Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie słodkości!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 22.06.2004 09:55

Lody - koniecznie :hearts: . Jakby kogoś zaniosło w tym roku do Baśki na Krku to polecam w lodziarni MaTeo przy nadmorskiej promenadzie. Po 4 kuny baaardzo duże kugle o fantastycznyc smakach. Mniam.

Serdeczności
Juli

ps. Ktoś napisał o burku z serem jako słodkościach 8O - ten burek z serem który spotykałam do tej pory to był raczej na ostro, w sam raz pod barszczyk. A na słodko to jak ktoś lubi strudel z wiśniami, jabłkami albo serem - bywa niezły.
Maciej Kozlowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Kozlowski » 11.11.2007 22:15

WITAM PIERWSZY RAZ JESTEM NA TEJ STRONIE, DAWNO NIE BYŁEM W CHORWACJI, ALE JEST PIĘKNA; MAM PYTANIE: CZY KTOŚ WIE, CZY I GDZIE MOŻNA KUPIĆ KINDER LADĘ - TAKI SUPER KREM MLECZNO-ORZECHOWY W TAKICH SŁOICZKACH JAK U NAS KIEDYŚ BAŃKI NA MLEKO Z CZERWONĄ ZAKRĘTKĄ. TO BYŁO COS PYSZNEGO, ALE NIE MAM POJĘCIA, CZY KRAŚ TO JESZCZE PRODUKUJE CZY NIE???
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.11.2007 22:39

Maciej Kozlowski napisał(a):WITAM PIERWSZY RAZ JESTEM NA TEJ STRONIE, DAWNO NIE BYŁEM W CHORWACJI, ALE JEST PIĘKNA; MAM PYTANIE: CZY KTOŚ WIE, CZY I GDZIE MOŻNA KUPIĆ KINDER LADĘ - TAKI SUPER KREM MLECZNO-ORZECHOWY W TAKICH SŁOICZKACH JAK U NAS KIEDYŚ BAŃKI NA MLEKO Z CZERWONĄ ZAKRĘTKĄ. TO BYŁO COS PYSZNEGO, ALE NIE MAM POJĘCIA, CZY KRAŚ TO JESZCZE PRODUKUJE CZY NIE???

Słynny aktor? :wink: Czy bańka z czerwoną zakrętką. :D
Maciej Kozlowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Kozlowski » 12.11.2007 21:21

NIESTETY NIE TEN AKTOR, JESTEM ZE DWA LATA MŁODSZY; BANKA Z CZERWONA NAKRĘTKĄ
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.11.2007 09:09

Sprawdź przedostatni punkt w Zaleceniach Netykiety ;) dotyczy Ciebie Macieju
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.11.2007 13:01

Moje typy na hr super słodkości to:

1. figi suszone na naszej wyspie
2. miody: lawendowy i rozmarynowy
4. dżemik z suszonych fig i rogača "SMS"
3. Mrożony torcik czekoladowy "Ledo"
4. cukierki"Helf"
5. mrożone rogaliki "Ledo" - smakują wspaniale w niedzielny poranek przy kawce na słonecznym tarasie, ale i zimą przy wesołym płomieniu domowego paleniska.
6. kultowe Kroki Kroket - Smoki "Franch" czyli chrupki z posypką orzechową
7. Griotte "Kraš"
8. Lody King i Queen's "Ledo"

P.S.
czeslaw napisał(a):rakija na slodko :?: :?: FUJ

Drogi Czesławie, wydaje mi się, że mówisz tak, bo nie próbowałeś jeszcze rakiji miodowej! Stanowczo powienieneś spróbować! :D

Pozdrawiam "słodkościowo" :D
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 13.11.2007 19:45

Rakija miodowa - pychota przywiazłem w tym roku z dodatkim chleba świętojańskiego - rewelacja
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.11.2007 20:27

Ależ ja nie znam Chorwacji !!! :D
Tylko lody i lody ... do tej pory najlepsze wspomnienia z Trogiru.
A dżemik smokvovy to z BiH .
Już wiem, jaki będzie leitmotiv następnej wyprawy do Cro :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.11.2007 20:30

Czasami konieczność zakupu, uwalnia od męki wyboru; ale rakija miodowa??? Próbowałam już gruszkowej, jabłkowej etc. Wg. mnie, każda z nich jest beznadziejna... Wolę chorwackie wino... :lol: :lol: :lol:
Myślę, że możesz być jednak szczęśliwym, że dokonałeś właśnie takiego zakupu. Zawsze to lepsze minimum z maksimum, niż maksimum z minimum... :wink:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 13.11.2007 21:40

wino też lubię i z Chorwacji przywożę a tona miodzie to raczej likier niż typowa rakija
Maciej Kozlowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Kozlowski » 14.11.2007 12:12

przepraszam za te duże litery
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 14.11.2007 20:55

Maciej Kozlowski napisał(a):przepraszam za te duże litery

Maciej nie przejmuj się :wink: to takie tradycyjne powitanie na forum :D
Maciej Kozlowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Kozlowski » 14.11.2007 21:26

no dzięki, bo już się prawie zestresowałem, ale pomóżcie mi z tą Kinderladą
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 14.11.2007 21:40

Maciej Kozlowski napisał(a):no dzięki, bo już się prawie zestresowałem, ale pomóżcie mi z tą Kinderladą

niestety ja w tym temacie pomóc nie mogę,ale łasuchów to tutaj nie brakuje więc może :?: :D choć z drugiej strony jeśli było to jakiś czas temu dostępne w chorwackich sklepach-to może faktycznie już nie być produkowane,poszukaj w googlach chorwackich supermarketów/studenac np./i poszperaj na sklepowych stronach-powodzenia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.11.2007 21:49

Maciej Kozlowski napisał(a):no dzięki, bo już się prawie zestresowałem, ale pomóżcie mi z tą Kinderladą

Chyba pod tą postacią ten towar już nie występuje. U nich też powoli miejscowe specjały zaczynają być wypierane przez to ogólnoświatowe gó...no produkowane przez koncerny :cry: Jest w necie taka stronka o kultowych produktach made in Yugoslavia poszukaj tego np. TU
Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Chorwackie słodkości!!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone