Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 27.05.2010 10:30

Ważna rzecz, żeby za Giraltowcami skręcić w lewo na ten skrót odbijający w strone Vranova i Trebisowa, specjalnie zeszłego lata testowałem tam nawierzchnię, chyba od strony Giraltowców jest może 20m starej nawierzchni ale cały 10 km odcinek to nowy gładki bezdziurowy asfalt choć droga przez las nieco kręta. Potem Vranov dosłownie dotykamy, ważne żeby na łuku drogi nie wjechać do miasta tylko pojechać prosto z głównej na ul. presovską (za miejscowością Caklov ze 2 km po lewej jest duza stacja benzynowa, za nią główna łukiem w lewo odbija do centrum a my jedziemy prosto na podporządkowaną - powinien być znak na Trebisov). Sam Trebisov mija się w ciągu drogi głównej takim załamańcem, po prostu trzymac się głównej. Potem jak pisałem, droga jak stół przez puste pola, tylko się nie rozpędzić bo ok. 20 km za Trebisovem ZA STACJĄ BENZYNOWĄ zjechać trzeba do granicy węgierskiej - jest drogowskaz na węgry i satoraljaujhely. Polecam ten szlak również bardzo wszystkim jadacym do rumunii, bułgarii i dalej. Satoraljaujhely - Nyiregyhaza - Mateszalka - Carei - Zalau.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 27.05.2010 11:00

Dzięki za dokładny opis. Może przetestuję trasę w tym roku. :lol: Ale chyba jest trochę dalej do Miszkolca niż jadąc przez Koszyce. Jednak zawsze lepiej jechać 50 km/h niż stać na każdych światłach ( ja wyjeżdżam ok. 8 rano ) więc zawsze mogę złapać duży ruch...

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2010 11:04

ba napisał(a):
ba napisał(a):
Jacek S napisał(a):
ba napisał(a):Spojrzałem, ale było już za późno.
Niech patrzą Ci co piszą bzdury.
Pozdrawiam.

http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537

Dobra moja wina.
Już posypałem głowę popiołem. W ramach pokuty posprzątam dzisiaj całe mieszkanie.
Pozdrawiam.

Pokuta odprawiona.
Pozdrawiam.

Przeprosiny przyjęte :wink:
sitt23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sitt23 » 27.05.2010 12:25

tak wiec prosze tych ktorzy juz jechali o najłatwiejsza i najszybsza i o ktorej najlepiej wyjechac ?:) trase z podkarpacia do splitu z grory dziekuje i pozdrawiam !!
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.05.2010 13:57

sitt23 napisał(a):tak wiec prosze tych ktorzy juz jechali o najłatwiejsza i najszybsza i o ktorej najlepiej wyjechac ?:) trase z podkarpacia do splitu z grory dziekuje i pozdrawiam !!

Strach ma wielkie oczy ..... znasz to :?: :lol: :wink:

Za dużo nie myśl, przyjdzie pora wyjazdu to po prostu wyjedziesz i dojedziesz.
Ja wyjeżdałem w godzinach rannych (5..8...10) i wieczornych (18..20).
i dojechałem. Dojedziesz i Ty.

Jak chcesz gotowego rozkladu to podaj jakieś kryteria.
Do Splitu jest prawie 1250 km. Planujesz z noclegiem czy na raz, ..... wolisz jazdę w dzień czy w nocy. O której chcesz być w Splicie tzn. za dnia czy w nocy też może być. Może inne masz kryteria, jakie ?

(zaręczam,że jakbyś otrzymał w tej chwili polecenie nagłego wyjazdu do Splitu ...... dojedziesz z całą pewnością) :!: .
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 27.05.2010 20:20

Jako rodowity podkarpadczanin powiem tak. Ilekroć wyjeżdżałem do HR to z żoną ustalaliśmy, że wyjeżdżamy tak aby przez HR przejechać w nocy. ile razy wyjeżdżałem tak nigdy mi się to nie udało- zawsze na przejściu H/HR byłem ok. godz. 06.00-07.00 i do dziś nie wiem jak to się działo. Przejazd z naszej pięknej krainy do Ciepłego Kraju zawsze robiłem na jeden raz. Trasa jet tak pięknie prosta, że można zamknąć oczy i śmigać. Z naszej strony to praktycznie żeby dotrzeć do granicy Sk/H a potem od Miszkolca już tylko autostradami do samego Splitu. Nie jedż "autostradą" Preszów-Koszyce - równolegle do niej biegnie darmowa droga - chyba nr 68.
Ostatnio edytowano 27.05.2010 21:08 przez pioszczep, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.05.2010 20:54

pioszczep napisał(a):. Nie jedż "autostradą" Preszów-Koszyce - równolegle do niej biegnie darmowa droga - chyba nr 68.

Trochę informacji o trasie z Podkarpacia do Chorwacji można znaleźć tutaj.Wprawdzie pisałem to 2 lata temu 8O ale myślę,że część informacji jest nadal aktualna :D m.in. ta o całkowicie darmowej dla samochodów osobowych drodze równoległej do "pseudoautostrady"
:papa:
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 28.05.2010 06:36

Po lekturze tego tematu każdy z rejonu PODKARPACKIE-LUBELSKIE ... może/ma do wyboru 3 trasy.

:hut: :papa:
wiegal
Globtroter
autostrady Słowacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiegal » 29.05.2010 15:43

Mam bardzo ciekawą, ważną informację dotyczacą opłat za autostrady pojazdów jadących po słowackich drogach.
Dla posiadaczy przyczep kempingowych oraz caravanów, którzy w 2010 roku planują wyjazd do Słowacji wspaniała wiadomość. W 2010 roku pojazdy kategorii M1 będą jeździć po słowackich drogach bez opłat i nie potrzebują także winiet. Celem akcji promocyjnej jest wspieranie ruchu turystycznego na Słowacji oraz zachęcenie turystów „caravaningowych” do wypoczynku w Republice Słowackiej.
Cytat ze strony http://slowacja.hej.pl/sl-auto.htm
:idea: :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone