Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie "PKS-y" z Sibienika

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 20.07.2005 21:11

Witam,
mam pytanie odnosnie chorwackich srodkow komunikacj. Polski autokar dowozi nas do Sibienika na dworzec autobusowy i stamtad raczej chcialbym dotrzec gdzies na poludnie w okolice Makarskiej. Wybieram sie na kamping,wiec najepiej jakby byl w okolicy jakis kamping a nawet kilka , no i jakis markecik, aby mozna na miescu zrobic zakupy. Czy wiecie cos na temat chorwackich autobusow?Do jakich miejscowosci jezdza z Sibienika, jaki jest ich koszt?
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 21.07.2005 13:48

olina_c
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olina_c » 21.07.2005 22:18

a orientujesz sie moze jakie sa ceny ( i warunki) campów??
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 22.07.2005 11:43

Dzięki za rozkład. W tamtym roku z Murteru do Sibienika płaciłem 12-15 kn , nie wiem od czego to zależy. A ceny campów wraz z opisami znajdziesz na stronie www.camping.hr
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 22.07.2005 11:46

I jeszcze pytanie do Prot'a czy Polazak iz Dubrovnika za tzn. Wyjazd do Dubrovnika z ??
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 22.07.2005 13:13

Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 26.07.2005 20:15

Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 27.07.2005 19:09

ktos potrzebuje PKSa chorwackiego z innego miejsca to pisać!!! :D
xxxgrze
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxxgrze » 27.07.2005 20:07

Witam

Potrzebuję rozkładu jazdy autobusów z i do Zadaru i Splitu.

Pozdrawiam
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 27.07.2005 20:44

canoee
Plażowicz
"PKS" do Murteru? pytanie z innej beczki...

Nieprzeczytany postnapisał(a) canoee » 31.07.2005 01:37

jadę we wrześniu do Murteru. jedziemy przewozem autokarowym z Wrocka (Polbus).
w Chorwacji maja oni przystanki w Pirovac, Vodice i w Sibenik.
Z tego co pamietam (byłam tam 5 lat temu) połaczenie Murteru z Sibenikiem bylo bardzo dobre.
Jak jest jeśli chodzi o Pirovac-Murter , Vodice-Murter??
patrząc na mapę Pirovac jest najbliżej Murteru... ale jeśli na miejscu się okaże ze autobus jest raz dziennie to w rezultacie będzie nam z Pirovac najdalej...
Musimy podjać decyzję do jakiej miejscowości wykupić bilet.
Bo przecież jeśli z Pirovac są super połączenia to nie ma sensu pchać się aż do Sibenika prawda?
Jak to sprawdzić? jak na razie znalazłam tylko rozkłady Sibenik-Murter...a jak mówię chciałabym uniknąć zapędzania się aż tyle "za" Murter.
czy dobrze kombinuję ze z Vodic powinno być tyle samo połączeń co z Sibenika??w końcu to po drodze...

a może jest jakiś autokar z Wrocka bezpośrednio do Murteru? (ale nie Skarpa bo nie chcemy nadkładać drogi przez Kraków - interesują nas tylko bezpośrednie połączenia z Chorwacją z Wrocławia)
mariusz81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz81 » 31.07.2005 13:07

Na Murterze bylem rok temu.Z tego co pamietam do z sibienika i z vodic takie same byly polaczenia,jedynie wiecej moze byc na trasie sibienik-vodice niz sibienik-murter. Tylko patrz w jakim miejscu Was wysadzaja, bo w Sibieniku pewnie na dworcu, a w Vodicach pewnie przy jakims hotelu i nie wiadomo ile bedziesz stamtad do jakiegos przystanku autobusowego. Jesli nie sprawi klopotu, daj linka tego Polbusu i lub napisz ile oni biora za przejazd w 2 strony. Z gory wielkie dzieki.
canoee
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) canoee » 31.07.2005 13:35

Jeśli chodzi o ten polbus to podałam rozkład jazdy w wątku o autokarowych rozkładach jazdy :)
bilety sprzedają w www.ecotour.com.pl
280 w dwie strony
PS. napisałam do takiej informacji turystycznej w Murterze i mi odpisali ze :"Best connections to Murter are from Sibenik, you have buses every few hours." - wiec chyba bedziemy musieli zajechac az do Sibenika :)
Mimo to bylabym wdzieczna za jakiekolwiek info o połaczeniach z Pirovac..
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.08.2005 09:23

Witam, piszę, bo zdobyłem w tym roku doświadczenie PKS-owe na trasie Makarska-Split (chodzi o obszar od-do, a nie przystanki) i sądzę, ze podobnie funkcjonuje w sezonie całe wybrzeże. Otóż, o ile rozkład jest ważny ok, to nie przywiązywałbym do niego zbyt wielkiej wagi. Przewoźników jest multum. Można spokojnie liczyć na to, że co 0,5 godziny zajedzie na przystanek jakiś autobus. Nic nie trzeba rezerwować, nie kupujcie biletów w kasie - po prostu wsiadasz na przystanku, siadasz tam, gdzie wolne i czekasz na pana, który chodzi po PKS-ie i sprzedaje bilety (czasem, rzadko w PKS-ie jest tylko kierowca, wtedy widziałem, że kasę zbierał pasażer i odnosił kierowcy! Ceny są ustalone, lecz jeśli zabraknie Ci 3 kuny - nie szkodzi). Na Jadrance jest łatwo, bo widać, gdzie są przystanki. W dyżym mieście trzeba się zorientować, którędy te autobusy jeżdżą (zatrzymują się w miastach na "zwykłych", miejskich przystankach). Bilet Omisz-Split kosztował tydzień temu 18 - 25 kun, zależnie od przewoźnika i zdolności w negocjacjach :), K.
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 20.06.2006 13:44

ktos potrzebuje PKSa chorwackiego z innego miejsca to pisać!!!

Witam
Wybieram się do Podgory 14 lipca na pełne 2 tygodnie i chciałbym w miarę możliwości pozwiedzać okolice.
Czy kursują PKS'y z Podgory do:
- Dubrovnik
- Split
- Trogir
- okolice Plitvickich jezior.
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone