Wielu z nas zabiera do Chorwacji własną żywność, na miejscu kupując chleb, owoce i warzywa. Produkty spożywcze w Chorwacji są o ok.30% droższe niż w Polsce.
Pieczywo najczęściej białe, tzw kruh w zasadzie podobne do naszego, typu pszenna bagietka. W większych sklepach wybór jest większy, np. pieczywo ciemne, wielozbożowe, razowe.
Jednak czy możemy będąc już na miejscu odmówić sobie specjałów kuchni chorwackiej?
Osobiście polecam meso sa žara - mięso z grilla, czy ražnjiei, tzw. szaszłyk. Mają też duży wybór potraw rybnych. W wielu konobach, można zjeść np. brodet, czyli kilka gatunków ryb w sosie, riba sa žara - ryba z grilla. Czasami można sobie zamówić bardzo smaczne i pozbawione ości mięso z rekina - Morski Pas. Świetne są lignje, albo raki - škampi, jednak przy ich konsumowaniu trzeba się dużo napracować, bo mięsa niestety, jest tam niewiele.
No i tak jak u nas nad Bałtykiem ryby są dużo droższe od mięsa, chociaż powinno być odwrotnie.
Do tego pršut, ser i oliwki. Do wszystkiego stosują oliwę z oliwek. Do każdej potrawy podawana jest sałatka najczęściej warzywna, czyli pomidory, ogórki, papryka, biała kapusta przyprawiana oliwą z oliwek i octem winnym.
Najtańszymi daniami jest jedzenie europejskie, a więc pizza lub spaghetti. Niekiedy rachunki płacimy "na oko", zwłaszcza w cukierniach; jednak ogólnie lubią Polaków, nie znoszą Niemców i Włochów. Mimo wszystko myślę, że warto posmakować chorwackiej odmienności kulinarnej, chociażby po to żeby móc ją po powrocie porównać z naszymi potrawami.
Przykładowe ceny z ubiegłego roku: chleb ok. 8 HRK, mleko 8HRK, 10jaj 13 HRK, masło 9-12 HRK, jogurt 4 HRK, coca-cola 15 HRK, piwo 5-12 HRK, wino 1 litr 15-25 HRK, Milka15 HRK. Koszt obiadu dla czterech osób w przeciętnej restauracji wahał się w granicach 150-350 HRK, danie rybne, mięsne lub z owoców morza kosztuje 40-70 HRK, pizza 40-50 HRK, frytki 15 HRK, sałatka 15 HRK, desery lodowe ok. 30 HRK.