Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka benzyna Pb 98

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
knypsio123
Globtroter
Chorwacka benzyna Pb 98

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 28.02.2011 13:38

Witam!
Czy wy też zauważyliście ,iż chorwacka benzyna 98 jest lepsza od tej naszej? Jadąc Oplem Zafirą 1.6 przejechalem około 900km po autostradach, przy czym na 98 z Orlenu robie 700km.Chorwacka benzyna oczywiście ze stacji INA :wink: A jak Wasze spostrzeżenia dotyczące benzyny z Cro?
Pozdrawiam
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 28.02.2011 14:44

Do CRO jechałem dwa razy dieslem. Za każdym razem innym samochodem. Zauważyłem że spalanie jest mniejsze ale nie aż tak dużo jak w twoim przypadku.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2011 15:34

zauwazylem ze LPG jest wydajniejsze
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 28.02.2011 17:25

piotrulex napisał(a):zauwazylem ze LPG jest wydajniejsze

Może lepsze powietrze
A tak naprawdę to podobno jest więcej gazu w gazie 3 razy na gazie - i też miałem mniejsze spalanie
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.02.2011 19:19

A wlewaliście zwykłe paliwo czy to z oznaczeniem BS. Mnie w dieslu po wlaniu BS spalanie zwiększyło się o około 0,8 l a w silniku jakby brakło conajmniej 20KM mocy. Jednocześnie na odcinku od Pagu do Gorican dwukrotnie nastapiło wypalanie filtra DPF (ASTRA 1,9 TDCI 120KM) co jest wyjątkowe, nie mówiąc już hałasie jaki wytwarzał pracujący silnik. Po nalaniu zwykłego paliwa na stacji granicznej (też INA) wszystko wróciło do normy tj. moc jak należy i cicho w kabinie.
Faktem jest że na ichnim tym zwykłym paliwie przebiegi są większe a silniki jakby bardziej ciche (benzyna, diesel).

P.S.
Paliwo oznaczone BS jest paliwem "bio" które chcą wprowadzić też w innych krajach europejskich niby egologiczne. A jak to się ma do zwiększenia spalania czy dodatkowego wypalaniach filtra (też ciągnie dodatkowe porcje paliwa z baku).
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 01.03.2011 08:09

wielbiciel napisał(a):P.S.
Paliwo oznaczone BS jest paliwem "bio" które chcą wprowadzić też w innych krajach europejskich niby egologiczne.

Na stronie INA w wykazie paliw tylko wspomniany przez Ciebie "normalny" diesel jest bez BS.
Jakoś nie do końca chce mi się wierzyć w to, że wszystkie inne paliwa w Cro są BIO.
Jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.03.2011 08:48

fasi napisał(a):
Paliwo oznaczone BS jest paliwem "bio" które chcą wprowadzić też w innych krajach europejskich niby egologiczne.

Na stronie INA w wykazie paliw tylko wspomniany przez Ciebie "normalny" diesel jest bez BS.
Jakoś nie do końca chce mi się wierzyć w to, że wszystkie inne paliwa w Cro są BIO.

Według mnie Chorwackie paliwa "BS" to paliwa "bezsiarkowe", jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :wink:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 01.03.2011 09:04

No i samo oznakowanie dystrybutorów i postoletów do nalewania.
Np. w polskim ustawodawstwie jest zapis, że powinny być oznakowane naklejkami BIO.
Stacji na których w Polsce możemy zatankować BIO jest niewiele i nie sądzę, aby INA była pod tym względem z przodu przed koncernami z PL i samej UE, mając niemal wszystkie rodzaje oferowanych paliw BIO :D
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 01.03.2011 09:22

ale kombinujecie,a to takie PROSTE: nasze auta tak samo jak my są szczęśliwe bedąc w Cro i po prostu:"dostają skrzydeł" :lool:
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 01.03.2011 09:27

I walą niebieskim dymem z wydechu... :?
Właśnie taką akcję mieliśmy w zeszłym roku po ostatnim w Cro tankowaniu diesla do X3...
Auto nie moje więc, no stress :lol:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 01.03.2011 11:21

właśnie dlatego,że ostatnie to się autko spierdziało z żalu :(
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.03.2011 16:07

dids76 napisał(a):
fasi napisał(a):

Według mnie Chorwackie paliwa "BS" to paliwa "bezsiarkowe", jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :wink:

No właśnie, w jakimś kościele dzwonili ale nie do końca było wiadomo w którym.
Dokładnie tak jak podajesz jest to paliwo o obniżonej ilości siarki. Siarka służy między innymi do obniżenia tarcia więc jest ważna. Być może trafiłem na jakiś "syf" lecz w Pagu jest jedna stacja i chcąc czy nie musiałem coś wlać. W czasie codziennych wycieczek nic nie stanowiło to problemu dopiero wczasie powrotu taki był objaw, więc coś nie tak z tym paliwem było.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.03.2011 16:18

dids76 napisał(a):
fasi napisał(a):
wielbiciel napisał(a):P.S.Paliwo oznaczone BS jest paliwem "bio" które chcą wprowadzić też w innych krajach europejskich niby egologiczne.

dokładnie: BS znaczy bez sumpora czyli bez siarki. Trzeba uważać, co się leje...
Pozdrawiam
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.03.2011 16:25

temat paliwa jest już wałkowany na naszym forum od dawna, modelator powinien zlepić wszystkie porozrzucane tematy do kupy.

Powiem że ja jadąc benzyniakiem opel astra 1,4 benzyna nie odczułem żadnej różnicy czy to w polsce czy w CRO obojętnie 95/98 a byłem na paliwo bardzo wyczulony bo pracuję na stacji paliw i jakby ten temat mnie interesował. W zeszłym roku byłem dieslem lałem ichniego diesla tańszego od BS i autko traciło na mocy i buchało dymem, bałem się lać diesla BS bo nie wiedziałem co to za ustrojstwo, a jest to diesel bezsiarkowy z większą liczbą cetanów czyli tzw "eurodiesel"
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 01.03.2011 16:30

Mój samochód gdy podjeżdżam w Chorwacji na stację mruga światłami i łasi się do mnie !

Ludzie, tam się w innych warunkach jeździ niż u nas, proste drogi, +30C.

Spalanie spada... :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi