Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka PALMA

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
infantasy
Odkrywca
Chorwacka PALMA

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 23.01.2012 19:56

Z przykrością zauważam, że ceny za apartamenty w relacji 2011-2012 wzrosły nieproporcjonalnie do oferowanych usług. W niektórych (podejrzewam, ze w około 80%) lokalizacji nie zmieniło się nic na lepsze a ceny wzrosły od 10 do 20 Euro za apartament. W skali 10 dni pobytowych to 200E w wersji max (tak wzrosły ceny w "mojej" miejscówce, na marginesie, żaden tam cud luksusowy) 200E przy obecnym kursie to 900 PLN podwyżki! Ludzie czy mi się wydaje czy im odwala prawdziwa Palma.
Przeglądam oferty na ten rok i coraz tęskniej spoglądam na wschód Europy. Za 10 dni w Chorwacji w "jako takich" warunkach muszę wydać na rodzinę około 6 tys. Tymczasem na Ukrainie, Rumunii i Bułgarii za takie pieniądze człowiek mieszka w nieporównywalnych luksusach i przywozi resztę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2012 20:34

infantasy napisał(a):Z przykrością zauważam, że ceny za apartamenty w relacji 2011-2012 wzrosły nieproporcjonalnie do oferowanych usług.

o so chozi? jakie usługi masz w apartamentach?

infantasy napisał(a):W niektórych (podejrzewam, ze w około 80%) lokalizacji nie zmieniło się nic na lepsze a ceny wzrosły od 10 do 20 Euro za apartament.

Znaczy oczekiwałeś, że się apartamenty bliżej morza przysunął czy gospodarze dostawią nowe kanapy ze skóry?

infantasy napisał(a):W skali 10 dni pobytowych to 200E w wersji max (tak wzrosły ceny w "mojej" miejscówce, na marginesie, żaden tam cud luksusowy) 200E przy obecnym kursie to 900 PLN podwyżki! Ludzie czy mi się wydaje czy im odwala prawdziwa Palma.

Wynajmij tańszy apartament z mniejszą ilością luksusów i dalej od morza, chyba, że Twój pobyt w Chorwacji polega na siedzeniu na tarasie i piciu piwa to wtedy mogło Ci podrożeć.

infantasy napisał(a):Przeglądam oferty na ten rok i coraz tęskniej spoglądam na wschód Europy. Za 10 dni w Chorwacji w "jako takich" warunkach muszę wydać na rodzinę około 6 tys. Tymczasem na Ukrainie, Rumunii i Bułgarii za takie pieniądze człowiek mieszka w nieporównywalnych luksusach i przywozi resztę.

No tak na Białorusi będziesz miał jeszcze taniej za 10 euro będą Cię w lektyce nosić, a za 20E zostaniesz prawą ręką Łukaszenki. :D
infantasy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) infantasy » 23.01.2012 20:41

Hahaha zabolało co ? Fakt jest faktem. Podnieśli ceny a oferta ta sama. Umiesz czytać ze zrozumieniem ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.01.2012 20:46

infantasy napisał(a):Hahaha zabolało co ? Fakt jest faktem. Podnieśli ceny a oferta ta sama. Umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Cóż, handel, to ciągłe szukanie jelenia ...

Było się targować ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2012 20:56

infantasy napisał(a):Hahaha zabolało co ? Fakt jest faktem. Podnieśli ceny a oferta ta sama. Umiesz czytać ze zrozumieniem ?

a co ma boleć ja mam od lat apartament w tej samej cenie to Tobie podnoszą ceny nie mi. Pozdrów Łukaszenkę od społeczności. :D :D :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 23.01.2012 20:57

I podpadł :evil: o Cro piszemy tylko dobrze :lol: A tak poważnie to koledze zapewne idzie o fakt podnoszenia cen bez podnoszenia jakości apartamentów co często jest prawdą.I tak np.w Grecji trudno spotkać ofertę bez klimy do tego w standarcie o klsę wyższym przy cenie niższej o 20procent(nie dotyczy sierpnia)Odwiedzam jeden i drugi kraj więc bazuję na własnych ustaleniach.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.01.2012 21:00

Eeee, nie przesadzajmy. Ok, tu i ówdzie ceny apartamentów poszły w górę, ale nie są to jakieś drastyczne podwyżki. Zawsze też pozostaje opcja zmiany miejsca stacjonowania, poszukania czegoś tańszego lub jak mówi weldon potargowania się.
Na całym świecie "życie" drożeje, Ci ludzie też chcą żyć. Rosną ceny paliw, prądu, gazu, wody to i ceny wynajmu rosną.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2012 21:03

pawelh napisał(a):I podpadł

Nie podpadł tylko napisał tak, że nie wiadomo o co chodzi i do czego ma zastrzeżenia i co zdrożało oprócz apartamentów. Otóż apartamenty nie zdrożały, a przynajmniej nie wszystkie jak się poszuka to cześć z nich jest w tej samej cenie co rok temu. Są pewnie i te co zdrożały drastycznie (ale takie należy olać) i po sprawie.
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 23.01.2012 21:13

Podnoszą to fakt. Dla jednego dużo dla drugiego mało.
Ale Oni też chcą żyć. Roboty poza turystyką jak na lekarstwo. Życie drogie no i co chwila podnoszone podatki ( w takiej czy innej formie). Oni z tego co im zapłacimy w sezonie muszą przeżyć cały rok.
A tak na marginesie, to ciekawe, o ile przez ostatnie kilka lat zdrożały kwatery nad Bałtykiem?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 23.01.2012 21:47

Wzrost cen to pochodna inflacji więc nic nie tanieje w tym noclegi.Nad naszym morzem zawsze było drogo a choćby i było gratisowo ta ja mu dałem czerwoną kartkę po czwarty z kolei nie trafionym pogodowo urlopie.Do tego czas dojazdu mam porównywalny z tym do Cro więc od kilku lat południe to kierunek wakacyjny :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.01.2012 22:26

zebik napisał(a):
pawelh napisał(a):I podpadł

Nie podpadł tylko napisał tak, że nie wiadomo o co chodzi i

Po tytule tematu myślałem, że chodzi o palmy w Chorwacji

Obrazek
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.01.2012 22:48

Prawda jest ze ceny rosna. Prawda jest tez taka za wlasciciele apartamentow w wiekszosci przipadkow te chaty zbudowali za kredyty. Przecierz ci ludzie nie mialy kase z Marsu, lub od Mikolaja. Odsetki szaleja, zapowiada sie podwiszka ceny prandu od 18%, nowi rzand podwiszil Wat z 22 na 25 %. Niby minister turistyki obiecuje ze bendzie mniejszi w turistice :roll:
I w takej situacji niestety niektorzi robia to co jest najlatwiej (niekonieczniej najrozsadniej) - podnosza ceny. Ja bym natomiast w moich apartamentach opuscil cene za 15 % jak bym wiedzial ze bende mial turistow w czerwcu i we wrzesniu. I to jest problem moich rodakow, namiast podwiszac cene to trzeba przeduzac sezon na przinajmniej 120 dni, a nie prubowac sie dorobic w 60 dni. Jednak to nie jest problem z ktorim morze sie uporac jednostka ale cale spoleczenstwo, lub przinajmniej ministerstwo. Jak to jest mozliwe ze sama Praga (nie ta warszawska) ma wiencej turistow przez rok niz Dalmacja. Bo miszla i pracuja. Moze sie cos zmieni na lepsze, jednak dopuki jest popit, cena w podazi rosnie. Pozdrawiam Leon
Co do palm, niektorim naprawde odbija w gastronomi naprziklad.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.01.2012 23:08

Jeżeli na chwilę obecną w niektórych miejscach większość apartamentów jest sprzedanych to czemu nie podnosić cen?
Podnosić standard Chorwaci zaczną jak udział turystów spadnie, co się nie zanosi, lub opuszczać ceny. Zwykłe prawo podaży i popytu.
Zesrali się w gacie Ci co powtarzają w Polsce : dutki , dutki , dutki
Białka obsadzona a u nich cisza.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.01.2012 13:21

Torac napisał(a):
(...)Zesrali się w gacie Ci co powtarzają w Polsce : dutki , dutki , dutki
Białka obsadzona a u nich cisza.

:coool:
No i z tym się zgodzę w 103%!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 24.01.2012 13:59

Czyli zgodnie z tym co pisze Leon płacimy za apartamenty. plus odsetki od kredytów :lol: i to wyjaśnia dlaczego u jednego da się wynająć np za 50 a u drugiego taki sam obiekt kosztuje 80 euro :x
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne