Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka policja.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndyB
Odkrywca
Chorwacka policja.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 16.09.2007 13:55

Przygoda z chorwackimi policjantami. W czasie zwiedzania Mimic i okolic wzdłuż Jadranskiej drogi zrobiłem zdjęcie stojącego radiowozu i dwóch panów robiących zdjęcia wyjezdżającym zza łuku i tunelu samochodom. W czasie drogi powrotnej zostałem poproszony o dokumenty(nie miałem) i oddanie aparatu. Na stanowcze "nie dam ci aparatu" już łagodniej policjant "poprosił" - delete photo :D Niestety chyba pozostałości wojenne wciąż są obecne w mentalności policji.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.09.2007 18:55

Tylko nie w tym dziale.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.09.2007 19:09

Zapodaj fotki, a nie tam o wojnie będziesz dywagował :D
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 16.09.2007 19:39

@Haweł - dział ok :) To porada różna. Rada -nie fotografować chorwackiej drogówki 8)
@gospodarz - fotki brak, musiałem ją "delete" :)
A trochę innych fotek z Chorwacji umieściłem w swoim temacie - Spanie w Austrii w samochodzie i w "zdjęciach z wakacji" na górze strony.
Pozdrawiam.
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 20.09.2007 13:24

he, he ja mam fotki polcjantów, a tak w ogóle to zawsze należy poprosić o pozwolenie, cokolwiek by się fotografowało, nie? Nasi tez pewnie kazali by Ci sie wykasowac... wcale mnie to nie dziwi.
Obrazek
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 20.09.2007 17:50

kirke18 napisał(a):he, he ja mam fotki polcjantów, a tak w ogóle to zawsze należy poprosić o pozwolenie, cokolwiek by się fotografowało, nie? Nasi tez pewnie kazali by Ci sie wykasowac... wcale mnie to nie dziwi.
Obrazek

No ba masz racje zawsze lepiej wcześniej zapytać niż pózniej mieć z tego powodu kłopoty :D
des34
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) des34 » 21.09.2007 23:36

A moja "przygoda" z chorwackimi policjantami wyglądała tak:
jadę, sobie jadę i podziwiam wszystko/byłem pierwszy raz/, aż tu nagle stojący przy drodze policjant macha "lizakiem".Ja oczywiście 8O , wpierwszym momencie zbladłem :wink:
Kiedy odzyskałem już zimną krew :evil: ,stwirdziłem że nie włączyłem świateł :idea: :!: Właczyłem je błyskawicznie :roll: :!:
Kiedy zatrzymałem się :oops: p. policjant podszedł/ ja drżę :wink: /, i stwierdził zę światła należy mieć zapalone przez cały czas, a nie tylko wtedy kiedy widzi się policjanta :evil: :!: , i ... kazał jechać dalej :P
U nas pewnikiem też by tak było :D :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.09.2007 06:09

chorwacka policja....taka sama jak polska, tylko ma jedno "i" wiecej, bo po chorwacku- policija
moja taktika(jezeli zrobiłem bład)
-nie gadać duzo
-przyznać ze pan policijant ma racje
-powiedzieć ze tego nigdy juz nie zrobie
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 22.09.2007 09:39

mirko napisał(a):chorwacka policja....taka sama jak polska, tylko ma jedno "i" wiecej, bo po chorwacku- policija
-nie gadać duzo

....z polskimi policjantami należy postępować tak samo a gwarantuję, że narażenie się na przykre konsekwencje znacznie się zmniejszy. :lol: :wink:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.09.2007 10:00

...a nas niestety, w drodze powrotnej z Zivogosce Blato,
za "niemanie":-) świateł WIELKI PAN policjant ( duzy i tłusty ) skasował na 300 kn.
Nie było żadnych pertraktacji. żadnycych wyjasnień, albowiem PAN sobie nie życzył.
Agata_A
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agata_A » 22.09.2007 12:09

Chorwacka policja, nie mogłam się powstrzymać :)

Obrazek

Obrazek

Sorki za wielki rozmiar zdjęć ale nie wiem jak je zmniejszyć :( pozdrawiam
Szopisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szopisko » 22.09.2007 13:41

mirko napisał(a):chorwacka policja....taka sama jak polska, tylko ma jedno "i" wiecej, bo po chorwacku- policija
-nie gadać duzo

Można też ładnie poprosić - o tak:

Obrazek
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 22.09.2007 14:22

mirko napisał(a):-nie gadać duzo

I powyższe pozwoliło zamienić 500 Kun na 200 :) za przekroczenie prędkości na autostradzie :((((
Zajechali od tyłu i nakręcili :(
Żona patrzyła w mijane samochody ale kirowca był w cywilnych ciuchach :(
Drugie spotkanie z policja Chorwacka i uważam że są to wyrozumiali ludzie którzy tak jak i nasi policjanci maja większe potrzeby niż pozwalaja oficjalne zarobki :):):)
kniesp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kniesp » 22.09.2007 19:08

Zdarzenie:
Jadąc na plażę wokół Ciovo zatrzymuje na Policja.
My orientujemy się, że nie mamy zapiętych pasów, więc robimy to wszyscy błyskawicznie.
Policjant podchodzi i mało się ze smiechu nie przewraca.
Macha rekę żeby jechać dalej.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne