Grzegorz Ćwik napisał(a):1. Jak zachowują się na drogach sami Chorwaci
Często jak wariaci. Jak wiedzą że nie ma policji to szaleją. wielbiają jeździć na zająca, czasem masz wrażenie że dotykają ci zderzaka, w górach mają wiele wiary i często wyprzedzają nie widząc drogi. Jeżdzą agresywnie
Grzegorz Ćwik napisał(a):2. Co powiecie o POLICJI chorwackiej
Ja mam dobre wspomnienia - raz mnie shaltowali 81/60 ale skończyło się na pouczeniu. Szczerze mowiąc radary które mają to straszny złom i nie ma zatrzaskiwania wyników więc wierzy się im na słowo.
Grzegorz Ćwik napisał(a):3. Ograniczenia na drogach- wymagane prędkości
80 w terenie zabudowanym 50 autostrady 130
Pasy obowiązkowoa, swiatła drogowe obowiązkowo, 0 alkoholu we krwi bo stracisz prawo jazy i 500kun mandatu. Kamizelki obowiązkowo jak wychodzisz na drogę. 2 trójkaty, choć podobno dotyczy to jadących z przyczepami. Pojedyncza ciągła linia to jak u nas podwójna. Zwracaj uwagę jak parkujesz bo cię odholuja i zapłacisz ponad 300kun. ciągła linia na poboczu tez obowiązuje
Grzegorz Ćwik napisał(a):4. Czy na autostradzie do Splitu łapie policja, czy są KAMERY i czy ktoś miał z tego powodu jakieś nieprzyjemności?
podobno są nieoznakowane patrole, spotykane także na jardance
Grzegorz Ćwik napisał(a):5. Co wiadomo odnośnie mandatów, czy ktoś to już zaliczył?
Są bardzo wysokie. Za przekroczenie prędkości o 20 możesz zapłacić 300kun, za więcej 500. jak spowodujesz wypadek to 500minimum. Jak sa ranni lub zabici od razu idziesz pod sąd.
Grzegorz Ćwik napisał(a):6. Czy policja liczy na łapówki, jeśli tak to jakie sa to sumy?
Ja się nie spotkałem ale w odludnych miejscach podobno już się nauczyli że Polacy płacą bez kwitka. Jak nie masz kasy zabieraja dowód rejestracyjny i wskazują gdzie jest bankomat lub kantor
Grzegorz Ćwik napisał(a):7. Za co policja nie lubi Polaków? (jeśli nie lubi?), a może lubi?
Lubi , nie lubi zalezy od egzemplaża. Ja nie mogę narzekać, ogólnie ich polcja mi się podoba. Nie warto łamać przepisów, trzeba jechac wolno i ostrożnie
Grzegorz Ćwik napisał(a):8. Sugestje odnosnie samej Jadranki?
Najważniejsze przykazanie na jardance i wszystkich drogach od morza - jak zaczyna padać zwolnić do 40km/h i szukać parkingu. Poczekać kwadrans żeby deszcz zmył tłusty kurz bo inaczej samochód jeździ lepiej niż po lodzie i ABS nie wystarczy żeby nad nim panować. Te samochody które czasem widac w przepaściach to głównie na tym wyleciały z trasy