Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacka benzyna Pb 98

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 11.03.2011 13:55

Weź i kup w tej cenie.
gdzie bym nie spojrzał - 0,60 i ani drgnie.
k9tek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) k9tek » 25.03.2011 13:45

Ja zauważyłem kolejny raz, że auto na chorwackiej 95 chodzi o wiele gorzej, nie radzi sobie z podjazdami itp. W ogóle nie ma mocy.
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 25.03.2011 14:05

Witam. Mam Focusa kombi, silnik 1,8 diesel.
Będąc w Chorwacji miałem (szczególnie na mniejszych stacjach) problem z zatankowaniem. Chodzi o szerokość wlewu, a właściwie o koniecznośc tankowania z dystrybutora o szerszej końcówce. Kilka razy, pomimo sprzedaży Diesla na stacji, musiałem odjeżdżać bez tankowania.
Na stacjach w naszym kraju diesle zawsze spradawane są z dystrubutorów z szerszą końcówką, w Cro to nie jest reguła.
Wiecie może czy jest jakaś nakładka, która umożliwia dostosowanie cieńszej końcówki dystrybutora do wlewu w focusie?

A poza tym jak uważacie - czy mogę wlewać zwykłą INA Diesel czy powinienem wlewać droższe odmiany (EURODIESEL, BS)?
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 25.03.2011 17:57

Pasionat Chorwacji, za bardzo nie rozumiem??? znaczy nie mogłeś zatankować bo pistolet miał za cienki dyfuzor czy za gruby??? jeśli chodzi o zwykłego diesla a BS to było to poruszane w tym temacie
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 19:13

dziwnie nie... :?:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 25.03.2011 19:28

no nie rozumiem, pracuję na stacji paliw już 6 lat i wlewów, pistoletów do tankowania trochę przerobiłem, mogę wnioskować, że jak pistolet był za gruby to podjeżdżał pod stanowisko dla aut ciężarowych potocznie zwanych TIR, a jak był cieńszy to powinno bez problemu lać (nawet cieńszy niż w polsce). Problemów mogło być kilka - popsuty pistolet - złe ułożenie pistoletu we wlewie. Mówisz że masz fokusa, jaki ma wlew ??? z korkiem czy "bezdotykowy"( jak w renault megane II), bo z takimi też się spotkałem
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 19:37

tylko dziwny byłby pech że na kilku stacjach takie coś?
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 25.03.2011 21:15

telepol napisał(a):Pasionat Chorwacji, za bardzo nie rozumiem??? znaczy nie mogłeś zatankować bo pistolet miał za cienki dyfuzor czy za gruby??? jeśli chodzi o zwykłego diesla a BS to było to poruszane w tym temacie

Dokładnie o to chodzi - w nowych focusach (pewnie nie tylko w nich) wlew przy samochodzie (w dieslach) jest tak skonstruowany, że można wprowadzić tylko szerszą końcówkę pistoletu z dystrybutora. Węższej po prostu nie wpuszcza. Na polskich stacjach wszystkie dieslowskie dystrybutory mają właśnie takie szersze końcówki pistoletów. "Benzynowe" końcówki dystrybutora są węższe.
Na stacji w Splicie też miałem taka sytuację, ale tam pracownik odesłał mnie na stanowisko dla tirów, tam faktycznie końcówka była szersza.
Jestem trochę zaskoczony, że nikt inny nie miał takiego przypadku.
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 25.03.2011 21:20

telepol napisał(a):no nie rozumiem, pracuję na stacji paliw już 6 lat i wlewów, pistoletów do tankowania trochę przerobiłem, mogę wnioskować, że jak pistolet był za gruby to podjeżdżał pod stanowisko dla aut ciężarowych potocznie zwanych TIR, a jak był cieńszy to powinno bez problemu lać (nawet cieńszy niż w polsce). Problemów mogło być kilka - popsuty pistolet - złe ułożenie pistoletu we wlewie. Mówisz że masz fokusa, jaki ma wlew ??? z korkiem czy "bezdotykowy"( jak w renault megane II), bo z takimi też się spotkałem

Nie mogła to być kwestia popsutego pistoletu, bo ta sytuacja ewidentnie się powtarzała na innych stacjach. O nieprawidłowym włożeniu też nie było mowy, bo próbowałem na różne sposoby. Wiem, że to brzmi idiotycznie, że węższy pistolet nie wchodzi do wlewu a szerszy wchodzi - ale tak właśnie jest! Ma to być zabezpieczenie przed pomyłkowym zatankowaniem benzyny zamiast ropy.
Z pewnościa zwróciłeś uwagę na to, że dieslowskie pistolety mają większą średnicę.
I chodzi o to, czy jest szansa na zakładanie jakichś podkładek na pistolet, czy też muszę szukać stanowisk dla Tirów?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 21:27

I to jest właśnie dziwne że węższej do wiekszego wlewu nie mogłeś wprowadzić - tego nie rozumiemy...
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 25.03.2011 21:32

santosz napisał(a):I to jest właśnie dziwne że węższej do wiekszego wlewu nie mogłeś wprowadzić - tego nie rozumiemy...

Tak właśnie jest, bo pod klapką nie mam już korka, tylko dotykowy wlot, który otwiera się jak wkładam końcówkę pistoletu o odpowiedniej szerokości. Takie cholerne udogodnienie przez które mam tylko kloopot.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 25.03.2011 22:00

aaaaaa no to widzisz, to masz ten bezdotykowy z za przeproszeniem włoskami dookoła wlewu jak "cipka" :lol: :lol: , on niestety jest tak skonstruowany że wewnątrz ma pierścień który naciska pistolet przykro mi ale właśnie typowo dieslowski . No niestety nie spotkałem się ze specjalnymi pierścieniami. :(
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 25.03.2011 22:37

Dzięki, tak myślałem że guzik się poradzi na to.
Cóż, będę miał dodatkowe "atrakcje" w Cro - poszukiwanie szerokiego pistoleciku :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.03.2011 00:33

dorób sobe lejek z butelki plastikowej i lej
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 26.03.2011 16:31

santosz napisał(a):dorób sobe lejek z butelki plastikowej i lej

Eh, żeby to takie proste było :)
Ten wlew jest bardzo czuły na rozmiar :lol:
Trzeba po prostu na większych stacjach tankować i tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi