Czy początkujący powinien w chorwackiej knajpie/restauracji spróbować czegoś szczególnego, żeby potem nie mówili "rrrrrany byłeś w Chorwacji i tego nie próbowałeś, to po co tam jechałeś"

Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!
slawek66 napisał(a):burek
Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co
Popiel napisał(a):Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!
Zdecydowanie kalmary pocięte w krążki w panierce czyli Lignje Przene!
Lignje na zaru czyli kalmary smażone w całości często w starym oleju NIE!
- prśut - jest to jeden z rodzajów wędzonej szynki cienko pokrojonej
- lignje s krumpirom i blitvom ( kałamarnice z ziemniakami i botwiną)
[/url]
a do popicia
[...]
PROSEK - słodkie wino z czereśni
Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co![]()
pozdrawiam