Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie drogi- na co trzeba zwrócić uwagę?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 09.08.2006 13:17

A na marginesie, mandat za parkowanie w Dubrovniku bez opłaty wynosi 100 kun. Nawet się bardziej opłaca niż parking za 30 kun/godzinę :wink:
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 09.08.2006 14:19

piotrus napisał(a):Jak nie umiesz jeżdzić/ruszać pod górę z użyciem ręcznego hamulaca to raczej nie jedź do Dubrovnika. To miasto dla dobrych kierowców. A korki na drodze pod górkę o nachleniu 15% to nie rzadkość.

Ja mam zawsze wrażenie że te procenty nachylenia na znakach (nie tylko w Dubrowniku) są trochę naciągnięte. Po ulicach Dubrownika da się jeździć bez większego problemu, na upartego nawet bez ręcznego (gdyby ktoś miał kaprys coś udowodnić i zarzynać sprzęgło kosztem ręcznego).
Jak dla mnie hiperkoszmarem było parkowanie, i podobnie jak ktoś w jednym z postów powyżej znalazłem miejsce 20 minut pieszo od starówki, ale to było jeszcze w 2 strefie parkowania, tanio, ale nie bezpłatnie!
Inna rzecz że parkowałem w Dubrowniku w szczycie sezonu koło 12-13 godziny, czyli w najgorszym możliwym czasie.
emkop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 09.08.2006 17:21

Z racji mego zawodu mała rada dla jeżdżących tunelami aby nie trzymali się nieco dalej od poprzedającego pojazdu gdyż wzrok bardzo szybko się męczy i zaczyna wszystko dookoła wirować; proponuję zdecydowanie patrzyć w dal nie tylko to co dzieje się przed nami; to samo tyczy się przebudów dróg, które towarzyszą nam po drodze na wąskich pasach ruchu; pzdr
emkop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 09.08.2006 17:27

małe sprostowanie: nie trzymać się kurczowo....
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 10.08.2006 08:02

Puszcza41 napisał(a):A na marginesie, mandat za parkowanie w Dubrovniku bez opłaty wynosi 100 kun. Nawet się bardziej opłaca niż parking za 30 kun/godzinę :wink:

Dostałem taki w Omisiu, kurde szkoda mi było 6 Kn, więc wjechałem w jakąś mocno boczną uliczke, na jakiś plac między budynkami mieszkalnymi. Tam mnie nie znajdą pomyślałem. Po niecałeych 30 minutach wróciliśmy i za wycierzaczką miałem gustowną kopertę w folii, tam paragon jak z naszych kas fiskalnych z numerem auta, kwotą manadatu, wypełnionym dowodem wpłaty... tylko iśc i zapłacić.

No ale jakoś zapomniałem zapłacić przed wyjazdem, a gospodarze, którym to okazałem tylko się uśmiali i powiedzieli nie płacić. Po roku sie ma przedawnić.

W każdym razie w tym roku będę płacił sumiennie opłaty parkingowe.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.08.2006 08:27

W Chorwacji należy zwracać uwagę na znaki ograniczające prędkość przede wszystkim przed zakrętami i się do nich stosować. Jak pojedziemy szybciej przed i na zakręcie to można znaleźć się na przeciwnym pasie lub wyrzuci nas z drogi , a tam często czeka na nas przepaść . W Polsce bywa, że jak jest znak np. 30km/h to i 60-tką się przejedzie a tam odradzam. :) :!:
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 10.08.2006 22:27

krakuscity napisał(a):W Chorwacji należy zwracać uwagę na znaki ograniczające prędkość przede wszystkim przed zakrętami i się do nich stosować. Jak pojedziemy szybciej przed i na zakręcie to można znaleźć się na przeciwnym pasie lub wyrzuci nas z drogi , a tam często czeka na nas przepaść . W Polsce bywa, że jak jest znak np. 30km/h to i 60-tką się przejedzie a tam odradzam. :) :!:

Trochę przesadzasz. Generalnie trzeba mocno uważać tam gdzie postawili 40 i mniej bo wtedy można rzeczywiście mocno się zdziwić. Na pozostałych jeździłem szybciej niż podawali i nie miałem większych przygód. Tak naprawdę to kwestia przyzwyczajenia do zakrętów i dobrego opanowania samochodu. Miejscowi jakoś jeździli jeszcze szybciej niż ja i nic złego z tego nie wynikało. Raz w nocy wracałem z wycieczki i usiadłem dwóm takim na ogonie. Po paru kilometrach odpuściłem bo stwierdziłem że jednak trochę przesadzają (sam bynajmniej wolno nie jeżdżę). :twisted: :D

Pozdr
MarkS
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 11.08.2006 22:09

Uwaga na boczne drogi podmiejskie. Byłem na przedmieściach Pagu. Dzielnica Sw Maryja, droga dojazdowa niewiele szersza niż trasa dla rowerów. Ciężko się minąć w niektórych miejscach dokładając euch rowerów i pieszych to masakra. Uwaga na boczne lusterka, można stracić na takiej drodze. Chorwaci bardzo różnie, można trafić na rajdowca, wariata, ale i na flegmatyka co jedzie 20 km na godzinę. Miałem takie i takie sytuacje. Z parkowaniem też trudno, na Włochów nie trafiłem dobrze wiedzieć, że trzeba uważać.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwackie drogi- na co trzeba zwrócić uwagę? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone