Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Jedzonko

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 611
Dołączył(a): 05.06.2009
Chorwackie Jedzonko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 18.06.2009 20:07

Czy polecacie szczególnie jakieś specyficzne chorwackie danie?
Czy początkujący powinien w chorwackiej knajpie/restauracji spróbować czegoś szczególnego, żeby potem nie mówili "rrrrrany byłeś w Chorwacji i tego nie próbowałeś, to po co tam jechałeś"
:)
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.06.2009 20:51

Lignie na żaru!!! Salata od hobotnicy! Spaghetti od plodova mora! Mule w białym winie! Prażene lignie! Skampi!
Nie piszę więcej, ślinotok wystąpił!!!

Smacznego!!!!!!!!!!!!!! :papa:
Haweł
Cromaniak
Posty: 1721
Dołączył(a): 01.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 18.06.2009 20:57

ja bardzo lubie cevapcici,to takie mielone miesko...
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.06.2009 21:06

Ajvar koniecznie ljut...
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 21:12

Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.06.2009 21:22

Czarne risotto!!!! O matko, zjem dopiero za dwa i pół miesiąca!!! I lgnije na żaru, wprawdzie były, ale się nie mogłam powstrzymać. Dla mięsożerców misane miso (myślę, że pisownia pozostawia wiele do życzenia, w przeciwieństwie do dania, ponoć), takiej ilości mięsa na jednym talerzu to ja chyba nie widziałam.
Smacznego, ja muszę coś zrobić ze śliną cieknącą z kącików...
AndrzejPK
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 289
Dołączył(a): 23.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 18.06.2009 21:27

talerz małych ryb smażonych na głębokim oleju - nie do końca wiem czy prawidłowo napiszę - fonetycznie GARICA - zauważyłem, że miejscowi zamawiają to często - mi bardzo samkowały
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 21:46

Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!

Zdecydowanie kalmary pocięte w krążki w panierce czyli Lignje Przene!
Lignje na zaru - kalmary z grilla, ale trzeba uważać, by nie podali smażonych na starym oleju.

temat z 2002
Kuchnia
- chorwackie małże w sosie własnym z duszonymi warzywami
- marynowane oliwki
- ośmiornica duszona
- prśut - jest to jeden z rodzajów wędzonej szynki cienko pokrojonej
- ćobanac to rodzaj gulaszu z różnego rodzaju mięs z dodatkiem "ostrych " przypraw
- lićki odresci to sznycle cielece
- lignje s krumpirom i blitvom ( kałamarnice z ziemniakami i botwiną)


Jezowce(kuchnia)

kto z was jadł jeżowce?

a do popicia
RAKIJA OD SMOKAVA - rakija z fig
MARASKINO - likier z wiśni
PROSEK - słodkie wino gronowe
Ostatnio edytowano 19.06.2009 00:59 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 18.06.2009 21:47

burek :lol:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 22:04

slawek66 napisał(a):burek

czyli ciasto z mięsem, by kto sobie nie pomyślał... :wink:

rodzaje chleba w Cro
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy
Seb.
Globtroter
Posty: 41
Dołączył(a): 08.01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seb. » 18.06.2009 22:05

a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co :wink:

pozdrawiam
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 22:33

Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co

Raczej polecam słownik polsko-chorwacki z rozmówkami i "Szukaj".
Ale masz już bojowe zadanie! "Pożyczysz" menu z restauracji w Cro i tu je pięknie wstawisz. :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.06.2009 23:34

Popiel napisał(a):
Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!

Zdecydowanie kalmary pocięte w krążki w panierce czyli Lignje Przene!
Lignje na zaru czyli kalmary smażone w całości często w starym oleju NIE!

- prśut - jest to jeden z rodzajów wędzonej szynki cienko pokrojonej
- lignje s krumpirom i blitvom ( kałamarnice z ziemniakami i botwiną)
[/url]

a do popicia
[...]
PROSEK - słodkie wino z czereśni


Blitva z botwiną nie ma nic wspólnego; i choć to bliska kuzynka buraka cukrowego to jadalne są tylko listki i w smaku przypominają szpinak (a i przyrządza się podobnie jak szpinak);

prošek z czereśniami też nie bardzo... to wino gronowe, niegdys tradycyjnie wyrabiane z suszonych winogron.

pršut - bardziej suszona (naturalnie, na wietrze) niż wędzona, solona szynka

Kiedy lignje czyli kalmary przyrządzane są "na žaru" to znaczy, że pieką się na "grillu".

Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co :wink:

pozdrawiam


W każdej restauracji menu jest co najmniej dwujęzyczne; prócz wersji hr, na pewno eng, często niemiecka, włoska i wcale nie rzadko i pl.
Dasz radę
Marek358
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 611
Dołączył(a): 05.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 18.06.2009 23:45

Dzięki wszystkim! :)
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.06.2009 00:09

AndrzejPK napisał(a):talerz małych ryb smażonych na głębokim oleju - nie do końca wiem czy prawidłowo napiszę - fonetycznie GARICA - zauważyłem, że miejscowi zamawiają to często - mi bardzo samkowały

byłeś blisko, chodzi o GIRICE

Są jeszcze Gavuni i Papaline (kuzynki szprotki). Łatwo pomylić.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Chorwackie Jedzonko
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies