napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.04.2010 10:13
yanopodkivano napisał(a):mirko napisał(a):
burek od jabuka = ??? - pita od jabuka albo jabukovača
burek od sira = ??? - pita od sira albo sirnica
A czy to nie jest jeden czort??? Spotykałem też określenie "burek sa sirom".
A wogóle to czy ta "pita" i "sirnica" nie są słowami zastępczymi za "burka", który ma chyba korzenie muzułmańskie? Pytam bez złośliwości, a jedynie z chęci wiedzy.
Pozzi
No właśnie nie zupełnie "jeden czort".
Wszystkie tego typu bośniackie (podkreślam!!! bośniackie) wynalazki noszą współne miano "pita". Czyli jest to rodzaj ciasta, w które zawija się różnego rodzaju nadzienie i to właśnie to nadzienie decyduje o nazwie "pity".
Dla uproszczenia w punktach sprzedaży wszystko nazywa się "burek", co nie znaczy, że wszystko to rzeczywiście burek.
Bo
burek to tylko z mięsem, z serem
sirnica, z ziemniekami
krompiruša , z kapustą, blitvą (lub szpinakiem) czy inna "zieleniną" zeljanica itp......
W domu też możesz sobie taką zrobić... nie mówię o samodzielnym przygotowaniu ciasta (bo to naprawdę wyższa szkoła jazdy na wrotkach), ale możesz kupić płaty ciasta "filo" (albo i nieco grubsze) i działać!
Pozdrawiam