Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie potrawy

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta
Posty: 200
Dołączył(a): 20.05.2009
Chorwackie potrawy

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 08.07.2009 14:43

Szukałam takiego tematu, nie znalazłam.
Fotki żarełka mile widziane, zwłaszcza, że do "fajrantu" godzinka, a ja jestem bardzo głodna. :wink:
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.07.2009 13:03

Co prawda Bośniackie ale może Chorwackie podobne

Cevapcici

Obrazek

:papa:
helen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2045
Dołączył(a): 08.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 09.07.2009 13:17

Ja nie mam zdjęć potraw, nadrobię za kilka dni, bardzo się cieszę jednak z tego tematu. Zdjęcia potraw w relacjach z podróży uwielbiam oglądać. Jak tu będą prawie same zdjęcia to będzie to istna orgia "smaków".
Z braku jedzonka ode mnie kawka, też po bośniacku ;) :

Obrazek

o i jeszcze mam chlebek:

Obrazek
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2009 13:24

Pizza Jumbo

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2009 14:08

Helen--a wiesz jak się taką kawkę robi :?: To jest cały ceremoniał parzenia, ciekawe czy w knajpce podtrzymują ten rytuał :?: czy parzą o tak dla klienta. :D
Odpowiednia ilość kawy na filiżankę (trochę to zależy od tego jak mocną lubimy, ale powinny być 2 łyżeczki na filiżankę), zimna woda, odrobina kardamonu, cukier i bardzo powoli to cudo podgrzewamy na ogniu doprowadzając prawie do wrzenia, podnosimy nad ogień, znowu podgrzewamy, tak kilka razy. Proces trwa ok 15 minut.
Niektórzy kawę zalewają gorącą wodą, ale prawdziwy przepis nakazuje zrobić to zimną wodą. Właściwie naparzona kawa napełnia okolicę aromatem, nieznanym "smakoszom" kawy po turecku. :D
helen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2045
Dołączył(a): 08.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 09.07.2009 14:20

Wiem jak się taką kawkę parzy, miałam w 1992 roku przyjemność mieszkać w Niemczech pod jednym dachem z uchodźcami z Sarajewa (nie ma to jak sobie załatwić pokój na lewo w domu azylanta, cóż było prawie darmo, a co przeżyłam to moje). Moi sąsiedzi często mi taką kawę serwowali i zapraszali na wieczorki w ogródku przy ich potrawach. Była mocna, gęsta i zawsze się wtedy dziwiłam, czemu jej tak mało nalewają ;). Faktycznie tamta kawa była zdecydowanie inna niż ta ze zdjęcia.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.07.2009 15:59

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.07.2009 18:00

Bardzo smakowita relacja Pawła i Kasi Peljesac - Potomie - 2008 Obrazek
Inde
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 921
Dołączył(a): 07.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 09.07.2009 18:24

Mięsny Mesaj:
Obrazek

Kalmary (prażone o niebo lepsze):
Obrazek

Rybka - pytanie do znawców, jaka?:) dodam że ma ostre zęby!:
Obrazek

Najlepszy obiad na Bałkanach:
Obrazek
YoanaK
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 125
Dołączył(a): 16.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 09.07.2009 18:57

Rybka na doradę wygląda :?:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 09.07.2009 19:12

Kalmary smażone w starym oleju Obrazek

Obrazek

Makrela wyciągnięta z wielkiego kotła Obrazek duszona połowę dnia pod dziesiątkami innych

Obrazek

Makrele prosto z grilla ze świeżą cytrynką Obrazek

Obrazek

Jeszcze nie jadłem Obrazek

Obrazek

kto z was jadł jeżowce?
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2009 21:07

Obrazek
mutiaq
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1892
Dołączył(a): 19.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.07.2009 22:03

wszystko pychota ale...

maciek1956

Pierwsze zdjęcie z półmiskiem...
Uduszę :D
O mniammmmmmmmm.....!
Obrazek
Aldonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4240
Dołączył(a): 07.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.07.2009 22:48

Peka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kevlar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2125
Dołączył(a): 30.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 10.07.2009 04:29

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Następna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone