Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 25.05.2010 07:11

:papa:
Ostatnio edytowano 13.11.2010 11:00 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 25.05.2010 07:19

A ja tam zakupywałem na tej naszej granicy winietki i tylko tam :)

to jak nie po jednej stronie to podrugiej jest czynne 8) Jak pisałem wcześniej wyjeżdzam ok 16-18 więc tak póżno nie jest ...21-22 tam jestem (zawsze jadąć tylko tam winietki kupuje ... do tej budki trzeba zejść schodkami w dół)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.05.2010 07:41

Idzik napisał(a):W nocy jedzie się fajnie po Węgrzech - podstawa to minąć Budapeszt w nocy ok 1-2 max.

O godz. 4.00 to w Budapeszczie jeszcze są pustki na ulicach. Myślę, że dobrze byłoby przejechać przed 5.00 rano. Miałem "przyjemność" przejechania około 14.00 ...... nie polecam, korki niesamowite ( jak zresztą wszędzie).
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 25.05.2010 07:50

Ndrangheta napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
I jeszcze jedno - ta budka z winietami w Barwinku nie jest czynna 24/h.
W nocy czy wcześnie nad ranem raczej nic tam nie kupimy.

Jadąc nocą nigdy nie kupowałem winiet w tej budce, gdyż była zamknięta.
Zawsze kupuję winietkę na całodobowej stacji Petromin w Giraltovcach, 30 km przed Presovem. Płatność gotówką lub kartą. Zero problemów i do tego bardzo miłe "żeny za pultom" :D
Winiety węgierskie spokojnie kupisz na stacji MOL w Forro 25 kilometrów od granicy SLO-HUN.

Ja bym sobie całkowicie odpuścił słowacką autostradę. Jedziesz raptem ok 20 km Preszow - Koszyce, bo rozumiem że kierujemy się na przejście w Tornyosnemeti. Lepiej jechać równoległą trasą nr 68. Nie tracisz dużo czasu, a klika euro zostaje na inne przyjemności.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 25.05.2010 08:03

woka napisał(a):
Idzik napisał(a):W nocy jedzie się fajnie po Węgrzech - podstawa to minąć Budapeszt w nocy ok 1-2 max.

O godz. 4.00 to w Budapeszczie jeszcze są pustki na ulicach. Myślę, że dobrze byłoby przejechać przed 5.00 rano. Miałem "przyjemność" przejechania około 14.00 ...... nie polecam, korki niesamowite ( jak zresztą wszędzie).

pewnie że tak ...ale tą trase kalkuluje tak aby zawsze być w przedziale 00:00-02:00 w okolicach budapesztu. Następnie moge grzać autostradami w nocy, pełną parą. Jadąc z pełnym obciążeniem 130-150km/h w upał (np na chorwackiej autostradzie) pewnie samochód to odczuwa.
malwii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwii » 25.05.2010 11:28

My równiez startowaliśmy z Lublina tą trasą (Barwinek, Słowacja, Węgry, Chorwacja) ale w godzinach wczesnorannych ok. 6.00. Budapeszt przejeżdżaliśmy w dzień ale raczej bez problemów, bo jeszcze przed popołudniowym szczytem. W nocy robiliśmy krótką przerwę na pseudo sen już w Chorwacji, na parkigu (jak większość naszych rodaków) i do południa byliśmy już na miejscu, w środkowej Dalmacji. Istotne, żeby w samej Chorwacji jechać autostradami, a nie stara magistralą...
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 25.05.2010 17:22

Ja wyjeżdżam z dziewczyną z Chełma, tak jak kolega Idzik sugeruje, około godziny 15-16 w niedzielę 1 sierpnia, żeby w Makarskiej być w poniedziałek około 8-10. Myślicie, że to możliwe? Auto to Ford Focus 1.8 TDCi. Jedziemy pierwszy raz w ciemno na 10-12 nocy, zależy za ile wynajmiemy pokój. Trochę się obawiamy czy znajdziemy coś za sensowne pieniądze(w granicach 20-25 euro/pokój), bo wiadomo-środek sezonu. Jesteśmy młodzi więc na luksusy się nie nastawiamy. Klima jak będzie to będzie jak nie to też przeżyjemy. Nawigacja-lark z automapą 6.1 W PL daje radę ale za granicą jeszcze jej nie testowałem. Sprawdzi się ? Jedziemy trasą Barwinek, Miszkolc, Budapeszt i Zagrzeb. Jak możecie to doradźcie coś komuś, kto jedzie pierwszy raz. Coś co powinienem wiedzieć przed wyjazdem.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.05.2010 17:30

Nie wiem czy znajdziecie kwaterę za 25 euro raczej za 30. Im więcej osób tym jest taniej. Makarska w sierpniu to nasz Sopot, ceny tu są wyższe. Tłumy ludzi i nie powiem dużo rozrywki.
Co by tu Ci jeszcze doradzić ???

Acha dziewczyna musi mieć zgodę rodziców, że z tobą jedzie.
A czyim samochodem jedziecie swoim czy przyszłego teścia ???
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 25.05.2010 19:47

Jedziemy moim auem. Z tą zgodą rodziców to oczywiście taki żart dla nowicjuszy ??? Yyyyy
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 25.05.2010 19:55

cocolino napisał(a): Z tą zgodą rodziców to oczywiście taki żart dla nowicjuszy ??? Yyyyy

Strzał w dziesiątkę :D Darek1 to taki nasz forumowy żartowniś ...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.05.2010 19:56

cocolino napisał(a): Z tą zgodą rodziców to oczywiście taki żart dla nowicjuszy ??? Yyyyy

Jaki znowu żart. Jak jest pełnoletnia, ma już dowód osobisty to jechać razem możecie .... ale już spać należy osobno. :!: ( po co ja to piszę - to chyba oczywiste) :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.05.2010 20:09

Tak, spać razem nie wolno. Jedynie wolno na odzielnych łóżkach, chyba że kolega okaże się przed chorwacką gospodynią zaświadczeniem z parafi potwierdzającym zapowiedzi przedślubne.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 25.05.2010 20:53

cocolino napisał(a):Ja wyjeżdżam z dziewczyną z Chełma, tak jak kolega Idzik sugeruje, około godziny 15-16 w niedzielę 1 sierpnia, żeby w Makarskiej być w poniedziałek około 8-10. Myślicie, że to możliwe? Auto to Ford Focus 1.8 TDCi. Jedziemy pierwszy raz w ciemno na 10-12 nocy, zależy za ile wynajmiemy pokój. Trochę się obawiamy czy znajdziemy coś za sensowne pieniądze(w granicach 20-25 euro/pokój), bo wiadomo-środek sezonu. Jesteśmy młodzi więc na luksusy się nie nastawiamy. Klima jak będzie to będzie jak nie to też przeżyjemy. Nawigacja-lark z automapą 6.1 W PL daje radę ale za granicą jeszcze jej nie testowałem. Sprawdzi się ? Jedziemy trasą Barwinek, Miszkolc, Budapeszt i Zagrzeb. Jak możecie to doradźcie coś komuś, kto jedzie pierwszy raz. Coś co powinienem wiedzieć przed wyjazdem.

W rzeszowie bedziesz po 3h 8) potem Barwinek - tutaj możesz nabyc winietke ...autostrada tam to raptem 30km chyba (napewno malo) lub bez winietki możesz jechac równolegla krajówka (widać ją początkowo z autobahna). Wybór nalezy do ciebie:
7dni-4,9E lub miesiąc 9,9E

Potem masz
Slowacje
tutaj polecam postój w Svidniku ...przy drodze jest market Billa :)
Na tym odcinku slowackim uważaj na kręte odcinki dróg (dluższy kawalek, wieczorami deszczowymi są zarąbiste mgly)
Potem Koszyce wybierasz Autostrada lub Krajówka ...potem
Węgry
krajowa szosa węgierska (z ograniczeniem do 110km/h) w Miszkolcu wjeżdzasz na AUTOSTRADE M30 i śmigasz na Budapeszt.

ok 1-2 w nocy powinieneś minąc Budapeszt. Nawigacja pokieruje cie przez miasto -mimo że jest obwodnica- Polecam widok zamku oświetlonego-Budapeszt nocą. (a z powrotem ja zazwyczaj wracam obwodnicą 8)
Z Budapesztu szybciutko bym radzil śmigac na Zagrzeb (niestety raz mialem okazje po 7 się zjawic w Zagrzebiu .. :( :x
Bowiem tutaj na autostradach masz już bramki i kurde korki byly. Pomijam granice tam pokazujesz DOWÓD OSOBISTY i jadziesz dalej.

Wstepnie powinieneś zajechać ok 11h (trzeba doliczyc napewno postoje -zwlaszcza jak jest malo kierowców -lepiej częstsze postoje robić- Redbule są dobre na krótką mete) :!:

Podsumowując:

wyjazd mozna nawet zrobic o 14-15 - co by zajechać na ok 10 tam dzieś np na Makarska ...malutka kapiel na dzien dobry a potem szukać noclegów 8) :lol:

Co do noclegów trzeba sie nastawic jak mówili poprzednicy ...25-30e. choc pamietam w sierpniu rok temu w szczycie-na wyspie pelnej wlochów dalo rade zalatwic 12e.... ale nastawiaj sie na 30e (potem może bedzie Pozytywna niespodzianka).

Może jeszcze bardziej doświadczenii koledzy się wypowiedzą. 8)
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 25.05.2010 21:48

Szczerze, to obawiam się trochę autostrad. Jadąc od Goricana do Sibenika wychodzi 170 HRK w jedną stronę, później jeszcze powrót. Trochę sporo :/ Do tego jeszcze winietka na Węgrzech. No ale chyba nie ma co kombinować i szukać jakichś inny dróg.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 26.05.2010 05:37

cocolino napisał(a):Szczerze, to obawiam się trochę autostrad. Jadąc od Goricana do Sibenika wychodzi 170 HRK w jedną stronę, później jeszcze powrót. Trochę sporo :/ Do tego jeszcze winietka na Węgrzech. No ale chyba nie ma co kombinować i szukać jakichś inny dróg.

W sumie jak chciałbyś to masz zawsze opcje przejazdu "krajowymi" 8) :wink: Ale to zajmie troche, troche miasteczek...polecałbym ci wtedy w Karlovacu odbić na jeziorka Plitvickie. Ja osobiście wracałem 2lata temu włąsnie - omijając autostrady- głownie po to żeby odwiedzić PLITVICKIE jeziorka polecam. A na 1dzień i pierwszy dzień autostradami -szybko do celu, mały rekonesans no i szukanie kwatery. Spowrotem ominiesz autostrady zwiedzisz bardzo ładne jeziorka i widoki chorwackiego krajobrazu. Polecam :hut:

Co do GPS! ja miałem gps wyposażonego w 2mapy: AUTOMAPA oraz Igo 8 (Igo amigo). DO tego Igo -miałem dograną mapę lokalnego producenta. Korzystałem raz z Igo raz AUTOMAPY. Ale na forum są tematy poświecone GPS oraz omijaniu autostrady.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja z podkarpacia 1 raz prosze o pomoc - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone