Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie potrawy

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.08.2009 20:40

Leon napisał(a):...bez duzej filozofi prosze admina o usuniencie bo razi, i jest zboczone....
...

Bardzo proszę 8)
cchannelii
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 31
Dołączył(a): 25.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) cchannelii » 12.08.2009 10:12

Witam, nie wkleję zdjęć (bo nie zrobiłem :twisted: ) ale chcę się "pochwalić" że samodzielnie wyłowiłem i oprawiłem jeżowce a później przygotowałem je jako sos do spagetti - może to nie chorwackie danie ale produkty (makaron, czosnek, oliwa, pietruszka ... coś tam jeszcze ... i jeżowce) były chorwackie. Była też sałatka z jeżowców (to chyba greckie danie). Wiem co niektórzy sądzą na temat jedzenia jeżowców i tego co się z nich rzekomo zjada, ale zapewniam były wyśmienite (zwłaszcza spagetti).
Jadłem też "standardy" takie jak na zdjęciach - Jelsa, LIBERAT.

Obrazek
Obrazek

Uwielbiam eksperymenty w kuchni więc wszystko to później przyrządziłem samodzielnie (nie pierwszy już zresztą raz). Zdjęć znowu nie mam ale było przepyszne (zdaniem niektórych innych lepsze niż w "konobie"). Były więc : makrele smażone (rybki prosto z kutra), dorada + jeszcze jakaś rybka z grilla która najpier przeszła aromatyczną kąpiel w przygotowanej "zalewie" (kupione od zaprzyjaźnionego rybaka naszego gospodarza), małże w obowiązkowo chorwackim białym winie - rewelacja !!! (kupione na targu rybnym w Jelsa), kalmary smażone w głębokim oleju (tak jak małże kupione na targu rybnym w Jelsa ) no i oczywiście do tego wszystkiego Blitva (produkty z zieleniaków w Jelsa). Bardzo lubię gotować. Troszkę to trwało ale nagrodą było zadowolenie "biesiadników" (a było kilkunastu). Była też lemoniada z samodzielnie zerwanych cytryn i limonek no i oczywiście figi które dojrzewały z dnia na dzień. (Muszę uspokoić że nie była to żadna "złodziejka" ale legalnie zrywane owoce.) Oczywiście nie zrobiłem wszystkiego jednego dnia bo bym się wykończył. Tak czy inaczej było bardzo smakowicie :lol:
Lewusss
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 71
Dołączył(a): 27.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 12.08.2009 10:15

Jesteś specjalistą, powiesz mi ja się je kalmary ??
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 12.08.2009 10:21

Lewusss napisał(a):powiesz mi ja się je kalmary ??

to bardzo proste

łapiesz za rękojeść główną widelca, nadziewasz i wprowadzasz do otworu gębowego celem rozdrobnienia kalmara poprzez przerzucie go, a następnie wykonujesz czynność zwaną połknięciem.



8)
cchannelii
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 31
Dołączył(a): 25.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) cchannelii » 12.08.2009 10:26

Lewusss napisał(a):Jesteś specjalistą, powiesz mi ja się je kalmary ??


Specjalistą może nie jestem - raczej pasjonatem. W domu nie często gotuję z uwagi na brak czasu. A wracając do kalmarów to te które kupowałem były świeże, a więc z całym niejadalnym "dobrobytem". Pod tym linkiem znajdziesz informację jak się do nich zabrać.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/o ... lmary.html
nie jest to takie proste jak na obrazku i wymaga trochę czasu ale w sumie nie ma problemu żeby to dobrze zrobić.
Jeśli chodzi o to jak je przygotowałem to przepis jest banalnie prosty. Już był chyba na forum : jajko, mleko, mąka, sól, pieprz, olej - i sporo wyczucia żeby nie wyszły zbyt gumowe. Do tego cytrynka i troszkę zacięcia do gotowania :lol:
Lewusss
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 71
Dołączył(a): 27.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 12.08.2009 10:27

Arek napisał(a):
Lewusss napisał(a):powiesz mi ja się je kalmary ??

to bardzo proste

łapiesz za rękojeść główną widelca, nadziewasz i wprowadzasz do otworu gębowego celem rozdrobnienia kalmara poprzez przerzucie go, a następnie wykonujesz czynność zwaną połknięciem.



8)


W.O.W.

nie wiedziałem, że to takie proste ? I co dalej ? ... opowiadaj !
focuspokus
Turysta
Avatar użytkownika
Posty: 12
Dołączył(a): 27.08.2009
Co warto zjeść w CRO?

Nieprzeczytany postnapisał(a) focuspokus » 08.09.2009 03:11

Czy ktoś może napisać co warto zjeść w Chorwacji? Oczywiście poza osławionymi owocami morza (już się doczekać nie mogę) i nieco mniej wykwintnymi pizzą czy hamburgerem :? Proszę też o chorwackie nazwy jeżeli pamiętacie :) Jakiś ser może wędlinkę...
sroczka66
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2566
Dołączył(a): 25.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 08.09.2009 07:14

Wędlinka to prśut - surowa szynka suszona na słoneczku i wietrze (mniam, mniam) :D . - coś jak szynka parmeńska.
Przepyszny paski ser, owoce o niepowtarzalnym smaku, burek - ciasto fracuskie z serem lub z mięsem.

Obrazek

Obrazek
MWN
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1996
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.09.2009 07:51

Szynka przereklamowana; zresztą w Polsce też robią ją Walichnowy i za pół ceny. Burek tłusty jak pieron, ale trzeba powiedzieć, że syci. Paśki sir bez rewelacji, za to z rewelacyjną ceną. Owoce sprowadzane z zewnątrz, bo im się nie chce zbierać tego co spadnie. Jedzenie bardziej w sumie niż przeciętne. Wiem, że zaraz się sypnie stek przekleństw, bo ktoś nie pieje z zachwytu, ale takich jak ja znam więcej, tyle że się nie ujawniają.
MWN
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1996
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.09.2009 07:58

Zeby trochę stępić ostrze krytyki, to powiem, że są miejsca gdzie warto zjeść, ale zwykle nie są to potrawy typowo chorwackie, bo takich tak naprawdę nie ma. Paśki sir w tysiącu odmian ze stu obszarów wypasu owiec znaleźć można w BiH i za czwartą część tej ceny co w Cro. Burek też nie jest typowo chorwacki, ale pochodzi raczej z Turcji, a swoją "szynkę parmeńską" ma wiele krajów od Hiszpanii po Bałkany i Polskę.

Najbardziej sensownym jedzeniem potrafią być sałatki warzywne, zwykle jednak należy je doprawić samemu, co czasem przy małym talerzyku bywa trudne, samo mieszanie oczywiście. No i ich skład też mógłby być bardziej urozmaicony. Bo co to za sałatka gdy w składzie jest pomidor, gorzki ogórek i trochę cebuli. Albo jak Dubrovniku trafiłem na sałatkę składającą się z pokrojonej drobno kapusty polanej octem!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.09.2009 12:46

Pršut przereklamowany....? Może po prostu nie jadłeś dobrego pršta... pršut pršutowi nie równy...
(i nie jest to dokładnie to samo co szynka parmeńska - inaczej przebiega proces produkcyjny, inna receptura, nieco inne warunki klimatyczne, a co za tym idzie i smak inny.) Burek... należy spróbować domowego (najlepiej przyrządzonego przez rodowitą Bośniaczkę lub kogoś tam urodzonego i wychowanego),a nie fast fooda.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 08.09.2009 14:56 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.09.2009 13:23

MWN napisał(a): Paśki sir w tysiącu odmian ze stu obszarów wypasu owiec znaleźć można w BiH i za czwartą część tej ceny co w Cro.



Nigdy nie jest za późno na edukację :lol: :lol: :lol:
paški sir



Albo jak Dubrovniku trafiłem na sałatkę składającą się z pokrojonej drobno kapusty polanej octem!


Ile pieniędzy tyle muzyki :lol: :lol: :lol:
sroczka66
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2566
Dołączył(a): 25.08.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 08.09.2009 13:39

"Ile pieniędzy tyle muzyki"

Świetnie powiedziane :D
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 08.09.2009 14:18

MWN napisał(a):Najbardziej sensownym jedzeniem potrafią być sałatki warzywne,


Sałatki warzywne nad morzem pełnym ryb? Co ze świeżym zubatacem, skorpeną, których w Polsce nie sposób uświadczyć? Tomato czy sezonską salatę to mogę sobie w domu zrobić, wyżej wymienionych ryb raczej nie.



MWN napisał(a):Albo jak Dubrovniku trafiłem na sałatkę składającą się z pokrojonej drobno kapusty polanej octem!


Podróże kształcą. Po prostu podano Ci ascetyczny kupus salat, i tyle .
:lol:


Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2009 15:25

MWN napisał(a):........ bo ktoś nie pieje z zachwytu, ale takich jak ja znam więcej, tyle że się nie ujawniają.

..się ujawniłem, co prawda dużo tej (chorwackiej) kuchni nie próbowałem ale to już tak chyba jest że nawet konserwa popularna jedzona na tarasie choćby mojej kwatery w tym roku smakowała inaczej... :wink:. Odnośnie burka to chyba coś sądzę z opisu podobne do kazimierzowskiego (nad Wisłą) kulebiaka z piekarni Sarzyńskiego. W domu smakuje ot tak sobie ..ale na pustym, spokojnym w ranny poniedziałek Rynku w Kazimierzu.. wybornie.. I to chyba jest ta tajemnica..czasu..miejsca....pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

cron
Chorwackie potrawy - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone