Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwackie kościółki

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 09.11.2009 21:18

Rab na Rabie. 3 kościoły blisko siebie jeden był zamknięty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 09.11.2009 21:21

Starigrad .Ciemność!
Obrazek
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 09.11.2009 22:10

Naszym ulubionym Kościółkiem na Chorwacji jest Kościółek w Sladenovici. Mamy tyle wspaniałych wspomnień związanych z tym miejscem , urzekło nas swoim skromnym pięknem, tylko w Sladenowici "leżałam krzyżem pod kościołem",zachody słońca oglądane z murków kościelnych należą do najpiękniejszych jakie widziałam, a udział w nabożeństwie o zachodzie słońca, przy szumie fal i oprawie chorwackich pieśni i instrumentów muzycznych należał do najwspanialszych doznań religijnych .( Dodam nie jestem z RM i nie noszę moherowego beretu. )

Obrazek
Nasz ukochany kościółek w Sladenovici

Obrazek
Czas na leżenie krzyżem
Obrazek
Czas na jogurcik i zamyślenie

Obrazek
Czas na "poważne rozmowy" mama -córka

Obrazek
czas na popołudniową drzemkę w cieniu

Obrazek
Za rok znowu wrócimy
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 09.11.2009 22:44

Wiem, że już było ale nie mogłam się powstrzymać :D
Pag:
Obrazek

I Pag w wersji mini ;)
Obrazek

A także Zadar:
Obrazek
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 10.11.2009 19:58

Ruiny na Pagu. Bryła budowli wskazuje na kościół lub kaplicę. Może ktoś wie coś na ten temat. :roll:

Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.11.2009 20:31

Kobieto :!: To nic że było :!: Świetne :!:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 10.11.2009 21:14

Wedera napisał(a):Naszym ulubionym Kościółkiem na Chorwacji jest Kościółek w Sladenovici. Mamy tyle wspaniałych wspomnień związanych z tym miejscem , urzekło nas swoim skromnym pięknem, tylko w Sladenowici "leżałam krzyżem pod kościołem",zachody słońca oglądane z murków kościelnych należą do najpiękniejszych jakie widziałam, a udział w nabożeństwie o zachodzie słońca, przy szumie fal i oprawie chorwackich pieśni i instrumentów muzycznych należał do najwspanialszych doznań religijnych.
zdjęcie 1
zdjęcie2

A co na to proboszcz? Parafianie nie mieli nic przeciwko? Leżaki przed drzwiami kościoła hmmm...
Ostatnio edytowano 11.11.2009 09:53 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 10.11.2009 21:46

Pasażer ma rację. Wedera trochę przesadziła z publikacją tych zdjęć.
Ja nie jestem zwolennikiem RM ale może to niektórym osobom wyczerpać znamiona "obrazy "uczuć religijnych"
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 10.11.2009 23:12

Kościółek w Sladenovici jest miejscem w którym nie przechowuje się Eucharystii, a nabożeństwa są odprawiane okazjonalnie , praktycznie kapliczka jest cały czas zamknięta i trzeba mieć dużo szczęścia by uczestniczyć w mszy. Z proboszczem mieliśmy bardzo miłe układy akurat dwa lata z rzędu prowadził tam oazę dla młodzieży i czasami wieczorkiem dawał się skusić na lampkę czerwonego wina (pitego na tarasie przy kościółku). Okupując tarasik dbaliśmy o jego otoczenie nawet gospodyni Gabi zawsze się cieszy, że jak my jesteśmy to przynajmniej pod Kościółkiem jest czysto. Uważam że opalanie się na leżaku w tym miejscu nie powinno godzić w czyjeś odczucia religijne znacznie gorszym odczuciem jest pozostawianie w tym miejscu sterty śmieci, wyprowadzanie swoich czworonożnych pupilków oraz plucie po murkach , obserwowaliśmy niestety i takie sytuacje z udziałem naszych rodaków. Takie kościółki znajdujące się nad brzegiem morza są częstym widokiem na całym wybrzeżu a wypoczynek w ich cieniu nawet dla bardzo wierzących w tym Chorwatów nie stanowi problemu, a ten w Sladenovici znajduje się w centrum pola campingowego bezpośrednio przy plaży i jego taras stanowi miejsce do wypoczynku dla wszystkich bez względu na przekonania.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.11.2009 10:51

Nie chcę w tym wątku burzliwej dyskusji, bo ma to być - Chorwacja w naszym obiektywie, ale powiem dlaczego zwróciłem na to uwagę.
Wedera, dla mnie nie ważne czy tam bałaganiliście czy nie. Kościół jako świątynia jest miejscem szczególnym i cień można znaleźć np pod drzewem. Bez różnicy jakiego przekonania jesteśmy i wybierając się do kościoła czy będąc w np w Mostarze odwiedzimy muzułmański meczet lub prawosławną cerkiew, miejscu należy się szacunek. Nie mówię, że tam piwo piliście, choć taka gościna proboszcza, który pod kościołem częstował winem mnie dziwi.
Po dwa, nie patrzę co inni robią. Robię tak jak mnie na lekcjach religii nauczono, a rozkładanie się z leżakami pod drzwiami kościoła uważam za niewłaściwe. Rodakom też można zwrócić uwagę.
Na koniec dodam, że Chorwaci u których mieszkaliśmy nie mieli pojęcia o której msza była i czy w ogóle są tam nabożeństwa. Zapewne by też nie zaprotestowali gdybyśmy się pod kościołem rozłożyli, jednak znalazło by się kilku, którym by to przeszkadzało i dlatego również należy to mieć na uwadze. Moje zdanie.

Termin "Kościół" w znaczeniu organizacji religijnej pisany jest zazwyczaj wielką literą (choć nie jest to regułą), podczas gdy "kościół" jako budynek piszemy zawsze małą literą.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.11.2009 11:09

Sporadycznie zabieram głos w takich dyskusjach, moja opinia pozostaje moją, ale jak zobaczyłem te zdjęcia, to coś się we mnie oburzyło, chociaż do wiary, przekonań mam podejście bardzo luźne. Całkowicie popieram pasażera, to nie jest miejsce na takie zachowanie. :!: Właśnie, szacunku zabrakło.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.11.2009 11:13

Wedera napisał(a):Kościółek w Sladenovici jest miejscem w którym nie przechowuje się Eucharystii, a nabożeństwa są odprawiane okazjonalnie , praktycznie kapliczka jest cały czas zamknięta i trzeba mieć dużo szczęścia by uczestniczyć w mszy. Z proboszczem mieliśmy bardzo miłe układy akurat dwa lata z rzędu prowadził tam oazę dla młodzieży i czasami wieczorkiem dawał się skusić na lampkę czerwonego wina (pitego na tarasie przy kościółku). Okupując tarasik dbaliśmy o jego otoczenie nawet gospodyni Gabi zawsze się cieszy, że jak my jesteśmy to przynajmniej pod Kościółkiem jest czysto.

Czy myślicie, że ksiądz nigdy się nie opala?...
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 11.11.2009 12:20

Sv. Jure
Obrazek

Jelsa, wyspa Hvar

Obrazek

Jelsa, wyspa Hvar

Obrazek

Bol

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2009 13:07

Primosten

Obrazek

..i na wyspie Drvenik V

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2009 09:40

Novi Vinodolski
Obrazek

Nie pamiętam - gdzieś na trasie
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

chorwackie kościółki - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone