Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie słodkości!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plavac
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4893
Dołączył(a): 11.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.11.2007 15:16

No i wyjaśniła się tajemnica białego proszku ...

... Proszka :)
proca
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 83
Dołączył(a): 03.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) proca » 23.12.2007 16:43

Baklava, może nie typowo chorwackie, ale dobre i na miejscu dostępne.
Mają też dobre kruche ciasteczka, chyba z firmy kraś.
daisykf
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 763
Dołączył(a): 16.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 10.02.2008 15:00

A my własnie otworzyliśmy butelkę pod nazwą ROGAć, ki diabeł słodkie z czego to jest ??
dangol
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13115
Dołączył(a): 29.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 10.02.2008 18:40

daisykf napisał(a):A my własnie otworzyliśmy butelkę pod nazwą ROGAć, ki diabeł słodkie z czego to jest ??


Rogačicę piliśmy w ubiegłym roku w Komizy na Visie :) , bo w tamtych okolicach jest sporo "surowca" na tę słodką rakiję, kilka strąków przywieźliśmy nawet do domu :D . Potrzebne są strączki rogača , po naszemu to chleb świętojański. Tu masz przykładowy przepis :P :papa:
daisykf
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 763
Dołączył(a): 16.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 10.02.2008 22:34

dangol napisał(a):
daisykf napisał(a):A my własnie otworzyliśmy butelkę pod nazwą ROGAć, ki diabeł słodkie z czego to jest ??


Rogačicę piliśmy w ubiegłym roku w Komizy na Visie :) , bo w tamtych okolicach jest sporo "surowca" na tę słodką rakiję, kilka strąków przywieźliśmy nawet do domu :D . Potrzebne są strączki rogača , po naszemu to chleb świętojański. Tu masz przykładowy przepis :P :papa:


Może ktoś przetłumaczy ten przepis. Proszę !!!
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3886
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.06.2008 21:06

Dania i przepisy kulinarne są niczym ludzie i muzyka....; podróżują, rozprzestrzeniają się, zyskują popularność w niektórych regionach, podczas gdy gdzie indziej, w zasadzie tam skąd pochodzą, znikają bez śladu... . :cry:
Chorwacja przyciąga mnie krystalicznie czystym morzem, słonecznymi plażami oraz wspaniałymi widokami. :lol: Pobyt tutaj to wspaniały, cudowny wypoczynek w promieniach słońca i błogiego, słodkiego lenistwa...
A dla Was czym są chorwackie słodkości??? :lol: :lol: :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.06.2008 21:45

Rakija
jadrankika
Croentuzjasta
Posty: 123
Dołączył(a): 18.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 05.06.2008 21:57

Mój mąż :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.06.2008 22:12

daisykf napisał(a):
dangol napisał(a):
daisykf napisał(a):A my własnie otworzyliśmy butelkę pod nazwą ROGAć, ki diabeł słodkie z czego to jest ??


Rogačicę piliśmy w ubiegłym roku w Komizy na Visie :) , bo w tamtych okolicach jest sporo "surowca" na tę słodką rakiję, kilka strąków przywieźliśmy nawet do domu :D . Potrzebne są strączki rogača , po naszemu to chleb świętojański. Tu masz przykładowy przepis :P :papa:


Może ktoś przetłumaczy ten przepis. Proszę !!!


Rogačica
1L lozy (rakija z winogron) lub komovicy (rakija z winogronowej "polpy")
3-5 suchych stronków rogača
100 g oczyszczonych migdałów
15-25 g cukru

przygotowanie:
Do dużego szklanego naczynia (słoja) wrzucić połamane strąki rogača. Najlepiej wykorzystywać suche strąki, ze względu na ich dużą zawartość cukru, a i wysoki poziom olejków eterycznych i substancji żywicznych, które rakiji nadadzą charakrerystycznych zapach i smak. Dodać cukier i migdały, następnie zalać rakiją i szczelnie zamknąć naczynie. Namakanie powinno trwać 15-20 dni, ale nie dłużej. Po tym okresie odcedzić i odstawić likier na ok 30 dni , by dojrzał.
monia79
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 17
Dołączył(a): 13.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia79 » 05.06.2008 22:50

suszone figi i lody - pychotka :D :D :D
plavac
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4893
Dołączył(a): 11.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.06.2008 22:26

Lody........
Prosek .............
Owoce .........................morza :D
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

cron
Chorwackie słodkości!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone