Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwacka mentalność

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 15.10.2006 23:18

Ja ze swej strony przyznam ,że rzeczywiście zbyt często powracam w swoich wspomnieniach do czasów ŚP Jugosławii pisząc o nich z sentymentem ,ale wynika to z faktu że pamięć o podróżach z moimi rodzicami w tamtym czasie traktuję jak cenny dar od losu -a nie że tęsknię za komuną Tity.
Pozdrawiam! (szczególnie gorąco Leona!Mam nadzieję że nadal jesteśmy "internetowymi kumplami" i jeśli nawet będziemy się różnić zdaniami to szacunek jaki mam dla kolegi Leona pozostaje zawsze niezmienny :) )
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.10.2006 07:52

...oczewiscie arten, ruznice zdan doprowadzaja do zmian....czensto na lepsze...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.10.2006 08:05

heheh, u nas tez sie robi domace vino...moj ojciec robi je niekiedy (glownie z porzeczek). co do mocniejszego alkoholu, u nas to zabronione, wiec nie ma domace "bimber". choc byly czasy, ze mimo, ze nie bylo wolno, to robiono...pewnie u niektorych z nas w domu sa rozne urzadzenia.
a i Polska tez jest "prawdziwa". i w kazdym regionie nieco inna. zreszta ostatnio pojawil sie watek, gdzie mozemy pokazac to, co mamy u siebie.
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 16.10.2006 13:23

mój tata tez robił wino własnej roboty i bimber
pewnie dlatego tak kocham Chorwację :sm:

...bo po prostu za nią tęsknię...
Ostatnio edytowano 16.10.2006 16:40 przez Japona, łącznie edytowano 1 raz
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.10.2006 13:42

hehhe, to Japona witaj w klubie... :D
a swoja droga, bardzo mi sie podoba, gdy Chorwaci rano ida na kawe.nie pija jej w domu, ale gdzies na miescie w lokalu...
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 18.11.2006 23:53

Takie "chorwackie życie" jest ekstra. Niestety nie wyobrażam sobie takiego życia w Polsce. Wyobraźcie sobie, że jedziecie drogą, która jest wąska i z naprzeciwka nadjeżdża Wasz kumpel. Chorwaci się zatrzymują i gadają ze sobą. W Polsce tego nie zrobisz!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2006 01:16

Nie zapomnę na długo, kiedy nasz gospodarz wziął się za obcinanie kiści winogron nad tarasem. Najpierw poszedł po drabinkę, potem w to samo miejsce poszedł po sekator, potem w to samo miejsce po woreczek jednorazowy, potem jeszcze wypalił papierosa, pogadał z sąsiadem.... i obranie winogron w ilość jednorazówki trwało ponad pół godziny... :) . Jego ulubionym słowem jest "polako, polako...".
Do tego stopnia "polako", że wyfugowanie 2 metrów kwadratowych płytek zajęło mu 14 dni naszego pobytu :D.
Po dwóch tygodniach takiego pobytu w Chorwacji, w pracy aklimatyzowałem się później przez następny miesiąc :D
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 19.11.2006 15:46

i to jest właśnie piękne :D
jasna
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasna » 19.11.2006 18:41

Mysle, ze bardzo ciezko jest okreslic mentalnosc Chorwatow. Ja znam zarowno bardzo pracowitych Chorwatow jak i takich, ktorzy wola siedziec w domu i tylko narzekac. Wielu z posrod moich znajomych nie ma czasu na te kawke, o ktorej mowicie. Dopiero w niedziele po kosciele wybieraja sie na kawe z rodzina gdzies do centrum.
Mysle, ze dotyczy to kazdej sfery zycia, ze znajda sie tacy, ktorzy mysla rozsadnie i tacy, dla ktorych zycie to carpe diem.
Nie wiem czy to "polako" by sie wam tak bardzo podobalo gdybyscie tam mieszkali i czekali na robotnikow kazdego dnia, na pozwolenia na remont kilka miesiecy, na jakiegos fachowca kilka tygodni. W Polsce jest podobnie ale w Chorwacji czeka sie 5 razy dluzej!
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 19.11.2006 20:13

To zależy od naszej mentalności!!! Jak byśmy byli Chorwatami to nie sprawiałoby to nam problemów. Jednak jesteśmy Polakami i ciężko byłoby nam się przestawić...
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne