Rab na Rabie. 3 kościoły blisko siebie jeden był zamknięty.
Wedera napisał(a):Naszym ulubionym Kościółkiem na Chorwacji jest Kościółek w Sladenovici. Mamy tyle wspaniałych wspomnień związanych z tym miejscem , urzekło nas swoim skromnym pięknem, tylko w Sladenowici "leżałam krzyżem pod kościołem",zachody słońca oglądane z murków kościelnych należą do najpiękniejszych jakie widziałam, a udział w nabożeństwie o zachodzie słońca, przy szumie fal i oprawie chorwackich pieśni i instrumentów muzycznych należał do najwspanialszych doznań religijnych.
zdjęcie 1
zdjęcie2
Wedera napisał(a):Kościółek w Sladenovici jest miejscem w którym nie przechowuje się Eucharystii, a nabożeństwa są odprawiane okazjonalnie , praktycznie kapliczka jest cały czas zamknięta i trzeba mieć dużo szczęścia by uczestniczyć w mszy. Z proboszczem mieliśmy bardzo miłe układy akurat dwa lata z rzędu prowadził tam oazę dla młodzieży i czasami wieczorkiem dawał się skusić na lampkę czerwonego wina (pitego na tarasie przy kościółku). Okupując tarasik dbaliśmy o jego otoczenie nawet gospodyni Gabi zawsze się cieszy, że jak my jesteśmy to przynajmniej pod Kościółkiem jest czysto.