Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwacka mentalność

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
velo_12
Cromaniak
chorwacka mentalność

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 02.09.2006 16:03

Garstka świeżych informacji ,o których dowiedziałem się od rezydentki ,podczas pobytu w Vela Luce.

- miejscowi wstają wcześnie rano, kupują Slobodną Dalmację, zamawiają małą kawkę i tak przesiadują do ok.13:00.Poza czytaniem gazety spędzają czas na plotkach, miasteczko jest niewielkie (ok.5000 mieszkańców) i można powiedzieć, że każdy zna tam każdego. Pani rezydentka nieraz słyszy teksty typu: "pani x ma nowy kolczyk w d..." lub "pan z ma romans z panią f ". Podczas jednego z turnusów przyjechała młoda ładna dziewczyna ok.25-30 lat, nie miała ręki i bardzo to miejscowych zaciekawiło i niemal codziennie wypytywali się rezydentkę "co jej się stało" i jeszcze dziwili się rezydentce ,że coś takiego ją nie ciekawi, i nie zapyta się o to tej dziewczyny. Podobno na porządku dziennym jest też donosicielstwo (i to w rodzinie),
- miejscowi lubią też rzucać kłody pod nogi nie miejscowym , przykład: rezydentka była kiedyś z turnusem w Biogradzie, i szukali największego hotelu w mieście, a nikt z miejscowych nie znał (a raczej nie chciał wskazać) do niego drogi ,bo właścicielem był facet z Zagrzebia,
- obok hotelu Posejdon nie ma żadnego sklepu, najbliższy jest po drugiej stronie kanału, a obok hotelu jest kilka pustych garaży, które same się proszą, aby wstawić tam chociażby dwie chłodziarki(jedną na lody, drugą na piwo, soki, i inne napoje) i interes by kwitł patrząc z naszej perspektywy, ale z punktu widzenia miejscowych to nie takie proste, a pewnie nie wypali, trzeba by się nad tym dłużej zastanowić, itp. Rezydentka sama by otworzyła taki mini barek, tyle że potrzebne jest chorwackie pozwolenie na pracę, które jest, ale którego nie wydają. Sama jako rezydentka jest tu jakby na czarno, gdyż nie może nawet wywiesić w hotelowej recepcji kartki ze swoim numerem telefonu, a była już posądzana o pracę na lewo, m.in. w Slobodnej Dalmacji był tekst na całą stronę, z tytułem, że Pani taka i taka przyjechała z Polski pracować na czarno, dodatkowo postarzyli ją o pięć lat i jeszcze coś tam powymyślali w życiorysie,
- Podobno każdego roku jest nagonka na dany kraj (rok temu była to Słowenia, zaś w tym nie lubią Francuzów, co mnie nieco dziwi, gdyż Chorwacja bardzo reklamuje się we Francji, i przyjeżdża ich całkiem sporo).

To by było chyba wszystko z tego co zapamiętałem, z góry uprzedzam, że nie są to moje osobiste spostrzeżenia o Chorwatach.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.09.2006 19:51

,,miejscowi wstają wcześnie rano, kupują Slobodną Dalmację, zamawiają małą kawkę i tak przesiadują do ok.13:00''
ten cytat odnosi się kolego odnosi do mężczyzn :D
no i jeszcze grają od rana w karty :D
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 02.09.2006 20:00

saturn_18 napisał(a):Garstka świeżych informacji ,o których dowiedziałem się od rezydentki ,podczas pobytu w Vela Luce.

Większej bzdury na tym forum nie czytałem.
Oto polskie - plotkawe nasienie się odezwało.

Może jeszcze masz jakieś nowe sensacje ???????

:(:(:(
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 02.09.2006 21:19

Po jakiego diabła coś takiego pisać ... :?: To tak jakby Chorwat opisał życie meneli z mojego osiedla... Pytam po co ???
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.09.2006 18:34

Ktoś jedzie na dwa tygodnie do Chorwacji i jest ekspertem od tego jak żyją Chorwaci. :D Rezydenci przebywają tam przynajmniej trzy miesiące.
Także mają się czas napatrzeć.Zresztą jak ktoś nie byłby zapatrzony tylko pod nogi jak idzie na plaże i na ceny w Konzumie to też pewne rzeczy z życia by zauważył. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.09.2006 18:21

Uważam się za stałego bywalca Chorwacji, ale do głowy by mi nie przyszło, aby na takie rzeczy zwrócić uwagę. Trochę racji w tym jest (chyba) lecz czy to aby takie ważne ? Inny klimat, inna mentalność- proste. Ponadto, aby zauważyć sąsiedzką zawiść nie trzeba jachać do CRO, u nas jest nie mniejsza.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 05.09.2006 20:30

Garść spostrzeżeń do ogólnego obrazu Chorwacji i tyle. Między innymi dzięki takim spostrzeżeniom "nasze" forum żyje i stanowi kopalnię wiedzy o Chorwacji. Mnie cieszy jak widzę rano Chorwatów nad kawką, bo Polacy wolą jabola lub czystą co akurat mnie nie bardzo odpowiada.
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 05.09.2006 21:47

G. Drzycimski napisał(a):Polacy wolą jabola lub czystą

zmień znajomych lub zostań Chińczykiem , osobiście znani mi moi znajomi Polacy wolą kawe -też wyciągnie ktoś jakieś wnioski ?
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 07.09.2006 21:18

Bahama napisał(a):Po jakiego diabła coś takiego pisać ... :?: To tak jakby Chorwat opisał życie meneli z mojego osiedla... Pytam po co ???

Więcej luzu.Nie zakładałem tego tematu, aby kogoś urazić lub zirytować. Jeżdżę do cro od ładnych paru lat i mam zupełnie inne spostrzeżenia o Chorwatach, nie dając wiary temu co napisałem w tym temacie(podobnie, gdy słyszałem o tym od rezydentki),być może część albo całość tych historyjek jest zmyślona, jako bajka na dobranoc dla turystów, którzy pierwszy raz przyjechali do cro. Zresztą nie należy wypowiadać fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu swemu.
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 08.09.2006 07:19

Jednak temat jest interesujący.Mentalność Chorwatów zmienia się i to niekoniecznie na lepsze.Uwagi te formułuję na podstawie obserwacji począwszy od 1968 roku.Rosnąca konkurencja,pogoń za pieniądzem (tak zresztą jak wszędzie w Europie) sprawiają ,że zachowanie w stosunku do turystów zmienia się.W tym roku po raz kolejny przeżyłem co najmiej 2 niesypatyczne zdarzenia niesprowokowane przez turystę na południu Riwiery Makarskkiiej ,3 lata wczesniej na Istrii(Pula).Nie opisuję okolicznosci szczegółowo by nie budzić kolejnych emocji.
To po co piszę o tym wszystkim? Tak by mieć tzw "ograniczone zaufanie" jak na drodze...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.10.2006 11:39

.....tego nam trzeba chiba tylko zazdroscic..... :twisted:
jak to jest ze Chorwaci siedza od rana i pija kawe do 13:00 ( po ktorej jest siesta do 17:00) i tak dobrze zyja....nic nie robia, maja czas na plotkowanie...i wogule jest super..... 8) 8) 8) ..a pani rezidentka nie wie o jednim...ale poniewarz ja was lubie...zdradze wam tajemnice o co chodzi w tym kraju....Jak jusz wszistci chorwaci i turisci o tej pierwszej w noci pujda spac umenczony...to wychodza krasnale ktori zapierniczaja do rana...U was chiba albo srodowisko nie sprzija krasnalom albo sa obuzeni ze ich podobizni (z nagimy tylkami lub sikajancich) eksportujecie do Niemiec...tak ze was postanowili ukarac i jusz nie pracowac dla was. I nieraz co niektory rozczarowany czech, slowak czy polak z utensknieniem przipomina dawne czasi (komuni) jak "wszistkim" dobrze sie zylo a malo pracowalo ..a teras :( :( ..ale nik nie wie ze to o krasnali chodzi....a nie o mentalnosc..i lenistwo...
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 04.10.2006 13:02

Chorwaci..

1. nigdzie się nie spieszą ...polako...polako
2. najpiękniej i najlepiej jest właśnie w ich regionie,
niechętnie podróżują
3. są bardzo pracowici
4. najbardziej z domowych urządzeń lubią pilota od Tewe
5. potrafią gadać w kółko o tym co zrobili , co zrobią ,co się działo jak to robiili jednym słowm gawędziarze
6. pogoda odgrywa kluczową rolę w ich życiu
7. bardzo gościnni , dzielą sie nawet jak mają niewiele
8. pełni uprzedzeń, nie kupuję chleba w tej piekarni bo włścicielem nie jest Chorwat
9. najchętniej kupują produkty naturalne, chorwackiego pochodzenia

natomiast nie podoba mi się ich stosunek do kobiet...

żródło: obserwacje własne :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.10.2006 18:55

Leon Ty masz polską żonę do Cię goni do roboty. :D
Ale rzeczywistość jest taka ,że wejdziesz rano do kawiarni a tu piją kawkę,czytają gazety,grają w karty.Kto? Chłopy!!!!!!!
Idziesz w południe do sklepu ,a tu same chłopy na zakupach !!!!!!!
Idziesz do kościoła a Tu kobiety za osłami idą w pochodzie!!!!

W sezonie chłopy schodzą do podziemia i ich wogóle nie widać. :D
Chyba w piwnicy siedzą. :wink:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 04.10.2006 21:15

Japona napisał(a):3. są bardzo pracowici

mój gospodarz był raczej Mrówkowcem-Królowcem :)
lutka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lutka » 05.10.2006 08:02

Na jakiejś chorwackiej stronie z humorem przeczytałam coś takiego:

Istnieją przesłanki, z powodu których należy sądzić, że Jezus był Dalmatyńcem.
Po pierwsze- nic nie robił, tylko cały dzień spacerował,
po drugie- przemieniał wodę w wino,
po trzecie jak już coś zrobił, to był to prawdziwy cud. :lol:
Jak znam Dalmatyńców, ma to głęboki sens :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne