Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka benzyna Pb 98

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 26.03.2011 23:47

no lipa, nawet z bańki się nie naleje :)
paza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paza » 27.03.2011 08:52

W Polsce są niższe wymogi co do jakości. Gdy wróciłem z Chorwacji, a ostatnie tankowanie zrobiłem na Słowacji (Shell-Extra Diesel) to gdy w Polsce także na Shellu zalałem i ruszyłem to myślałem, że z przyczepą jadę mimo, że bagaże były już wyjęte. Podobne wrażenie można mieć po powrocie z Niemiec, i niestety, Panowie i Panie, to nie jest dobre dla naszych silników.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 11:02

w ubiegłym roku zatankowałem benzynę 95 w Czechach na Agip-ie w Mikulowie i przed Wiedniem zapaliła się kontrolka "problemów z silnikiem" a auto straciło moc,wyłączyła się a silnik wrócił do normy dopiero w Cro,w Karlovacu jak zatankowałem przed Jastabarskiem
:cry:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.03.2011 11:26

czyżby była chrzczona? :D
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 11:58

moim zdaniem bardzo,wcześniej takie przypadki trafiły mi sie 2x w Polsce
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 27.03.2011 19:21

no o.k. chrzczona ale czym???? przykłady.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 19:34

niestety nie jestem fachowcem od chrzczenia benzyny ale,że tak sie dzieje jest to fakt niezaprzeczalny
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 19:38

smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 27.03.2011 19:47

telepol napisał(a):no o.k. chrzczona ale czym???? przykłady.

google wszystko ci powie:
olej bazowy SAE10,półprodukt paliwowyT-119N,komponent A0, rozpuszczalniki,benzen,woda,izopentan,
źródło: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... 8&start=20
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 27.03.2011 20:23

To i ja się wypowiem. W 2009 zatankowałem na INIE w CRO. Po przejechaniu około 80 km, auto zaczeło słabnąć, zapalała się nagrzewnica świecy żarowej a po jej zapaleniu auto momentalnie gasło. Po chwili odpalam i niby OK, więc jade dalej, na autostradzie sunę sobie w granicach 130-140 km/h i nagle to samo-schemat jak wcześniej, kontrolka nagrzewnicy, spadek mocy zgaśnięcie silnika. Działo się to coraz częściej, jakoś doszedłem do wprawy i tak dojechałem na miejsce. Nie podejrzewałbym że to przyczyna ropy, gdybym w drodze powrotnej nie zatankował w Austrii. Zalałem do pełna i jak ręką odjął, nigdy w życiu od tamtej pory mi się to nie zdarzyło. W 2010 udało mi się jakoś nie tankować chorwackiej ropy i problemu nie było. To tyle. Czy dobra czy za zła nie wiem. Wiem że wole już nie ryzykować i raczej staram się jej nie tankować, ale Was drodzy forumowicze oczywiście do tego nie namawiam. :wink:
Pozdrav
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 28.03.2011 14:23

smok131 napisał(a):http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100304/AUTO/284679794

czyli idzie ku lepszemu :)

ja powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia, trochę siedzę w temacie paliw i co nieco wiem.

Jeśli chodzi o paliwa typu premium (verva, shell extra, bp ultimate i inne dziwności) sprawa ma się tak, że do zwykłego diesla, pb, dodaje się środki uszlachetniające - czyszczące. I wszystko zależy od właściciela stacji ile tego dodatku "wleje" do dołka czytaj zbiornika przeważnie 55 tys litrów. Może to być 100litrów a może być 20litrów stąd ta różnica w spalaniu, mocy. Dla fanów paliwa premium proponował bym zaopatrzyć się w dodatek typu "skydd diesel" i samemu dolewać do paliwa. Temat paliwa to jest temat rzeka, jest tyle opinii ilu jest użytkowników.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 28.03.2011 19:12

faktycznie idzie ku lepszemu, od roku nie miałem problemu z paliwem :lol: oby tak dalej :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.03.2011 19:35

telepol napisał(a):
smok131 napisał(a):http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100304/AUTO/284679794

czyli idzie ku lepszemu :)

ja powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia, trochę siedzę w temacie paliw i co nieco wiem.

Jeśli chodzi o paliwa typu premium (verva, shell extra, bp ultimate i inne dziwności) sprawa ma się tak, że do zwykłego diesla, pb, dodaje się środki uszlachetniające - czyszczące. I wszystko zależy od właściciela stacji ile tego dodatku "wleje" do dołka czytaj zbiornika przeważnie 55 tys litrów. Może to być 100litrów a może być 20litrów stąd ta różnica w spalaniu, mocy. Dla fanów paliwa premium proponował bym zaopatrzyć się w dodatek typu "skydd diesel" i samemu dolewać do paliwa. Temat paliwa to jest temat rzeka, jest tyle opinii ilu jest użytkowników.

Paliwo jest mieszane z dodatkami zanim przyjedzie na stację, pracowałem na stacji sieciowej i pracownicy nie mają dostępu do włazu zbiornika. Jak mają to mieszać niby ? Przeciez zawsze zostaje w zbiorniku stare paliwo itp. , więc policzenie ile dolać byłoby troszkę trudne. Na Lotos bo tam pracowałem, przyjeżdżało paliwo juz pomieszane z dodatkami, w Radzionkowie na Śląsku jest rozlewnia do której paliwo przyjeżdża pociągiem z cysternami, tam jest rozlewane na beczki na Tirach( i mieszane z dodatkami ) i trafia bezpośrednio na stację, pracownik nic nie doda ani ujmie bo na wlew do beczki jest założony GPS, więc kierowca nawet jak stoi w korku to zaraz ma telefon dlaeczgo stoi..... A na prywatnych stacjach dziać sie może wszystko, tam właściciel może dolać do zbiornika wszystko, nawet zrobić siku do zbiornika :lol:

P.S. W tamtym roku tankowałem w Cro kilka razy ropke i nie
zauważyłem nic niepokojącego, auto szło jak burza, stacja INA

P.S. 2 Sory ale dopiero teraz zauważyłem ze to temat o PB98 :twisted: a wyjechałem tu o ropce :lol:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 28.03.2011 20:16

Cos w temacie paliwa.

W Niemczech na wszystkich stacjach pojawila sie benzyna E10 (z dodatkiem etanolu).
Jest najtansza,ale nie do wszystkich samochodow sie nadaje!!

Ludzie podchodza do niej "jak pies do jeza" i mimo korzystnej ceny - nie tankuja.

Niech nie skusi nikogo to,ze jest "tania". ADAC krytykuje,ze nie jest sprawdzona,a kierowcy i ich auta sa "krolikami doswiadczalnymi".

Uwazajcie tankujac w Niemczech :!:
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 26.04.2011 21:16

A mi Chorwaci w zeszłym roku pocisneli 95, choć kupowałem 98. Wzrosły obroty silnika w porównaniu z 98 kupowaną na Węgrzech. I tak lubię Chorwację!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi