Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Trunki

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
macvw
Croentuzjasta
Primosten winnice w okolicy

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 01.06.2012 09:18

Tak, jak wcześniej pisałem, moja żona lubi słodkie wina, ja nie. Piła takie, które jej smakowało, na rynku w Primostein. Mam do Was pytanie, czy znacie jakąś "swojską" winiarnie w okol. Primosten, żeby kupić większą ilość :wink: różnego rodzaju wina?
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 11.06.2012 15:04

crono napisał(a):Chorwackie trunki kupujemy tylko u producentów-gospodarzy, żadne bazary ,stragany przy drodze . Nie chcę płacić za ładną butelkę i efektowną etykietę ,tylko za wspaniały smak.
Jest taki stragan przy Jadrance koło Bacinskich Jezior (Każdy kto wracał tą drogą z Dubrownika kojarzy ten parking i widok na jeziora) ,kolega właśnie tam kupił tydzień temu czystą rakiję ,rakiję wiśniową i mandarynkową.Czysta była OK pozostałe dwie coś podobnego do soku- bez alkoholu.Ja rok temu tam kupiłem mandarynkówkę ,miała w sobie trochę rakiji ale niewiele. Piszę ku przestrodze o tym konkretnym miejscu bo wielu z nas tam się zatrzymuje i robi zakupy. Z doświadczenia wiem że trzeba kupić tam gdzie mieszkamy czy po sąsiedzku. :!:
tomuś
Globtroter
Przestroga

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomuś » 11.06.2012 17:56

Ja na wodospadach Krka zostałem oszukany. Kobiety coś innego dają do spróbowania a coś innego sprzedają. Miały być likiery smakowe a kupiliśmy zabarwioną rakiję którą wręcz nie cierpię!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.06.2012 19:14

Polecam z rakiji trawarice lub orechowice...z win domaci crno wino,wino czerwone,bardzo mi smakuje,wytrawne,ze slodkich polecam prosiek,czerwone...popmimo tego,ze od 3 lat bywam w Chorwacji na olku w hotelu,to pije czerwone wino pol na pol z woda mineralna gazowana,taki mini szampan,a do wyboru jest kilka rodzaju wodek,rakij i piwo...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.06.2012 19:41

Crno to właśnie czerwone, choć nazwa mówi co innego i nie prosiek tylko prošek.
justdorota
Podróżnik
Chorwackie trunki

Nieprzeczytany postnapisał(a) justdorota » 13.06.2012 10:06

Bocian napisał(a):
Abramsik napisał(a):Ten kotek jest spokojny i nie trzeba go płoszyć.Co innego zaczepny bociek. Pozdrawiam

Nudzi ci się czy chcesz trochę powojować?

Chciałam zapytać czy można jeszcze na chwilę wrócić do tematu chorwackich trunków. We Włoszech spotkałam się w marketach z możliwością kupienia butelki za 1Eur i samemu się nalewało wino z "beczek" za 1,69Eur. Czy w Chorwacji spotkaliście się z podobnym rozmwiązaniem?
Hrvatski mačka
zbanowany
Re: Chorwackie trunki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hrvatski mačka » 13.06.2012 10:09

justdorota napisał(a):
Bocian napisał(a):
Abramsik napisał(a):Ten kotek jest spokojny i nie trzeba go płoszyć.Co innego zaczepny bociek. Pozdrawiam

Chciałam zapytać czy można jeszcze na chwilę wrócić do tematu chorwackich trunków. We Włoszech spotkałam się w marketach z możliwością kupienia butelki za 1Eur i samemu się nalewało wino z "beczek" za 1,69Eur. Czy w Chorwacji spotkaliście się z podobnym rozmwiązaniem?

faktycznie,we Włoszech spotkalem się również z takim kupnem wina,a mimo moich kilkukrotnych wyjazdów do Cro niestety nie,aczkolwiek nie jest to na 100% pewne że tak nie jest
Bocian
zbanowany
Re: Chorwackie trunki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 10:42

justdorota napisał(a):
Bocian napisał(a):

Spotkałem się ale nie w markecie. I butelkę trzeba było mieć swoją.
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 13.06.2012 12:48

Kurcze , miało być w tym temacie o chorwackich napojach wyskokowych , przynajmniej taki miałem zamiar ? No to wrócę do tematu i przy okazji ostudzę temperamenty niektórych i zapytam , co polecacie/jaki alkohol w Breli ? A może wiecie gdzie się udać aby kupić coś na ząb , może macie swoje sprawdzone miejscówy w Breli ?
dąbrówka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dąbrówka » 13.06.2012 13:24

W Breli Jakirusa przy stromym zejściu na plażę od gospodarza, kupowaliśmy wino i Prosek (jestem ogromną fanką Proszka :wink: ale tylko "straganowego" ten w marketach to już jakby nie to samo). Oczywiście mieli tam też i inne trunki, które na miejscu można było popróbować. Wszystko domowej roboty a sprzedawali te trunki z garażu, w którym był przyjemny chłodek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 14:14

Sklepowy to chyba tylko Dioklecjan. Proponuje zdobyć likier Maraska, równie dobry co prošek, wieczorem do ciasteczka jak znalazł. Jeśli chodzi o tamte rejony, to nie wiem czy jest, ale pytajcie o alkohol z nespoli. Moim zdaniem nie ma nic lepszego , jeśli chodzi o słodkie trunki.
dąbrówka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dąbrówka » 13.06.2012 14:21

Zapisane na liście: likier Maraska do kupienia i spróbowania :) Dzięki!
Alkohol z nespoli.....Bocianie oświeć mnie znaczy to ten likier czy inny rodzaj alkoholu, i czy pytac na straganach czy w marketach?
Piszesz o rejonach..czy to znaczy, że na Istrii mogę dostać inne alkohole niż na Makarskiej Rivierze...ale Prosek dostanę, co? ;) Pytam, bo pierwszy raz będę na Istrii.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 14:34

dąbrówka napisał(a):Zapisane na liście: likier Maraska do kupienia i spróbowania :) Dzięki!
Alkohol z nespoli.....Bocianie oświeć mnie znaczy to ten likier czy inny rodzaj alkoholu, i czy pytac na straganach czy w marketach?
Piszesz o rejonach..czy to znaczy, że na Istrii mogę dostać inne alkohole niż na Makarskiej Rivierze...ale Prosek dostanę, co? ;) Pytam, bo pierwszy raz będę na Istrii.

Wiesz, w sklepach to dostaniesz wszystko :) Jak to w sklepie. No może prawie wszystko, bo trochę rejonizacja i tam się odbija :) Maraska jest robiona z pestek wiśni rosnących tylko w okolicy Zadaru, dalej sama sobie odpowiedz :) Na Istrii będziesz miała takie a nie inne rodzaje wina, na Pelješcu, inne. Rakija też zapewne będzie się różnić, choćby z okazji innych ziół dodawanych do niej. I już travarica nie równa travaricy. Likier z nespoli piłem pierwszy raz w zeszłym roku. Gospodarze mieli go mało i nie sprzedawali tylko częstowali nas przy kolacji. Nespola to takie ciekawe drzewko które rośnie tylko w pasie przybrzeżnym, dalej od morza się go nie zobaczy. http://www.== reklama ==/chorwacja-przyroda/nespola
W Borku, gdzie jeżdżę, znałem to drzewo, bo rośnie centralnie pod naszymi balkonami, z ty, że nie miałem pojęcia , że to jest to. Ono owocuje jakoś zimą i nigdy latem nie widać , że to ma owoce. I , że można coś z tego wycisnąć :)
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 14.06.2012 07:59

Dzięki za wskazówki co do alkoholi . Zastanawia mnie jeszcze jedno , mianowicie jaki długi jest ten deptak - '' promenada '' w Breli ?
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 14.06.2012 08:42

Nieco z innej beczki (tak, to dobre określenie w tym przypadku :) ). W sklepie Piotr i Paweł udało mi się kupić wino Plavac Hvar w cenie 33 zł. Wino świetne. Polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Chorwackie Trunki - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone