Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka PALMA

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aleksandra6400
Croentuzjasta
ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 16.02.2012 10:09

Witam,
ile płaciliście za kunę w tamtym roku?
W kantorze w Katowicach można kupić za 0,63zł
Arek
Koneser
Re: ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 16.02.2012 10:29

aleksandra6400 napisał(a):Witam,
ile płaciliście za kunę w tamtym roku?
W kantorze w Katowicach można kupić za 0,63zł

Tylko po co kupować w kantorze ? W ubiegłym roku płacąc na miejscu kartą i wyciągając gotówkę ze ściany za kunę wychodziło 0,55 - 0,56 zł
aleksandra6400
Croentuzjasta
ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 16.02.2012 12:27

A jaka była opłata w banku-jak u nas to przeliczają?
Arek
Koneser
Re: ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 16.02.2012 12:44

aleksandra6400 napisał(a):A jaka była opłata w banku

Chodzi Ci o opłatę za wypłatę gotówki ?
Mam konto w Pekao S.A., a w ramach UnicreditGroup z Zagrebaćka Banka wybiera się cash bez opłaty

aleksandra6400 napisał(a):jak u nas to przeliczają?

W sumie to nie interesują mnie niuanse jak przelicza to bank - z kun na euro czy dolary a później na złotówki. Dla mnie istotna jest kwota pobrana z rachunku. Te 0,55 - 0,56 zł za kunę wynika z podzielenia kwoty pobranej w złotówkach przez kwotę zapłaconą na miejscu w kunach
:)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 16.02.2012 12:47

Opłata zależna jest od banku, w którym masz konto. Czasem doliczają prowizję, czasem nie. Warto sprawdzić przed wyjazdem.

Na przykład mając kartę w PEKAO S.A., można darmowo wypłacać gotówkę w bankomatach Zagrebačka banka (należą do tej samej grupy Unicredit).

EDIT: O, Arek mnie ubiegł ;)
aleksandra6400
Croentuzjasta
ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 16.02.2012 13:05

Dziękuję za informacje
aleksandra6400
Croentuzjasta
ceny

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 16.02.2012 23:11

To dostałam z banku

1. Obciążenie rachunku z tytułu transakcji dokonanych poza granicami kraju następuje w złotych polskich po otrzymaniu
od Organizacji płatniczej rozliczenia transakcji.
2. Kwoty transakcji wyrażone w euro (EUR) przeliczane są na złote polskie (PLN) w dniu rozliczenia transakcji przez Centrum według kursu sprzedaży dewiz Banku Zachodniego WBK SA z tego dnia.
3. Transakcje dokonywane w walutach innych niż euro (EUR), są najpierw przeliczane na euro (EUR) według kursu stosowanego przez Organizację płatniczą obowiązującego w dniu przedstawienia transakcji do rozliczenia przez instytucję, w której transakcja została dokonana."
Dodatkowa opłata naliczana od wartości transakcji bezgotówkowej i wypłaty gotówki za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, którą jest EURO-2%.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.02.2012 06:46

Temat chyba zboczył zkursu?
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 17.02.2012 16:08

Krzychooo napisał(a):Opłata zależna jest od banku, w którym masz konto. Czasem doliczają prowizję, czasem nie. Warto sprawdzić przed wyjazdem.

Na przykład mając kartę w PEKAO S.A., można darmowo wypłacać gotówkę w bankomatach Zagrebačka banka (należą do tej samej grupy Unicredit).

EDIT: O, Arek mnie ubiegł ;)

PEKAO S.A. jest dość drogim bankiem jeśli chodzi o opłaty prowadzenia Eurokonto jednak wygodnie jest płacić nim w Cro, zwłaszcza na bramkach przy autostradach. Jak poprzednicy piszą, zero prowizji.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 18.02.2012 07:55

Ja założyłem sobie w październiku konto w PKO i rzekomo mam wypłaty z bankomatów na całym świecie za darmo. W międzyczasie byłem w Niemczech, Czechach i Austrii i specjalnie wypłacałem pieniądze. Po późniejszym sprawdzeniu konta rzeczywiście nie pobrali żadnej prowizji a kurs przeliczeniowy brali z danego dnia.
Rok temu podczas wakacji w Tunezji mając również konto w PKO ale na innych zasadach za wypłatę w tunezyjskim bankomacie pobierali 10 zł prowizji.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone