Lela napisał(a):Betsy napisał(a):Przeszukałam cały ten dział i nie znalazłam wątku o imionach chorwackich.
Interesują mnie one, gdyż okazało się, że przywieźliśmy z chorwackich wakacji malutką pamiątkę
i jeśli spodoba nam się jakieś imię to chcielibyśmy nazwać nowego członka rodziny chorwackim imieniem.
Jeśli żadne z was nie jest pochodzenia chorwackiego, a wybrane imię będzie typowo chorwackim (tzn. nie takim, które w tej samej pisowni uznawane jest też w Polsce), to możecie zapomnieć o komplikowaniu dziecku życia i nadawaniu mu imienia chorwackiego. Panie w USC odmówią rejestracji dziecięcia z takim imieniem. Tak stanowi polskie prawo.
A co z imionami, które nie są "kłopotliwe" w zapisie, ponieważ nie występują w nich znaki diakretyczne np.: Vesna (wiosna), Tihana (od cicha), Cvita (Cvijeta od kwiatka), Tonka, Nada (pl. Nadzieja), Marina, Biserka (perełka), Mila (miła),Vedrana / Vedran (pogodny/a), Mirna (spokojna), Sanja (od śnić, marzyć), Latica (płatek kwiatka), Neven/Nevenka (od kwiatka o nazwie nagietek, którego hr nazwa znaczy "ten, który nie więdnie"...? Też odpada?
To może kompromis: Jagoda - imię funkcjonuje w obydwu językach (choć znaczy co innego, ale obydwa znaczenia są przecież bardzo smaczne
)
Poza tym można przecież "kombinować" w ten sposób, by nadać Pociesze imię, które jest w jakiś sposób "ważne" w Chorwacji i wybrać jego polski wariant:
- na przykład święty szczególnie czczony w Hr (sv. Nikola - czyli Mikołaj - patron ludzi morza, sv.Rok(o) - czyli św. Roch, sv. Ivan - czyli Jan, sv. Stjepan czyli Szczepan.. warto może przypomnieć sobie patrona mieścinki, gdzie dziecię się poczęło....to też jakiś pomysł...
- zastanowić się czy jakieś bardzo popularne w hr imiona brzmią podobnie do ich polskich warianów np.:
mega popularne imiona: Ante - brzmi prawie jak polskie Antek czyli Antoni, albo Franjo - prawie jak zdrobienie imienia Franciszek (Franio),Dubravka - Dobrawa (Dąbrówka),... itp.
-poszukać polskich odpowiedników imion o słowiańskim, bałkańskim brzmieniu
np.: Srećko - Szczęsny lub łacińska wersja Felix (pl Feliks)
Lovro - Wawrzyniec lub Laurenty
http://www.imehrvatsko.net - polecam, fajna stronka (prócz znaczenia imienia jest i frekwencja, miejsca, gdzie imię pojawia się najczęściej i lata szczytowej jego popularności).
Pozdrawiam