Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 26.05.2010 08:18

cocolino napisał(a):Jak możecie to doradźcie coś komuś, kto jedzie pierwszy raz. Coś co powinienem wiedzieć przed wyjazdem.

Najlepiej by było jakbys napisał na jaki temat chcesz porad. Ale tak na szybko:
1. Uważaj na serpentyny za Svidnikiem w Słowacji
2. Podaruj sobie autostradę w Słowacji na odcinku: Presov - Koszyce, to raptem dwadzieścia parę km. Jedź równoległą 86, a zaoszczędzone pieniądze za winetę możesz wynać na miejscu na jeden z lokalnych browarków.
3. Gdzie tylko możesz płać kartą.
4. Niech ci nie wpadnie do głowy zakup kun w Polsce (no chyba że coś na rynku walutowym znacząco się zmieni)
5. Złotówki można wymienić praktycznie wszędzie w Cro, po niezłym kursie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 09:19

Z Budapesztu szybciutko bym radzil śmigac na Zagrzeb (niestety raz mialem okazje po 7 się zjawic w Zagrzebiu .. :( :x
Bowiem tutaj na autostradach masz już bramki i kurde korki byly. Pomijam granice tam pokazujesz DOWÓD OSOBISTY i jadziesz dalej.

Przekraczając granicę Węgiersko - Chorwacką potrzebny jest paszport. Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2010 09:21

ba napisał(a):Przekraczając granicę Węgiersko - Chorwacką potrzebny jest paszport. Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd.

A to ciekawe kto kogo wprowadza w błąd?

D.O. jest O.K.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 09:24

Jacek S napisał(a):
ba napisał(a):Przekraczając granicę Węgiersko - Chorwacką potrzebny jest paszport. Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd.

A to ciekawe kto kogo wprowadza w błąd?

Chcesz stwierdzić, że wjeżdżając do Chorwacji paszport jest zbędny!!!
Ciekawe od kiedy?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2010 09:25

Patrz wyżej.
Takie posty powinny od razu wylatywać żeby nie robić niepotrzebnego zamętu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 09:29

Spojrzałem, ale było już za późno.
Niech patrzą Ci co piszą bzdury.
Pozdrawiam.
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 26.05.2010 09:30

tomekm67 napisał(a):
cocolino napisał(a):Jak możecie to doradźcie coś komuś, kto jedzie pierwszy raz. Coś co powinienem wiedzieć przed wyjazdem.

Najlepiej by było jakbys napisał na jaki temat chcesz porad. Ale tak na szybko:
1. Uważaj na serpentyny za Svidnikiem w Słowacji
2. Podaruj sobie autostradę w Słowacji na odcinku: Presov - Koszyce, to raptem dwadzieścia parę km. Jedź równoległą 86, a zaoszczędzone pieniądze za winietę możesz wynać na miejscu na jeden z lokalnych browarków.
3. Gdzie tylko możesz płać kartą.
4. Niech ci nie wpadnie do głowy zakup kun w Polsce (no chyba że coś na rynku walutowym znacząco się zmieni)
5. Złotówki można wymienić praktycznie wszędzie w Cro, po niezłym kursie

Dzięki wielkie za pomoc.
Właśnie o rzeczy typu serpentyny czy omijaj autostradę w Słowacji mi chodzi. Im dłużej czytam forum tym mniej odpowiedzi potrzebuję. W Słowacji jak wszystko dobrze pójdzie będę około 21-22 i trochę się martwię czy aby na pewno znajdę tą 86. Do pomocy mam automapę 6.1 + mapę europy w wersji papierowej. Głównie chodzi mi o dojazd i związane z nim koszty przejazdu przez autostrady ale chyba zrobię tak jak kolego Idzik mówi czyli w pierwszą stronę szybciutko autostradami a z powrotem kombinacje, żeby autostrady przynajmniej w Chorwacji i Słowacji ominąć. Z tego co czytam to płacenie tylko kartą no i za nocleg lepiej chyba wychodzi zapłacić kunami niż euro. No i jeszcze nie wiem czy moja pewność siebie w znalezieniu zakwaterowania na początku sierpnia w okolicach Splitu/Makarskiej nie jest zbytnio przesadzona ale chyba każdy kto jedzie pierwszy raz w ciemno to ma :?

EDIT: Czy aby na pewno chodzi o drogę numer 86 a nie 68 ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 09:36

W Pesov za TESKO na światłach jedź prosto i wyjedziesz na tan objazd.
Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2010 09:37

ba napisał(a):Spojrzałem, ale było już za późno.
Pozdrawiam.

http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 09:42

Jacek S napisał(a):
ba napisał(a):Spojrzałem, ale było już za późno.
Pozdrawiam.

http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537

Dobra moja wina.
Już posypałem głowę popiołem. W ramach pokuty posprzątam dzisiaj całe mieszkanie.
Pozdrawiam.
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 26.05.2010 10:04

Chyba już mam. Po prostu w Presov zjeżdżając z ulicy Svabska zamiast w Petrovianska skręcam w Kosicka. Zgadza się ? Aha i jeszcze jedno. Jeśli omijam tą autostradę Presov-Koszyce to żadnej winietki/naklejki/opłaty w Słowacji nie robię ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 10:16

Z ulicy Svabska na światłach jedziesz prosto, przecinając skrzyżowanie. Wjeżdżasz na drogę 68 która jest równoległa do autostrady i żadna winieta nie jest potrzebna.
Jak byś skręcił w prawo wjechałbyś do miasta.
Pozdrawiam.
grzegorzch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorzch » 26.05.2010 11:43

Ja osobiście "pokonuję" Słowację w inny sposób:
Jadę trasą: Barwinek-Svidnik-Stropkov-Vranov-Trebisov-Sátoraljaújhely-Miskolc. Jadąc nocą (wyjazd ok 21) ta trasa jest puściutka, zero ruchu i te parę dodatkowych kilometrów (w porównaniu z trasą przez Kosice) czasowo nadrabia się z nawiązką.
Warto spróbować.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 12:03

Kolego uwierz w nocy w Słowacji, przynajmniej w jej wschodniej części wszędzie jest zero ruchu.
Pozdrawiam.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 26.05.2010 12:22

:papa:
Ostatnio edytowano 13.11.2010 10:59 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone