Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie cmentarze

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 02.11.2008 16:52

Primosten

Obrazek

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.11.2008 16:57

Obrazek
Okolice Mostaru

Obrazek
Obrazek
Pokazywany już w górach nad Orebiciem
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2008 18:28

Cmentarze, na które trafiłam w czasie tegorocznej chorwackiej wyprawy

- na wyspie Molat w osadzie o tej samej nazwie

Obrazek

- w Sali na wyspie Dugi Otok

Obrazek
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 02.11.2008 18:31

jac61b napisał(a):cmentarz w górach nad Orebicem

Obrazek

Cmentarze są cząstką historii miejsca i ludzi tam zamieszkujących.
Zawsze ,gdziekolwiek jestem je odwiedzam, i nie widzę powodu aby nie uwiecznić ich na fotce.

... ten widziałam dziś w "Światowcu".
I jeszcze jeden : nekropolię Mirogoj ("Groblje Mirogoj") w Zagrzebiu.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 02.11.2008 20:28

czesc
Rysio zaciekawič mnie ten grob na Peljesacu na Loviscie.
Dlatego ze nie jest na cmentarzu i napis z 1918 roku gdzie jest napisane w wolnim tumaczeniu:ze tam lezy jeko zoto ktore poleglo chorobie "kuznej" czyli mocno zarazliwa-bioran pod uwage fakt ze to bil rok 1918 mozliwe zo bila to gripa hispanska. Jezeli ofiara bila jedna z pierwszch moze postanowione ofiare pochowac w "izolacji"

Co do tematu to musze powiedziec ze cementarzy w Dalmacji sa w pewnim stopniu wystawi sztuki lokalnich rzezbiarzy i kamieniarzy. Na Splitskim cmentarzu Lovrinac jest sporo pomnikow znanego rzezbiarza Ivana Meštrović. Na grobovcu mojego strija jest jego posang ktori z brandzu wylal tez znany rzezbiarz uczen Meštrovića. Inne cmentarze sa ciekawe parki dendrologiczne (jak ten w Szczecinie)
W Dalmacji tez jest wiencej wybudowanich grobowcow (z polkamy) niz grobow w ziemy (ktorej brak). W Dalmacji wsrod katolikow kremacija nie jest popularna.
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 02.11.2008 21:38

AndrzejJ. napisał(a):Nekromania? Groby nie mają dusz.Chorwaci płacą wielkie pieniądze by mieć groby z widokiem na morze.Ale tutaj sens jest inny niż to co piszesz.
Dlatego skierowałem temat na niebo. :D

Andrzej ma rację.
Tam nie ma dusz, bo są w niebie albo w piekle albo w czyśccu to rzecz jasna i normalna.

Ale wątek mi się podoba.
Sam w Marusici umyślnie udałem sie na cmentarz i oglądałem specjalnie ale niestety nie mam zdjęć.
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 02.11.2008 22:25

madzia1981 napisał(a):Primosten

Obrazek

potwierdzam cmentarzyk w Primosten i widok na morze przepiękny jak napisałem chciałoby się tam leżeć
Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.11.2008 22:31

chciałoby się tam leżeć

Ja się chętnie jeszcze wstrzymam...
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 02.11.2008 22:57

Rzeczywiście w Primosten chciało by się leżeć... no może nie już ale kiedyś...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 02.11.2008 23:09

I jeszcze cmentarz w miejscowości Bast. Też pięknie położony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 03.11.2008 00:21

donia2 napisał(a): Sam w Marusici umyślnie udałem sie na cmentarz i oglądałem specjalnie ale niestety nie mam zdjęć.

No ja tylko kościółek obfociłem. Zbyt fajny humor miałem by tam zaglądać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.11.2008 13:09

Czasem chcąc nie chcąc chodzimy po cmentarzach-i to dosłownie-mam na myśli groby w świątyniach, które zwiedzamy. Nigdy nie obieram za cel zwiedzania tylko cmentarza ale jak "wejdzie" mi w drogę to też pooglądam z ciekawością. To jak postępujemy (jako ludzie, naród) z umarłymi świadczy o nas samych, o ludności i historii danego terenu. Raczej nie robię fotek ale są wyjątki (Chopin, Słowacki, Morisson, zdarzyło się, coś co jest w moich oczach ponad przeciętne). Nie widzę w tym nic złego (nie czuje się jak hiena). Oczywiście trzeba pamiętać gdzie się jest i stosownie zachowywać. To też dobre miejsce na zadumę i może być kształcące dla naszych pociech.
Zdjęć nie wstawiam bo mam podobne jak wyżej zamieszczone.

Pozdrawiam
Jacek
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.11.2008 21:03

mirasio napisał(a):Znam ten cmentarz w Primostenie na szczycie wgórza wokół kościoła rozłożony,piękny i jak tam cichutko.Nawet mam gdzieś zdjęcia.

Primosten - Kaźmisz Pawlak powiedziałby "tam to się wypoczywa, nie to co tutaj"

Obrazek
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 04.11.2008 23:47

el_guapo napisał(a):
mirasio napisał(a):Znam ten cmentarz w Primostenie na szczycie wgórza wokół kościoła rozłożony,piękny i jak tam cichutko.Nawet mam gdzieś zdjęcia.

Primosten - Kaźmisz Pawlak powiedziałby "tam to się wypoczywa, nie to co tutaj"

Obrazek

O ile pamiętam, to Pawlak rzucił do Władka Kargula coś w stylu:

- Ot miejsce dla naszego Jaśka sposobne!

Mówił też:

- Co by się nasze kości po świecie nie tułały...

No i klasyka gatunku:

- Nadejszła wiekopomna chwila.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.10.2011 11:20

Primosten
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Chorwackie cmentarze - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies