Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka przygoda po raz pierwszy...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 19.09.2007 08:46

Witki też czekam niecierpliwie na ciąg dalszy

:papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.09.2007 20:40

10.10.2006
Znów ja wcześniej wstałam, spacer z psem jak co rano i poranny papierosek na schodach. Potem znów zobaczyłam wynurzającego się z pokoju Plumka razem z kotem. Medo przywitał się z Fidżi noskiem i zaplątał się o pachołek. Ot poranne czynności.....
Ponieważ skończył nam się chleb i mleko do kawy, to na dziś zaplanowaliśmy podjechać do Makarskiej na zakupy i na krótkie zwiedzanie. Tak więc po śniadanku i małym odpoczynku wsiedlismy do auta i w drogę. Dziś samochód śmigał po jadrance tak lekko i zwinnie w porównaniu do jazdy z zapakowanym bagaznikiem ostatnio, że droga szybko nam zleciała. Ania powiedziała nam jak i gdzie jechać, gdzie skręcić, gdzie sklep i tak też oto znaleźliśmy się na parkingu zaraz prawie obok małego supermarketu. Ale doszliśmy do wniosku, że najpierw połazimy sobie po mieście a na koniec zrobimy zakupy.

Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwszą rzeczą jaką zrobiliśmy to wymiana waluty i znalezienie poczty. Obiecaliśmy tylu osobom kartki z Chorwacji, że trzeba było dotrzymac danego słowa. W sumie to ich było chyba z 12. Udało nam sie zakupić pocztówki i znaczki i na ławce usiedliśmy sobie, aby spokojnie je napisać i wysłać jeszcze dziś. Może dojdą zanim my wrócimy, hahahaha :lol:
Następnie udalismy sie uliczkami w stronę kościoła zachwycając się widokami po drodze. Może nie każdemu Makarska sie podoba, bo zgiełk, duzo ludzi, ale uwierzcie mi - w październiku jest dosyć mało turystów i to miasto ma swój urok. Nawet nie bałam się postawić statywiku na chodniku, murkach czy schodach, bo by mi nikt go nie potrącił, nie zdeptał i nie zabrał bo nikogo nie było!!! No a statyw oczywiście się przydał - znów jesteśmy we dwoje na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek

Gdy zeszlismy już na główną promenadę to poszliśmy w stronę fontanny wyskakującej z wody. Oczywiście nie omieszkalismy robić sobie zdjęć po drodze.... i zachwycać się cudowną pogodą!!!! Ach tego nam brakowało. I pomysleć, że teraz wszyscy w pracy a my sobie spacerujemy promenadą, słoneczko grzeje ze wszystkich stron, niegdzie się nie spieszymy, totalny luzik..... :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek

Na zdjęciach chyba widać, że tłumów nie ma....

Obrazek Obrazek Obrazek

Doszlismy spokojnie do fontanny i chcielismy sobie ze ślubnym zrobić zdjęcie z fontanną z widokiem na Makarską, w końcu mamy statyw. Pies był zmeczony, więc połozył sie pod ławka i lezał. No to ja "cyk" nastawiłam samowyzwalacz i lece do męża, licze sobie po drodze czas, a tu niespodzianka... Pies sie obudził i co??? Wlazł nam w kadr w momencie jak aparat robił zdjęcie, ale się uśmialiśmy!!! I nie tylko my, bo akurat jacyś państwo szli i też się chichotali z wybryków naszego psa. Zdjęcie zamieszczam poniżej. Potem już ją na smycz przywiązaliśmy, żeby kolejne zdjęcie wyszło.... Ot uroki zwiedzania z psem - nigdy nie wiesz co wykombinuje... :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek

Ale w końcu udało nam się zrobić ładną wspólną fotkę i poszliśmy kawałek dalej. Jednak słonko tak przygrzewało, że ustalilismy nowy plan gry - powoli wracamy, jeszcze zakupy, w domku szybki obiadek i jeszcze popływamy sobie. I tak oto powoli wrócilismy na promenadę, poszliśmy na zakupy (piwo i prosek już obowiązkowo) i wróciliśmy do Zivogosce.

Obrazek Obrazek Obrazek

Zjedliśmy obiadek i jakimś dziwnym trafem zachciało nam się spać - czyżby zaczał działać na nas klimat i pora na sjestę???? Oczywiście! Tak więc położyliśmy się na chwilkę.... Ja standardowo wstałam dość szybko, bo szkoda czasu na leżenie. Wyszłam sobie z Fidżi na plażę, a Michał nadal spał. Na plazy po jakimś czasie pojawiły się Zuza i Ania i razem zagrałyśmy w Scrable, łapiąc przy tym ostatnie promyki słońca w dniu dzisiejszym. Gdy już słońce zaczęło zachodzić przeniosłyśmy sie do baru i tam już w ruch poszły karty. Potem dołączył do nas Michał, zrobiłam dla nas wszystkich moją popisową sałatkę (produkty były zabrane z kraju cześciowo) i zajadając się ogladalismy polski serial "M jak...", a potem dalej karty, piwko, itp. Nie siedzielismy długo w barze, bo jutro jedziemy do Dubrovnika, co prawda nie z samego rana, tylko w południe, ale jednak.... No to do jutra dziewczynki, laku noč!
Ostatnio edytowano 19.09.2007 23:02 przez witki, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.09.2007 22:50

He,he -scrable i karty,karty i scrable - skąd ja to znam... :D :D :papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.09.2007 23:01

wojan napisał(a):He,he -scrable i karty,karty i scrable - skąd ja to znam... :D :D :papa:

z autopsji????? :roll:
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 20.09.2007 17:27

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź i właśnie mimo tak szybko upływającego czasu, a ja muszę się jeszcze spakować przeczytałam "od dechy do dechy" Waszą relację, jest super.
Może nie dam rady przeczytać, a Wy a może raczej Ty napisać do końca przed moim wyjazdem, ale wrócę tu po przyjeździe i na pewno przeczytać z chęcią dalszy ciąg.
A może ja coś w końcu napiszę... :lol:
Pozdrawiam tych co teraz na Cro i tych co w pracy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2007 17:42

Witam Witki!
Czytając Waszą relację zastanawiamy się nad przesunięciem przyszłego wyjazdu do Chorwacji jeszcze o tydzień, może dwa w stronę jesieni. :)

Ja zamiast scrabble w tym roku męczyłem się wieczorami nad puzzlomatic typ "F" :) Polecam!

No i czekam na Dubrovnik w październiku... to już pięć lat od mojej ostatniej tam wizyty...
Pozdraviam!
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.09.2007 21:54

yvonn napisał(a):Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź i właśnie mimo tak szybko upływającego czasu, a ja muszę się jeszcze spakować przeczytałam "od dechy do dechy" Waszą relację, jest super.
Może nie dam rady przeczytać, a Wy a może raczej Ty napisać do końca przed moim wyjazdem, ale wrócę tu po przyjeździe i na pewno przeczytać z chęcią dalszy ciąg.
A może ja coś w końcu napiszę... :lol:
Pozdrawiam tych co teraz na Cro i tych co w pracy.

A może jak wrócisz to i drugi wyjazd będzie opisany...
Wtedy to będziesz miała czytania a czytania!!! :roll:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 20.09.2007 21:56

Dziś nie dam rady opisac Dubrovnika, ale postaram sie to zrobić albo w piatek albo w sobotę w ciągu dnia. I na dodatek dodam jeszcze Sv. Jure.... :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2007 22:07

witki napisał(a):Dziś nie dam rady opisac Dubrovnika, ale postaram sie to zrobić albo w piatek albo w sobotę w ciągu dnia. I na dodatek dodam jeszcze Sv. Jure.... :lol:

Sv. Jure w pażdzierniku ...miodzio! :wink:
Tego jestem chyba teraz bardziej ciekaw...
Pozdraviam!
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 21.09.2007 09:55

Witki zadam głupie pytanie... :? kto to jest Plumka :?: Bo zdaje mi się, że wszyscy są w temacie, a ja niebardzo :oops: :oops: :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.09.2007 11:33

Marsylia zajrzyj tam ;) Mr Olimpia i spójrz pod Avatarek Plumka w miejscu "Skąd" ;) Prowadzi tam kawiarnię Mr. Olimpia

Pozdrav :papa:

P.S. A dokładniej TU spójrz ;)
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 21.09.2007 12:11

Leszek Skupin napisał(a):Marsylia zajrzyj tam ;) Mr Olimpia i spójrz pod Avatarek Plumka w miejscu "Skąd" ;) Prowadzi tam kawiarnię Mr. Olimpia

Pozdrav :papa:

P.S. A dokładniej TU spójrz ;)

dziekuję Leszku za wyjasnienia naszej kolezance...
ja tylko dodam, że Plumek to...hmmm
Plumek to Ania, Ania to Plumek, jest jeszcze z nią Zuza, a Zuza to Zuza...
Ot fajne dziewczyny mieszkające raz tu, raz tam....
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 21.09.2007 12:17

Dzięki wam dobrzy ludzie :lol: teraz to mam jasnośc w temacie 8)
Przyznam się, że chciałam zadać kolejne pytanie - bo nie dawało mi spokoju, że jest Plumek Ania i Zuza, no i się pogubiłam :oops: , ale teraz, to ja już wszystko wiem :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 21.09.2007 12:23

no to dobrze, że się wszystko wyjasniło... :lol:
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 21.09.2007 12:46

Leszek Skupin napisał(a): Prowadzi tam kawiarnię Mr. Olimpia

I nie tylko :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona