beczki ;) nie piwnej dla odmiany ;)

w 2003 roku piliśmy taki trunek o źarówiaście pomarańczowym kolorze - nie pamiętam nazwy ale "wchodził" elegancko i wszyscy przeżyli :lol:
czy ktoś może wie co to za alkohol?

Albo wino Prošek, albo likier Kruškovac.
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 07.07.2011 22:43

dzięki Janusz za szybką odpowiedż :)

wygooglałam jedno i drugie i bardziej Kruskovac mi pasuje
chociaż wtedy etykietka byłą taka chamska biała jak na naszym spirycie ;)
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 07.07.2011 23:01

Będąc w Omiśu w 2008r. często napotykaliśmy się na punkty degustacji lokalnych wyrobów spirytusowych oraz win domowej produkcji , nie sposób zapamiętać nazw , a co dopiero smaku tych wszystkich specjałów . Gorąco polecam "deptak degustacyjny" w Omiśu tuż przed mostem na Cetinie . Oj trzeba mieć świadomość kiedy przestać .
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.07.2011 10:31

A, zapomniało mi się. W tym roku piłem po raz pierwszy coś takiego:

Adria

Ani lepsze, ani gorsze od np. Ozujska. Ale trzeba się samemu przekonać :)
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 11.07.2011 11:46

tygrysek0038 napisał(a):Słuchajcie, a czy ktoś miał w tym roku podobne doświadczenia z alkoholem jak u mniew zeszłym?
W 2007 roku na targu w Trogirze można było spokojnie dostać Travaricę, nawet spróbować (inne alkohole domowe również).
Tymczasem w 2010 wszystko wymiotło (wizualnie), a panie sprzedawały nam napitki spod lady 8O .
Jest to dla mnie o tyle dziwne, że ogłoszenia o sprzedaży domowych wyrobów alkoholowych poza targiem wisiały sobie swobodnie...

2007- na początku września
2010- koniec lipca do połowy sierpnia.

A ja podbiję ten wątek. W zeszłym roku nie spotkałem ani jednego(!) miejsca z domowym alkoholem. Fakt - byłem na Cres'ie (pierwszy raz) a wcześniej tyko Dalmacja i może na tym polega różnica ale faktem jest, że byłem nieco zbity z tropu... Czyżby pierwsze "plusy ujemne" chorwackiej drogi do UE?
LeonBen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) LeonBen » 15.07.2011 18:04

Ja to najmilej wspominam Travarice. Żadnych porannych dolegliwości, delikatna w smaku :roll:

Obrazek

A z piwa to Ozujsko, czasami.
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 18.07.2011 11:39

Jak piwko to Karlovacko a z innych trunków to Proszek domowej roboty :)
GrzesiekBstok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiekBstok » 18.07.2011 12:24

W ub. roku ze szwagrem kupiliśmy w Konzumie w Omiszu po jeden butelce kilku rodzajów (marek) piwa
po szybkiej degustacji (kolega prowadził) stwierdziliśmy że najlepiej wchodzi nam Karlovacko
i takie też kupowaliśmy w Marusici- rano drepataliśmy ze skrzynką pustych butelek, potem drugi raz wieczorem i jakoś dało radę :)

z mocnych alkoholi polecam rakiję wiśniową- smakuje wyśmienicie
kosztowała ok 75 Kun za litr

czysta rakija- niestety wchodziła okropnie
pomimo tego, że my chłopy z podlasia to ledwośmy ją zmęczyli
syn naszej gospodyni powiedział, że u nich to tylko "stare pijanice" piją :)

wina nie pijam (ostatnio chyba w liceum), więc w tej kwestii się nie wypowiem
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 15.09.2011 09:17

przyszłam się odmeldować, że zdecydowanie był to Kruscovac :mrgreen:
a dokładnie taki:

Obrazek

była z nami na wakacjach koleżanka, która pracuje w Kosovie i nas oświeciła, że tam pije się go z mlekiem i lodem 8O
coś pysznego :!: :mrgreen:
polecam! ;)
gemišt
Odkrywca
Chorwackie trunki

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 05.11.2011 16:47

Ja najbardziej cenię rakiju od smokve i oczywiście gemišt...
:D
mirq
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirq » 06.04.2012 09:29

w tamtym roku nasze panie zachwycały się karlovaćko radler limun, powiem w smaku jak niezła oranżada, ale nie dla mnie, ja zachwycam się domowym winem i tylko takie pije u gospodarzy i w knajpeczkach, trzeba tylko poprosić, a kelner przynosi z zaplecza, każde ma swój oryginalny niepowtarzalny smak i takie ma być wino, nie przemysłowe, ale u każdego inne, co do rakiji, spróbować warto, ale bimber to ja lepszy robię w domu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC