"Talerz z Baski"
i
Aldonka napisał(a):lubczyk38 napisał(a):maciek1956 proszę o przepis na te małże w bialym winie
Póki maciek1956 nie zapoda przepisu powiem jak ja robię mule, dodam tylko, że nigdy ich nie jadam.
Mule czyści mąż, to jego zadanie, do mnie maja trafić pięknie oczyszczone i tylko te zamknięte
W sporym garnku na oliwie (ichniejszej, znaczy się chorwackiej) rumienię cebulę z czosnkiem (posiekanym, nie zmiażdżonym), potem posiekaną pietruszkę. Doprawiam lekko vegetą, zioła jakie mam po ręką i wino. Potem dodaję mule. Od czasu do czasu potrząsam garnek czekając aż się robaczki otworzą...i gotowe. W tym roku w Cro się zajadali...ja nawet nie spróbowałam, mam długie zęby na wszystko co na mnie patrzy z talerza
renatalato napisał(a):getek123 napisał(a):Jeśli jedzenie w Dubrovniku to za główną fontanną sa szerokie schody którymi idziemy do kościoła i zaraz przed schodami jest restauracja a wniej przesympatyczny kelner.Na oknie konoby są pozawieszane szaliki Polskich zespołów piłkarskich.Co roku ją odwiedzamy i bardzo nam miło jak nas tam przyjmują.A co do potraw bardzo mi smakuje Paszticada z nokima.
A to właśnie te szliki
Jeżu napisał(a):Śniadanie, obiad, kolacja