Wyjazd na studia
napisał(a) Adrianp » 01.02.2018 22:02
Witam
W ramach programu Erasmus+ moja uczelnia nawiązała współpracę z uniwersytetem w chorwackim Zadarze. Jako, że uważam Chorwację za piękny kraj to poważnie rozważam wybór właśnie tego kraju na wyjazd w ramach projektu. Mam jednak kilka dość specyficznych pytań.
Zacznijmy od zakwaterowania. Prawdopodobnie co miesiąc będę dostawał stypendium w wysokości 2800zł. Nie wiem jeszcze jaka jest sytuacja z akademikami, ale jeśli była by taka możliwość to wolał bym jednak zamieszkać w małej kawalerce, oczywiście jeśli cena nie będzie zbyt wygórowana. I tutaj nasuwa się pierwsze pytanie - Jak prezentuje się sytuacja z wynajmem mieszkań/kawalerek, chodzi o cenę za miesiąc i czy jest jakieś rozgraniczenie na te, przeznaczone dla turystów i te dla osób, które planują dłuższy pobyt, czy raczej cena jest jednakowa, bo do tej pory znajdywałem jedynie ogłoszenia dla obiektów turystycznych, których cena raczej nie jest zbyt przystępna. Jeśli są jakieś strony specyficznie przedstawiające oferty nie-turystyczne to byłbym wdzięczny o udostępnienie linku.
Widziałem już kilka artykułów o kosztach wyżywienia i raczej nie jest to najtańszy kraj do mieszkania, interesuje mnie jednak, czy takie ceny utrzymują się wszędzie, czy raczej przy większych skupiskach turystów te ceny są wyższe, a na przykład gdzieś na obrzeżach miast można znaleźć małe, osiedlowe sklepiki, w których jest taniej? Nie jestem osobą, która je dużo, wybredny też nie jestem, ale jeśli mam spędzić tam przynajmniej kilka miesięcy to nie chciał bym jeść samych gotowych dań z mikrofali, czy zupek instant. Zakładam, że ceny w restauracjach w ogóle nie są przyjazne dla przyjezdnych studentów.
Ostatecznie mam możliwość wyjechać na okres od 3 do 12 miesięcy i tylko ode mnie właściwie zależy, na jak długo będę chciał tam zostać, jednak jestem osobą, która woli się wpierw dokładnie dowiedzieć, niż żeby później żałować, także jeśli macie jeszcze jakieś porady na start to chętnie poczytam. Jak myślicie, czy 2800zł miesięcznie to wystarczająca kwota, żeby utrzymać się na miejscu zakładając wynajem jakiejś małej kawalerki niekoniecznie w centrum?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.