Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CHORWACKA POLICJA-----> niesmak pozostal

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chruścik
Podróżnik
CHORWACKA POLICJA-----> niesmak pozostal

Nieprzeczytany postnapisał(a) chruścik » 28.07.2006 22:31

witam, wlasnie wrocilem z Tucepi i Pagu:) i od razu opisze wam jaki niemily incydent mnie spotkal....
jechalismy sobie do Dubrownika i blisko granicy bosniackiej,w tych "polach ryzowych" zatrzymala mnie policja!
pan policjant poprosil od razu o paszport,o nic wiecej, bo po co prawo jazdy, i poprosil o 300kun! wyrok brzmial-------> brak lewego swiatla, co rownalo sie BRAK OBOWIAZKOWO WLACZONYCH SWIATEL!! zadne tlumaczenia na temat iz przeciez mam wlaczone i ze nie chodze dookola samochodu zanim rusze i nie rozgladam sie czy czase stop a moze kierunkowskaz mam spalony! ZERO rozmowy! dla niewtajemniczonych 300kun= prawie50Euro za nic, bo przeciez wiedzialem ze w chorwacji jezdzi sie na swiatlach i mialem je wlaczone! nie pytal sie o dodatkowy komplet zarowek, nic, od razu wypisal!!!

wiec uwazajcie na policje, w tym roku chowaja sie w swoich bialych radiowozach niczym polscy policjanci
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 28.07.2006 22:45

No to miałem troszkę szczęścia. Nie wiedziałem że w Chorwacji jeździ się na swiatłach. Co prawda często jeżdżę z włączonymi światłami ale ... pewnie i jeździłem bez. A policja była na drodze i to nie raz.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.07.2006 00:12

iii szczegulnie lubio zaczimac polakow bo polaci sie lubia targovac ..i daja lewe kasa na kawe itp... Po co zaczimac Niemca i Austrijaka ktory nigdy nic nie daja na lewo. Polaci ich nauczili na picnic.
Pozdarwiam Leon
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 29.07.2006 01:34

No w końcu od tego i są, przy takim nawale turystów na drogi, z których duża część jeździ jak wariaci (sami Chorwaci też często za nic mają pewne ograniczenia i nakazy)chyba szkoda marnować czas na dywagacje z każdym zatrzymanym...jedyna rada, pilnować się.

Usput...pozdrav dečkima iz prometne u Dubrovniku:)
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 29.07.2006 06:56

Jak zwykle zaczynacie pouczac. Przecież pisze że miał właczone światła tylko spaloną żarówkę. W Polsce skończyło by się pouczeniem i koniecznością wymiany przy policjancie. Jak dla mnie ewidentna złośliwość i czychanie na kasę, choć nie lewą bo mandat był wypisany. Ale złośliwi policjanci zdarzają się na całym świecie. To nie zmienia obrazu, jak dla mnie, chorwackiej policji jako w miarę obiektywnej i nie czepiającej się byle czego.
chruścik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chruścik » 29.07.2006 08:01

TaTa w tym roku tez sie pozmienialo duzooo,jak sobie przypomne jak w tamtym roku w nocy jechalem 120km/h wylotowka ze splitu w strone trogiru i mnie zlapal,a jak zobaczyl ze nie chorwat to machnal reka bym jechal, to w tym roku cos im sie pozmianialo! pod makarska widzialem poscig na jadranskiej magistrali, lapali od tak belgow jadacych na swiatlach, przepisowo.... nie wiem co tam sie stalo

nie wiem czy to dobry pomysl ale napisze maial z ta cala sytuacja do ambasady Hrvatskiej, nie chodzi o pieniadze,o sam fakt, mam na tymmandacie wszystkie dane policjanta, moje dane, no i ten numer wykroczenia ktore niby popelnilem
mp_dux
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mp_dux » 29.07.2006 08:37

Dajcie spokój.Pewnie żona go zostawiła i odeszła do kolegi(może Polaka)Policjant wyrażnie miał zły dzień.Ja tez nie wiedziałem że w Cro jeżdzi sie na światłach.A przjechałem ją wzdłuż i wszerz.(w zdłuż trudniejsze troche)Nie czepiajmy sie wszystkiego.Swają droga to ciekawe czy jak byś jechał na motorze i byś się nie zatrzymał to czy by cie zatrzelił.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 29.07.2006 10:06

A może to był przebieraniec?
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 29.07.2006 10:34

W niedzielę rano 23.07 jechałem z Medugorje(kolejka na granicy na 1,5h!!!)wszyscy bosniacy jechali do Cro sie kąpać!!!Swoją drogą do głowy by mi nie przyszło,że tak długo się naczekam w niedzielę na granicy do Cro.
Wjechałem do Metković i p.policjant mnie zatrzymał za brak świateł.Tłumaczyłem mu,że stałem w korku 2h i miałem wyłaczone światła a potem jak wjechałem wreszcie do Cro to zapomniałem.Facet miał dobry humor i mnie puscił;-)Bądzcie dobrej mysli i usmiechajcie sie ;-)))
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 29.07.2006 11:51

Witam.
W sprawie jazdy na światłach i spalonej żarówki jest jeszcze kwestia techniczna wymiany żarówki w nowych modelach samochodów.
Tak to konstruktorzy wymyślili, że bez serwisu żarówki sam nie wymienisz.
Trzeba wykręcać cały klosz bo miejca na włożenie ręki nie ma. Co wtedy ?
Może policjanci to zrobią ?
Pozdrawiam : Marian
sunshine
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sunshine » 29.07.2006 12:18

:)
Ostatnio edytowano 21.07.2012 13:46 przez sunshine, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 12:31

Witam.
W sprawie jazdy na światłach i spalonej żarówki jest jeszcze kwestia techniczna wymiany żarówki w nowych modelach samochodów.
Tak to konstruktorzy wymyślili, że bez serwisu żarówki sam nie wymienisz.
Trzeba wykręcać cały klosz bo miejca na włożenie ręki nie ma. Co wtedy ?
Może policjanci to zrobią ?

dokładnie mam podobny dylemat. W instrukcji auta mam jak byk wpisane z :!: że żarówki wymieniać bezwzględnie w serwisie a jest tak z prozaicznego powodu - do wymiany żarówki należy bezwzględnie wymontować reflektor który po ponownym zamontowaniu trzeba ustawić .... techem (komputerem serwisowym).
Chyba że policjant stwierdzi że mam to zrobić sam - nie ma problemu ponieważ wiedzę wystarczającą do wymiany żarówki mam tylko nie wiem co powiedzą kierowcy jadący z przeciwka jeśli ksenon będzie im po oczętach świecił :?
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 29.07.2006 16:10

tylko patrzec jak beda szubrawcy montowac czujniki do skladu powietrza w oponach powodujace unieruchomienie pojazdu w przypadku nadymania kola gdzie indziej niz w autoryzowanym serwisie :D :D :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 16:36

Sławciu - to nie tak do końca - z tego co wiem to Ty też przy aucie sam sobie świetnie dajesz radę :wink: ja pojęcie też mam o ogólnopojętej mechanice, jednak czy niesprawny reflektor w ciągu dnia jest takim zagrożeniem żeby się w trasie zatrzymywać łapy ciaprać itd. Jakby nie można było do domu, lub kwatery dojechać w tajkiej sytuacji i usterkę usunąć. Przecież reflektor nawet ten z ksenona ma możliwość ręcznej regulacji ale jest przynajmniej potrzebny kawałek równego i jakaś ściana no i najlepiej jakby ciemno było - a na drodze :?: wymienić oki można a potem po oczach innym świecić :?: :evil:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 29.07.2006 16:58

chodzilo mi o celowe komplikowanie budowy pojazdow, napychanie komputrami (bardziej lub mniej potrzebnymi) i stosowanie tzw elementow bezpobslugowych w celu nieustannego drenowania kieszeni wlasciciela pojazdu ktory coraz mniej moze sam zrobic przy aucie, a ceny serwisu i czesci zamiennych (najczesciej podlej jakosci) coraz wyzsze
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi