Janusz Bajcer napisał(a):joajer napisał(a):No teraz to jest szynka ze świni a jak ileś lat temu jeździłem po Dalmacji to widziałem wszędzie pieczone jagnię ( Dużo pieczączych się jagniów - nie wiem jak to po Polsku napisać? baranów?) i przy tych grillach - wędzarniach był napis almatyński Prsut.
Dlatego mnie dziwi cena mięsa z grilla.
Zawsze to była szynka ze świni, a napis przy pieczonym jagnięciu świadczył, że oprócz tego mięsa mogłeś w tym miejscu nabyć dalmatyński pršut.
PS Tłumacz google tłumaczy mi, że pieczona jagnięcina to pečena janjetina.
Prsut - w Polsce trudno dostać w sklepie coś podobnego 100% mięsa w mięsie lekko podwędzonym porządnie zasuszonym . U nas dodatki to 1/2 wagi szynki a tam nie ma grama wody może ciut dodatków ale dodawanie żelatyny zatrzymującej wodę w wypadku tej wędliny nie ma najmniejszego sensu nawet Żywiecka orginalna jest pompowana .