Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Jedzonko

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janlewbr
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 197
Dołączył(a): 13.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 29.05.2011 20:39

Janusz Bajcer napisał(a):
joajer napisał(a):No teraz to jest szynka ze świni a jak ileś lat temu jeździłem po Dalmacji to widziałem wszędzie pieczone jagnię ( Dużo pieczączych się jagniów - nie wiem jak to po Polsku napisać? baranów?) i przy tych grillach - wędzarniach był napis :Dalmatyński Prsut.
Dlatego mnie dziwi cena mięsa z grilla.


Zawsze to była szynka ze świni, a napis przy pieczonym jagnięciu świadczył, że oprócz tego mięsa mogłeś w tym miejscu nabyć dalmatyński pršut.

PS Tłumacz google tłumaczy mi, że pieczona jagnięcina to pečena janjetina.


Prsut - w Polsce trudno dostać w sklepie coś podobnego 100% mięsa w mięsie lekko podwędzonym porządnie zasuszonym . U nas dodatki to 1/2 wagi szynki a tam nie ma grama wody może ciut dodatków ale dodawanie żelatyny zatrzymującej wodę w wypadku tej wędliny nie ma najmniejszego sensu nawet Żywiecka orginalna jest pompowana .
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2011 20:44

Szynek do woli; musisz poszukać np. parmeńskiej.
Ceny oscylują w granicach 200pln/kg
Niestety prsut smaczniejszy.
elli_spirelli
Globtroter
Posty: 54
Dołączył(a): 27.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 30.05.2011 20:31

FUX napisał(a):Szynek do woli; musisz poszukać np. parmeńskiej.
Ceny oscylują w granicach 200pln/kg
Niestety prsut smaczniejszy.


przykro mi, ale tu musze niestety cos napisac:

prawdziwy chorwacki-Pršut i prawdziwa wloska-Prosciutto di Parma smakuja identycznie. Choc tak samo produkowana Jamón Serrano z Hiszpanii jest trochu w smaku inna (pewnie przez przyprawy - nie wiem) ... nie mam na mysli ze gorsza. Ale i tak to to wszystko, to szynka suszona na powietrzu, ktora swoja cene zawdziecza okresowi dojrzewania(2 i wiecej lat) Warta sprobowania, choc droga, ale u nas tego nie ma, albo moze jeszcze nie.
Choc szynka pod nazwa Prosciutto jest dosc popularna w sklepach-marketach - jednak owa czesto mija sie z "orginalna", bo nazwa nie jest podobno chroniona patentem. Tak samo jak nasze polskie kabanosy - ja se tu gdzie mieszkam, takie kupilam i zamarlam, jak zobaczylam co przez to bylo rozumiane ... :lol: kielbasa "krakowska" to kolejny przyklad 8O
Ostatnio edytowano 30.05.2011 21:48 przez elli_spirelli, łącznie edytowano 1 raz
joajer
Cromaniak
Posty: 638
Dołączył(a): 15.09.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 30.05.2011 21:39

Można w Polsce kupić Włoską serrano, proscciutto i inne tego typu szynki. Ceny w marketach jak Lidl czy Biedronka są w granicach 6-8zł/100g i to niby made in Italy czy Germany ale fakt, że z folii to nie to samo jak ukrojone bezpośrednio z nóżki. Wędliny które kupowałem we Włoszech świeżo krojone, choć z marketu smakowały wyśmienicie.
2salamandra22
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 407
Dołączył(a): 26.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 07.06.2011 16:15

U mnie na imprezkach znakomicie sprawdza sie jako zakąska cevapcici. Przyprawę do niego znalazlam w Kauflandzie. Proste, szybkie i przypomina i nadchodzących wakacjach, do tego chorwacka muzyczka i łatwiej znieść czas oczekiwania.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.06.2011 16:37

Cevapcici--mówisz-masz :wink:

Obrazek
apriori
Plażowicz
Avatar użytkownika
Posty: 8
Dołączył(a): 13.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) apriori » 17.06.2011 11:51

witam,

dorzucę wszechobecny odojak na zaru - wprawdzie świnina ale warto przynajmniej raz skosztować np jedna porcja na dwoje
a na deser palacinke sa sladoledom - nie wiem dlaczego zwykłe naleśniki z lodami tak dobrze tam smakują?

pozdrawiam czytających

Jari
Asia
Odkrywca
Posty: 62
Dołączył(a): 17.04.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 21.06.2011 12:44

Witam! Chciałabym zapytać forumowiczów czy ktoś wie jak poprosić w sklepie o kiszoną kapustę, ale kiszoną w całej główce? Trafiliśmy kiedyś taką w okolicach Klenowicy i była wspaniała..mhm.. Nawet nasz pies jamnik skamlał za nią. Potem w następnych wyprawach próbowaliśmy to dostać, ale bez powodzenia. Może to tylko w tamtym regionie bywa?
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 22.06.2011 19:41

Molimo kiseli kupus u balon
funkyman3
Odkrywca
Posty: 72
Dołączył(a): 02.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) funkyman3 » 06.07.2011 20:15

Ktoś się orientuje, gdzie w okolicach Makarskiej można znaleźć taką przydrożną chatę wiejską (nie wiem jak to się fachowo nazywa) w której można kupić regionalne dania mięsne?
Mirek 52
Plażowicz
Posty: 7
Dołączył(a): 09.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirek 52 » 11.07.2011 00:31

Makrela z grilla. Do tego sałatka z pomidorów w zalewie z octu winnego i do tego wino albo piwo. Parę lat temu podczas pierwszego pobytu w Chorwacji gospodarz nam to przyrządził. Pycha.
krups
Podróżnik
Posty: 15
Dołączył(a): 04.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) krups » 16.07.2011 14:40

pam napisał(a):No i jeszcze BAMBUS - czyli czerwone wino z colą


Czerwone wytrawne wino z colą, dobrze schłodzone... super wynalazek, ale pierwszy raz piłem w ameryce południowej, chyba w Urugwaju, 22 lata temu.
Kejter
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 701
Dołączył(a): 26.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 16.07.2011 15:22

maciek1956 napisał(a):Cevapcici--mówisz-masz :wink:

Obrazek


Czekam z niecierpliwością na czas kiedy będę mógł się tym delektować ! Miazga :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.07.2011 16:04

elli_spirelli napisał(a):przykro mi, ale tu musze niestety cos napisac:

prawdziwy chorwacki-Pršut i prawdziwa wloska-Prosciutto di Parma smakuja identycznie. Choc tak samo produkowana Jamón Serrano z Hiszpanii jest trochu w smaku inna (pewnie przez przyprawy - nie wiem) ... nie mam na mysli ze gorsza. Ale i tak to to wszystko, to szynka suszona na powietrzu, ktora swoja cene zawdziecza okresowi dojrzewania(2 i wiecej lat) Warta sprobowania, choc droga, ale u nas tego nie ma, albo moze jeszcze nie.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić.. Podobna, ale nie taka sama technologia...Pršut delikatnie się podwędza (co już "robi różnicę"); poza tym jest on zdecydowanie bardziej słony niż szynka parmeńska.. Zresztą sam fakt "dojrzewania" w nieco nawet odmiennych warunkach klimatycznych (choćby stopień wilgotności powietrza) ma niewątpliwy wpływ na smak.
MWN
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1996
Dołączył(a): 18.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.07.2011 18:16

funkyman3 napisał(a):Ktoś się orientuje, gdzie w okolicach Makarskiej można znaleźć taką przydrożną chatę wiejską (nie wiem jak to się fachowo nazywa) w której można kupić regionalne dania mięsne?


Nigdzie, to nie Niemcy!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Chorwackie Jedzonko - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies