Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie potrawy

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 20.06.2014 21:50

Nie jestem takim światowcem, żeby odpowiedzieć na Twoje pytania, jak należy jeść krewetki podane w zupie. Na początku próbowaliśmy używać kompletu sztućców, jaki dostaliśmy do tego dania, ale po kilku nieudolych próbach wzięliśmy zwyczajnie skorupiaka do paluchów i używaliśmy tylko łyżki do zupy :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.06.2014 07:33

Ja to w ogóle nie jem tego dziadostwa. W Chorwacji najczęściej jadam żeberka w kapuście, gulaszkę campingową, schabowe prosto z patelni, rybę smażoną z frytkami, a i goloneczkę podsmażaną na kwaterze się dziabnie pod szklankę rakiji. Fajnie jest w tej Chorwacji.
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 21.06.2014 12:04

a moze jednak odpowie na me pytanko ?
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 21.06.2014 20:31

up ! :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.06.2014 21:35

darek1 napisał(a):Jadę do Daria na Prosiaczka. Proszę o namiary.

Z napisał(a):
-Katka- napisał(a):Kolacja w Breli :)

To ja też z Breli knajpa Hrast(ostatnie dwa zdjęcia),pozostałe trzy to dwie peki oraz prosiaczek u Daria

Przecież byłeś to drogę znasz a ja wczoraj od niego wróciłem i nie tylko pekę lecz trochę zawartości muszli przetrąciłem(przy meczach nieźle wchodziły)
WP_20140617_009.jpg
WP_20140616_004.jpg
WP_20140617_008.jpg
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 21.06.2014 21:48

Z napisał(a):
darek1 napisał(a):Jadę do Daria na Prosiaczka. Proszę o namiary.

Z napisał(a):
-Katka- napisał(a):Kolacja w Breli :)

To ja też z Breli knajpa Hrast(ostatnie dwa zdjęcia),pozostałe trzy to dwie peki oraz prosiaczek u Daria

Przecież byłeś to drogę znasz a ja wczoraj od niego wróciłem i nie tylko pekę lecz trochę zawartości muszli przetrąciłem(przy meczach nieźle wchodziły)
WP_20140617_009.jpg
WP_20140616_004.jpg
WP_20140617_008.jpg

a te muszelki w zielonym sosie to jaka mialy nazwe bo bardzo apetyczne wygladaja ?
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 22.06.2014 08:02

Kamienice?

Pzd be-ja
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 22.06.2014 09:29

Właśnie te muszelki duże lepsze niż mule(więcej mięcha).
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 22.06.2014 09:35

Z napisał(a):Właśnie te muszelki duże lepsze niż mule(więcej mięcha).

a jaka cena za taka patere?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 22.06.2014 13:20

niestety nie wiem jaka cena(Dario to przyjaciel) a pater było kilka,najpierw mule póżniej te muszle a na dobicie peka i parę kilko po pobycie przybędzie :D .
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 22.06.2014 13:46

Z napisał(a):niestety nie wiem jaka cena(Dario to przyjaciel) a pater było kilka,najpierw mule póżniej te muszle a na dobicie peka i parę kilko po pobycie przybędzie :D .

tylko pozazdroscic takich przyjaciol :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 22.06.2014 16:15

blanka123 napisał(a):
Z napisał(a):niestety nie wiem jaka cena(Dario to przyjaciel) a pater było kilka,najpierw mule póżniej te muszle a na dobicie peka i parę kilko po pobycie przybędzie :D .

tylko pozazdroscic takich przyjaciol :)

z tego co obiło mi się o uszy to koszt samego zakupu tych muszli to od ok. 10 euro za kilo
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 22.06.2014 21:17

blanka123 napisał(a):mam pytanko odnosnie jedzenia langustynek jak sie z nimi obejsc nalezy oderwac glowe wraz ze szczypcami i zjesc ogon ? czy jest tam przewod pokarmowy taki jak u krewetki i trzeba go wyjac czy jest juz oczyszczone ? a jesli np krewetki sa w zupie to jak je jesc nalezy wyciagnac na bok i rozebrac ? i czy ona jest oczyszczona z przewodu czy nie zawsze jadlam takie w panierce i troche czuje sie zagubiona ,bede wdzieczna za odpowiedz :D

moze ktos podpowie ?
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 22.06.2014 21:50

Langustynek w zupie nigdy nie jadłam, ale podejrzewam, że dają albo można poprosić dodatkowy talerz, wyłowić, rozebrać i albo wrzucić do zupy albo zjeść na początku albo na końcu jak kto woli. My lubimy grillowane z czosnkiem i pietruszką, do tego koniecznie blitwa, mniam :D . Odłamujemy głowę i szczypce, zgniatamy tułów-ogon wychodzi mięsko, sprawdzamy czy jest ta wstrętna żyłka /p. pokarmowy/, wyciągamy i wciągamy mięsko z apetytem :D . Ech... rozmarzyłam się :mrgreen:
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 23.06.2014 08:12

Belluna napisał(a):Langustynek w zupie nigdy nie jadłam, ale podejrzewam, że dają albo można poprosić dodatkowy talerz, wyłowić, rozebrać i albo wrzucić do zupy albo zjeść na początku albo na końcu jak kto woli. My lubimy grillowane z czosnkiem i pietruszką, do tego koniecznie blitwa, mniam :D . Odłamujemy głowę i szczypce, zgniatamy tułów-ogon wychodzi mięsko, sprawdzamy czy jest ta wstrętna żyłka /p. pokarmowy/, wyciągamy i wciągamy mięsko z apetytem :D . Ech... rozmarzyłam się :mrgreen:

oki dzieki za odpowiedz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Chorwackie potrawy - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies