Witam
Mam na imię Celina, jestem z Gdańska.
Najprawdopodobniej jutro jedziemy do Chorwacji i w związku z tym mam kilka ( no może trochę więcej) pytań. Miałam chwilkę czasu, żeby przejrzeć to forum jednak z powodu natłoku pracy przed wyjazdem nie mam aż tak wiele czasu żeby poszukać wszystkich odpowiedzi na moje pytania. Będę bardzo wdzięczna jeśli udzielicie mi odpowiedzi w tym wątku. No to nie owijajmy więcej i przejdźmy do meritum:
1. Czy w Czechach, Austrii i innych po drodze ( jedziemy autem) trzeba wykupywać winiety jeśli nie jedzie się po autostradach? Jak to wygląda z drogami ekspresowymi?
2. Kolor butli gazowej - niebieski?
3. Wyczytałam, że można płacić euro za 'grubsze' sprawy a za mniejsze kunami. Jak wygląda sprawa wymiany waluty np ze złotówek? Można płacić kartą kredytową?
4. Jakie jest obowiązkowe wyposażenie samochodowe. Już pomińmy to co u nas jest wymagane...może jakieś dodatkowe rzeczy?
5. Czy do Chorwacji i Czarnogóry potrzebna jest zielona karta?
6.Jak to jest z temperaturą w nocy? Wystarczy sam koc do spania czy lepiej zabrać śpiwory? ( nocleg pod namiotem)
7. Standardowy problem - przewóz alko, fajek i jedzenia ( tu wyczytałam, że można) jednak jak z alko i fajkami? Sprawdzają?
8. Co szczególnie polecacie do zwiedzenia licząc od północy Chorwacji ( nie licząc kościołów i katedr)...bardziej chodzi mi o piękno natury
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Celina i Tomek
Aha jeszcze dodam tylko tam w ramach wytłumaczenia się, bo wiem, że zadałam pytania, które nie raz pojawiły się na forum jednak przez ostatni tydzień siedziałam u rodziców na wiosce, gdzie internet był za słaby, żeby wejść na tę stronę ( wiecie ile ludzi tu przesiaduje) a na prawdę chciałam sama poszukać odpowiedzi a teraz już po prostu nie mam czasu